Raluca Vasile: Cele 3 Dosha dominante. Skip to main content
Dosha

VATA (AER)

Persoanele care aparțin de aceasta tipologie sunt de obicei subțiri și nu reușesc sa se îngrașe decât dacă mănânca în mod constant mult mai mult decât normal, ceea ce s-ar putea sa și facă pentru ca îi ajuta sa se stabilizeze și să aibă mai multă energie disponibilă pentru următoarea tură de activități. Evident, dacă mănâncă alimente de tip junk-food oricine se poate îngrășa destul de rapid, inclusiv persoanele Vata.

De obicei au umeri și șolduri înguste, iar încheieturile lor scot adesea sunete ca niște pocnituri atunci când se mișca. Au tendința sa fie agitați; agitația, ca și obezitatea, se moștenește din familie.

Persoanele Vata sunt uscate. De obicei, pielea li se crapă ușor și sunt predispuși la bătături. Parul tinde sa fie aspru, uscat și creț. Oamenii Vata suferă de frig și adesea se plâng de circulație periferică proastă. Pielea lor este de obicei răcoroasă sau rece la atingere. Transpira puțin și iubesc să stea la Soare.

Au o pofta de mâncare variabila și atracția lor spre agitație tinde să-i împingă spre adoptarea unor obiceiuri alimentare neregulate care le înrăutățește abilitatea de a digera. De obicei, fie suferă, fie au suferit de constipație cronica, din cauza astringentei lor înnăscute. Le plac mâncărurile zemoase, uleioase, fierbinți însă au tendința să treacă în extreme în ce privește hrana, fie făcând exces de budinci cu multă brânză și mâncăruri grele, greu de digerat, fie respingând orice fel de mâncăruri grele, fie alternând între exces și respingere.

Sunt predispuși la fluctuații rapide ale nivelului energetic, energia lor manifestându-se țn rafale sau explozii. Adesea încearcă să își mențină energia cu ajutorul unor stimulenți puternici precum cafeaua, în loc sa admită în interiorul lor ca sunt obosiți și au nevoie de odihna. Epuizarea urmează inevitabil perioadelor de activitate frenetică, numai ca s-ar putea ca oamenii Vata să nu-și poată recunoască oboseala până ce aceasta nu îi forțează sa se odihnească.

Image
five-elements

Persoanele Vata au adesea dificultăți cu somnul. S-ar putea să aibă probleme fie sa adoarmă, fie să doarmă, sau ocolesc insomnia menținând un asemenea nivel ridicat de epuizare încât oricând își dau voie să își acorde ceva odihna, dorm de parcă ar fi căzut morți. Tipologia Vata resimte durerea mai intens decât alte tipologii, iar sunetele puternice sunt de asemenea mai greu tolerate de ei; se pare că sistemul lor nervos are mai puțină “izolație” decât la ceilalți. Impulsul Vata înnăscut de a evita durerea se poate manifesta sub forma de frica. Vata iubește masajul cu ulei pentru ca ii ajuta sa se calmeze și să-și liniștească sistemul nervos hiperactiv, ceea ce reduce senzitivitatea lor nervoasă și, deci, durerea (fizică sau mentală).

Oamenii Vata duc vieți dezordonate pentru ca le vine foarte greu să își creeze o rutina. Gustul amar care este prezent în structura lor ii face veșnic interesați de studierea propriei persoane și de interacțiunea cu mediul. Dacă inconstanta și schimbarea caracterizează majoritatea lucrurilor pe care le faceți, atunci aveți o predominanta Vata.

PITTA (FOC)

Oamenii Pitta pur au o predominanță în ei a Picantului, ceea ce ii face sa fie intenși, încinși ți irascibili. De obicei au o înălțime medie, statura și rezistență medii. De obicei au o piele deschisă la culoare, care se înroșește rapid când e expusă la Soare, după sport, și când se îmbujorează. Se ard ușor când stau la Soare și de obicei sunt plini de pistrui si alunite. Părul tinde să fie lins și deschis la culoare. Toți cei al căror par este roșcat natural, sunt măcar parțial Pitta.

Persoanele Pitta transpira ușor din cauza căldurii pe care o stochează în interior. Nivelele ridicate ale gusturilor acru și sărat din ei le asigura o pofta de mâncare mereu buna. Intensitatea focului din ei ii face sa le placă mâncarea și confruntările; dacă pierd o masa, s-ar putea sa “consume” un oarecare trecător neavizat, cu mânia lor acumulată. Le place orice fel de hrană și de obicei o digera bine. Au o tendința spre diaree și sunt arareori constipați.

Focul puternic al oamenilor Pitta le face și mintea ascuțita. Ei tind să devină rapid nerăbdători în preajma indivizilor mai lenți sau mai puțin focalizați că ei. Persoanele din aceasta tipologie dorm bine de obicei pentru așa considera ca este potrivit, însă dacă devin obsedați de munca lor s-ar putea sa petreacă câteva nopți albe. Sunt la fel de competitivi și intenși în tot ce fac, ca e munca sau joacă, iar gustul picant predominant la ei ii face sa se enerveze cu ușurință, chiar dacă în exterior nu se manifestă.

KAPHA (APA)

Individul Kapha tipic este bine închegat, un tip atletic atunci când face suficientă mișcare și care se îngrașă numai uitându-se la mâncare atunci când neglijează sportul. Majoritatea oamenilor Kapha rămân sănătoși atunci când fac destule exerciții fizice și nu mănâncă prea mult. Gustul dulce este la putere în ei și de aceea nu resimt cu adevărat foamea intensă fizica pe care o simt tipologiile Vata si Pitta, însă pot deveni atașați de mâncare ca mijloc de împlinire emoțională. Oamenii Kapha dorm bine și au tendința de a dormi prea mult.

În general, persoanele Kapha nu simt nevoia aceleiași agitații și stimulări pe care indivizii Vata și Pitta le iubesc, nici măcar din contactul sexual, deși odată ce sunt stârniți, gusturile acru și sărat devin mai predominante în ei și le trezesc apetitul. Oamenii Kapha sunt stabili, întrucâtva lenți și tind sa fie mulțumiți de sine. Atașamentul lor față de o situație stabilă, agreabilă îi determină pe acești indivizi să se opună schimbării și îi poate determina să devină lacomi, încăpățânați sau conservatori. Persoanele Kapha au nevoie de motivație și stimulare în același fel în care oamenii Vata necesita echilibru și relaxare, iar Pitta provocare.

Va urma.

Raluca Vasile (doctor Ralu Devi) ,  terapeut ayurveda vaidya

 

Comenteaza cu Facebook