Acceptarea oamenilor serveste propriului tau interes si are beneficii uimitoare, fizice, psihice si spirituale Skip to main content
Acceptarea oamenilor serveste propriului tau interes si are beneficii uimitoare, fizice, psihice si spirituale

Acceptarea oamenilor care nu iti plac, asa cum sunt, se poate dovedi foarte dificila. Ti s-a intamplat sa iti vina greu sau foarte dificil sa-ti accepti membrii familiei, prietenii, pe cei dragi, asa cum sunt, cand obiceiurile lor nu-ti plac sau comportamentul lor te irita? Dar oamenii care nu-ti plac, care ti-au provocat durere, suferinta? Sau seful care se poarta nepotrivit, colegii care nu colaboreaza corespunzator, oamenii care nu te trateaza cum ai dori sau cum ii tratezi tu? Ar trebui sa faci efortul de a accepta toti acesti oameni asa cum sunt?

Inainte sa negi, gandeste-te la faptul ca daca nu-i poti accepta asa cum sunt, consecintele asupra propriei persoane pot fi mult mai rele decat pare aceasta acceptare. Este in interesul tau sa practici toleranta si acceptarea, pentru beneficiile uimitoare pe care ti le pot oferi.

Ce se intampla cand nu accepti

Cand nu-i accepti pe cei din jur, asa cum sunt, intri automat in modul primitiv de “lupta sau fugi”. Fie incepi sa te opui lor, sa lupti pentru a te impune, fie te retragi si renunti la orice implica relatia cu ei. In ambele cazuri, pierderile pot fi devastatoare pentru tine.

CITESTE Ce este compasiunea si cum o poti cultiva

Lupta nu te va duce nicaieri, nu vei reusi sa-i schimbi pe ceilalti astfel si vei pierde timp, energie, resurse foarte importante, pe care le-ai putea folosi mai intelept, in propriul beneficiu. Fuga sau retragerea te vor tine departe de ceea ce iti doresti, dar strugurii ti se par prea acri, asa ca mai bine renunti.

In ambele cazuri, lupta sau fugi, poti sa suferi, sa pierzi, sa te dezechilibrezi. “Lupta sau fugi” sunt reactii contraproductive. Acceptarea exact asta nu inseamna: lupta sau fugi. Adevarata acceptare consta in constientizarea detasata a unei realitati obiective.

Ce se intampla cand accepti

Devii mai sanatos, fizic si psihic. Scapi de stres, griji, neliniste, frica, furie. Toate acestea iti distrug sanatatea fizica si psihica. Lupta sau fugi implica adrenalina si pierderi pe ambele fronturi. Capeti liniste, pace, armonie interioara. Tristetea dispare si rasare bucuria. Ignoranta se risipeste si apare intelegerea. Empatia sporeste, la fel conexiunea cu ceilalti si cu tot ce exista. Iertarea, toleranta si compasiunea nu mai par imposibile, ci naturale, firesti, de la sine.

Neacceptarea te separa, acceptarea te reintregeste. Fara acceptare, nu poti realiza ca esti parte dintr-un intreg si nu poti fuziona cu intregul. Acceptarea inseamna, in termeni spirituali, constientizarea naturii divine din toate fiintele si din tot ceea ce exista. Neacceptarea e ca o forma de rebeliune, de separare mentala de divinitate. Acceptarea insemna alinierea la voia divina, care pare adesea diferita de cea personala. Acceptarea profunda este cea neconditionata.

CITESTE Anahata, chakra inimii

Rick Hanson, doctor in neuropsihologie, pune intrebarea: cum, in ce fel sau feluri, iti doresti ca oamenii sa fie altfel decat sunt? Acceptarea oamenilor nu inseamna sa fii de acord cu ei, sa ii aprobi sau sa renunti la propriile drepturi. Acceptand oamenii asa cum sunt, accepti realitatea altei persoane. Poate sa nu-ti placa, te poate intrista sau infuria dar, la un nivel mai profund, poti face pace cu toate astea. Fie si numai acest beneficiu, al pacii interioare, este imens.

Dar cum sa accepti oamenii asa cum sunt?

Iata un exercitiu, propus de Rick Hanson. Alege pe cineva care conteaza pentru tine. Spune cu voce tare sau scrie aceste cuvinte: “Te accept intru totul. Nenumarate cauze, mici sau mari, te-au determinat sa gandesti, sa vorbesti si sa te porti asa cum faci. Esti ceea ce esti. Accept asta. Esti un fapt si eu accept faptele din viata mea. Eu si tu suntem cate o parte dintr-un intreg mult mai mare, care este ceea ce este, si il accept, de asemenea.”

Daca doresti, poti fi mai specific, mentionand aspecte ale persoanei respective, care te deranjeaza: “Accept ca sforai, ca iti lasi hainele pe jos, ca inca esti suparat sau furios pe mine, ca inca ma acuzi, ca nu te preocupa sexul prea mult, ca te lupti cu mine, ca nu ma intelegi, ca nu esti un bun profesor pentru copilul meu, ca incalci legea, ca ranesti oamenii...” Aminteste-ti ca, in timp ce nu esti de acord si nu aprobi toate acestea, in timp ce continui sa soliciti ce doresti si sa sustii ce crezi, accepti totul asa cum este, pe deplin.

Neuropsihologul concluzioneaza ca evitam sa acceptam alti oameni ca modalitate de a evita propriile noastre sentimente, pe care le-am avea daca ne-am deschide sa-i acceptam asa cum sunt ei si nu asa cum am vrea noi sa fie. Cand cineva te accepta asa cum esti, pe deplin, aminteste-ti cat de bine te simti, cat de mult iti place. Este un dar minunat si il poti oferi si tu, la randul tau. Sau ce tie nu-ti place, altuia nu-i face.

*In septembrie 2019 se deschide Scoala de toamna Hatha Yoga Seva. Mai multe informatii gasesti aici, iar pentru inscrieri trimite mail la adresa hathayogaseva@gmail.com.

 

Comenteaza cu Facebook