Aerul, vibrația eterică a Universului - a doua parte Skip to main content
Aerul, vibrația eterică a Universului-a doua parte

Cele 5 elemente (mahabhuyas) sunt prezente nu doar în întregul univers, ci și în corpurile noastre, iar diferențierea lor creează cele 3 dosha din ayurveda, specifice constituției fiecărui individ.

  • Vata este o combinație de akasha și vayu
  • Pitta este o combinație de agni si jala
  • Kapha este o combinație de jala și prithvi

Ayurveda se bazează pe armonizarea acestor trei doshas, iar aplicarea principiilor ayurvedice în stilul de viață are ca scop evitarea bolilor apărute prin dezechilibre ale acestor tattvas.

Citește și: esentele-creatiei-acestei-lumi-materiale-5-tattvas

Astfel, Vayu care contine akasha devine Vata în ființa vie și îi poate determina atât sănătatea, cât și boala. Vata echilibrată înseamnă sănătate, în timp ce Vata în dezechilibru, agitată, provoacă boală. Vata este principiul biologic al mișcării, energiei, schimbării locației, vitezei și creării echilibrului, care susține rețeaua de forțe din interiorul nostru. Vata mișcă Pitta și Kapha, principiile ayurvedice de foc și apă, la fel cum aerul mișcă focul și apa, creând vibrațiile care le susțin, permițând digestiei să aibă loc și țesuturilor să fie construite și energizate.

Vata dosha este principala energie vitală (forța pranică), sursa sănătății și a bolilor corpului și a minții. Ca principiu psiho-fizic, vayu este aer. Corpul fizic, ca entitate materială, adaugă un factor de transformare ireversibilă a lui Vayu ca forță cosmică și astfel, acesta va părăsi corpul la un moment dat și se va întoarce la natura sa fără formă, ceea ce înseamnă că tot ceea ce se naște trebuie să moară, prin aceeași putere a respirației. Ne naștem printr-o inspirație și murim printr-o expirație.

Prin conectarea la vayu cosmic, prana cosmică aduce vindecarea corpului și a minții. În Yoga, prana superioară sau Vayu cosmic înlătura atașamentul nostru față de corpul fizic și ne reda libertatea de conștientizare a spiritului fără formă.

Vayu se referă nu numai la prana, ci și la minte, care este adesea descrisă ca fiind greu de controlat, ca vântul. Prana reflectă cel mai mult aspectul de aer al lui Vayu, în timp ce mintea reflectă aspectul eteric al acestuia.

Vayu creează toate sinapsele din creier prin care poate funcționa mintea noastră umană. Vayu este cheia minții și a modului în care funcționează, iar prin vayu pot fi rezolvate toate problemele psihologice.

În Pământ sau la nivel mineral, Vayu este responsabil de mișcarea plăcilor tectonice, de cutremure, de curenții Pământului și de gazele existente sub pământ.

În biosferă, Vayu este vântul care poartă polen, praf, prana și este casa unor creaturilor care zboară precum păsările, fluturii, etc. Acest Vayu benefic ne menține corpul și mintea curate și energizate prin fluxul său purificator.

În atmosferă, Vayu este forța din spatele norilor, ploilor și anotimpurilor. Vayu este forța dominantă a atmosferei, la fel cum este Agni pentru Pământ. Atmosfera este dominată de Vayu, ca aer, nori sau gaze în mișcare. Tot ceea ce vedem în Atmosferă este o formă de Vayu, chiar și vântul care nu are formă, iar starea vremii este tot o forță a lui Vayu. Meteorologia studiază de fapt acest Vayu, principalele forme atmosferice ale sale fiind furtunile, uraganele, taifunurile și tornadele, care domină modelele noastre meteorologice.

În Ayurveda sunt descrise tipuri speciale de Vayus, vânturi din direcții diferite, importante pentru tratamentul dezechilibrelor.

Vayu la nivelul sistemului solar este responsabil pentru mișcarea și revoluția planetelor. Soarele însuși are vântul său solar, forțele sale electromagnetice care țin sistemul solar împreună. Stelele sunt forme gazoase de foc, susținute și generate de puternicul vayu cosmic. La nivelul galaxiei, Vayu este responsabil pentru mișcarea și revoluția stelelor. Galaxiile în sine, sunt nori de fum creați de Vayu Cosmic, care guvernează crearea și echilibrul universului ca întreg.

Chiar și tehnologia noastră modernă se bazează pe anumite puteri exterioare ale Vayu, cum ar fi electricitatea, motoarele cu ardere și propulsia cu reacție. Acest control al lui Vayu ne permite să conducem diverse echipamente și să realizăm acțiuni cu viteză, putere și eficiență.

Mass-media în sine este o altă putere a lui Vayu, prin curentele sale de comunicare prin atmosfera condusă de undele radio. Deși omul modern are mai mult control asupra vântului exterior prin tehnologie, el are mai puțin control asupra minții sale și a pranei. Acest lucru este cauzat de faptul că este deranjat de  vântul exterior, adesea conectat la energii anorganice care pot perturba sau scurtcircuita sistemul nervos uman. Persoana modernă, din cauza computerelor și a influenței mass-media, este dependentă de o formă exterioară de vayu care îi distrage atenția de la conectarea cu vayu superior din interior.

Controlul elementului aer este foarte dificil de obținut, însă este foarte important, deoarece stă la baza practicii yoga, prin purificarea și calmarea corpului, a vorbirii, a simțurilor, a minții și a pranei.

Voința umană, Ego-ul, nu poate controla acest vayu. Doar Vayu cosmic poate controla Vayu individual, prana și mintea, care sunt conduse de acesta către realizarea sinelui individual, Atman.

Atman se află în centrul tuturor curenților și forțelor lui Vayu, care nu sunt altceva decât expresii exterioare ale sale, de aceea, nimic din lume nu va putea să îl tulbure, așa cum axa unei roți nu poate fi perturbată de mișcarea periferiei sale.

Sinele este Vayu, sursa tuturor energiilor și a pranei, ascuns în inima noastră. De acolo el radiază toate energiile și puterile și realizează legătura cu toate ființele și cu toate lumile. 

Surse: sanskritimagazine.com, yogajala.com

 

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook