Andreea Cenușe: „Yoga mi-a schimbat complet percepția asupra vieții.” Skip to main content
Andreea-Cenușe-instructor-yoga

Andreea Cenușe a întâlnit yoga întâmplător în 2014. Încă de la prima clasă a observat că își poate liniștii mintea și la finalul clasei a simțit o eliberare emoțională intensă. Până în momentul când a rămas însărcinată a practicat cât de des a putut, iar apoi în 2020 în urma unui burnout și covid a început să practice în fiecare dimineață sub îndrumarea unei profesoare din India, online, pe Zoom.

În prezent Andreea este instructor yoga atestat de Bindusar Yoga School Rishikesh și Yoga Alliance, sub îndrumarea lui Mukesh Kothari și visează la o lume în care yoga va fi implementată încă de la grădiniță, sub o formă potrivită fiecărei vârste, apoi în școli și desigur la locurile de muncă.

Mai multe despre Andreea în interviul oferit în exclusivitate pentru Yogasat:

Mă numesc Andreea Cenușe, sunt femeie, soție, mamă, inginer mecanic, lider plus alte roluri la care se adaugă și instructor yoga atestat de Bindusar Yoga School Rishikesh și Yoga Alliance, sub îndrumarea lui Mukesh Kothari.

Image

Prima clasă de yoga a avut loc pur întâmplător, sau așa credeam eu atunci, când în vara lui 2014 se anulase o clasa de TRX și în sala alăturată avea loc o clasă de yoga sub îndrumarea Andreei Miron. O cunoșteam pe Andreea din liceu și am hotărât să încerc, altfel probabil că ajungeam mai târziu la prima mea practică de yoga. În cadrul acelei prime clase am reușit să-mi liniștesc mintea mai mult decât reușeam prin sport, iar la final in savasana, am simțit o eliberare emoțională intensă, care a generat râuri de lacrimi.

Am mers la clase cât de des am putut până când am rămas însărcinată, apoi am practicat acasă. La vremea respectivă, consideram că yoga mă ajută enorm să mă relaxez datorită stretching-ului și ritmului lent. După naștere am uitat complet de yoga, am mai reluat uneori practica acasă, dar niciodată consistentă.

În 2020 în urma unui burnout și covid, la recomandarea unui coleg din India, am început să practic în fiecare dimineață sub îndrumarea pe Zoom a profesoarei lui (tot din India). După primele două săptămâni începeam să simt efectele. În acel moment yoga devenise pentru mine de la o mișcare relaxantă, o sfoară de care mă agățasem sa ies din groapa în care mă aflam. După ce am simțit o îmbunătățire substanțială a stării generale, mintea de inginer a dorit să înțeleagă mecanismele din spate, drept urmare am căutat un curs TTC200.

Image

Începând cu prima zi de curs am simțit cum s-a declanșat o transformare în sufletul meu. Yoga a început să capete o nouă semnificație: calea spre dezvoltare spirituală, conștientizare a corpului, a respirației, a minții și a sufletului.

Yoga mi-a schimbat complet percepția asupra vieții, pentru prima dată în viața mea iubirea și acceptarea de sine au început să devină priorități. Momentan sunt într-un an sabatic de vindecare interioară și acolo mă bazez mult pe practica personală yoga de la integrarea în viața de zi cu zi a principiilor yama și niyama, la practica de asana, pranayama și diferite forme de concentrare/ meditație. Legat de meditație încă nu pot să spun că practic doar o anumită formă ci explorez de la meditație ghidată, până la Vipassana.

La clase, aparent practic yoga sportivă, dar realitatea e că mă adaptez în funcție de participanții la clasă și de starea lor mentală de moment. Am observat că aceasta variază de la kshipta, spre mudha și în cel mai bun caz vikshipta. Majoritatea au nevoie de o epuizare fizică pentru a ajunge să se conecteze cu corpul lor prin respirație, altfel mintea e inundată de idei pe parcursul clasei. În practica de asana personală, consider că am o practică conștientă.

Visez la o lume în care yoga va fi implementată încă de la grădiniță, sub o formă potrivită fiecărei vârste, apoi în școli și desigur la locurile de muncă. Atunci când oamenii devin mult mai conștienți de ce și cine sunt ei, de ce înseamnă a fi prezent, de corpul lor și conectarea cu respirația, de beneficiile meditației, se va produce o schimbare atat de mare într-o singură generație, încât vor ajunge copiii să-și educe părinții (legat de subiectele menționate), iar la nivel colectiv va avea loc acea schimbare masivă de care este nevoie pentru a salva planeta.

Image
The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Deoarece prima serie din Ashtanga a lui Pattabhi Jois e magică pentru mine și simt că mă centrează cel mai bine, o urmăresc mult pe Kino MacGregor, dar nu mă limitez doar la ea. În același timp îl respect foarte mult pe Mukesh Kothari, profesorul meu, deși nu suntem des în contact, continui să practic clasele predate de el.

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook