5 obiceiuri care iti saboteaza sanatatea digestiva Skip to main content
5 obiceiuri care iti saboteaza sanatatea digestiva

Potrivit celor mai vechi sisteme medicinale din lume – medicina ayurvedica si medicina traditionala chinezeasca, sanatatea digestiva este extrem de importanta pentru sanatatea intregului organism.

Digestia incepe in cavitatea bucala, atunci cand mestecam mancarea. Saliva este bogata in enzime care incep deja procesul de digerare a hranei. Dupa ce este inghitita, hrana ajunge in stomac, acolo unde sucurile gastrice vor incepe sa o descompuna. La final, hrana este impinsa pe tractul gastrointestinal catre intestinul subtire si cel gros, iar apoi deseurile sunt eliminate din organism prin defecare.

Iata 5 obiceiuri care iti saboteaza sanatatea digestiva, fara ca tu sa ai habar:

Mestecarea insuficienta a alimentelor – stilul de viata agitat, pauzele de pranz prea scurte ori chiar mancatul in fata computerului ori la volan ne fac sa mancam prea repede si sa nu mai mestecam hrana asa cum trebuie. Teoretic, alimentele trebuie mestecate de 20 de ori, insa din pacate multi dintre noi mestecam de maximum 3 ori un aliment inainte de a-l inghiti.

Citeste: REMEDII PENTRU AFECTIUNILE DIGESTIVE

Consumul de lichide in timpul mesei – consumul mare de lichide in timpul mesei este daunator intrucat dilueaza sucurile gastrice, incetinind astfel procesul de digestie. Flatulenta, crampele abdominale si dereglari ale tranzitului intestinal pot aparea din cauza diluarii sucurilor gastrice. Nici dupa masa nu se recomanda consumul de lichide pentru o perioada de cel putin 30 de minute.

Administrarea de antibiotice – cel mai daunator lucru pe care il poti face stomacului tau consta in administrarea antibioticelor. Acestea ucid bacteriile sanatoase din intestine si agreseaza mucoasa stomacului. Gastrita este una dintre problemele care apare adesea in urma administrarii de antibiotice.

Consumul de sucuri sau de apa alcalina – sunt la moda dietele pe baza de sucuri naturale, precum si consumul de apa alcalina. Ei bine, ambele pot afecta sanatatea digestiva. Sucurile naturale consumate in exces dilueaza sucurile gastrice si ingreuneaza digestia. Mai mult decat atat, acestea contin zahar in cantitati mari, lucru care nu e benefic, chiar daca vorbim despre zaharuri naturale.

Citeste: ASANE PENTRU O MAI BUNĂ DIGESTIE

Sucurile digestive sunt acide, iar consumul de bauturi alcaline neutralizeaza aciditatea stomacului, ingreunand astfel procesul de digestie. Apa alcalina este sanatoasa numai daca este 100% naturala, adica apa de izvor. In cazul in care este vorba despre apa alcalinizata in mod artificial, apar problemele digestive. Diareea este unul dintre principalele simptome ce apar in urma consumului de apa alcalina.

Consumul de alimente reci – orice aliment consumat rece ingreuneaza digestia si declanseaza simptome digestive, asta pentru ca organismul se straduieste sa il aduca la temperatura corpului, astfel incat sa il poate digera. Consumul de alimente de la frigider agreseaza sistemul digestiv.

Comenteaza cu Facebook