Consumul de carne – permis sau nu de Buddha? Skip to main content
Consumul de carne – permis sau nu de Buddha?

Pe vremea lui Buddha, calugarii care ii erau adepti umblau din sat in sat, carand dupa ei strictul necesar. Printre obiectele purtate dupa ei, se regasea intotdeauna si bolul pentru cersit – calugarii obisnuiau sa ceara numai apa si mancare, iar satenii generosi le puneau in boluri ce aveau la masa in ziua respec tiva.

Calugarii considerau ca alegerea inseamna dorinta, asa ca nu cereau nimic in mod deosebit, ci mancau orice primeau, in mod complet detasat, fara sa isi dea voie sa se bucure in  vreun fel de mancare. Atunci cand primeau carne de la oameni, calugarii mancau cat aveau nevoie pentru a supravietui, fara a se satura si fara a se bucura de gustul acesteia.

Citeste: 5 INGREDIENTE DIN NATURA, CARE TRATEAZA PROBLEMELE DIGESTIVE

Buddha si-a indemnat adeptii sa traiasca fara sa aiba dorinte si asteptari. Acesta nu a interzis complet consumul de carne adeptilor sai, ba chiar si el conuma carne, atunci cand situatia o impunea.

Treptat, pe masura ce budismul a luat amploare, au aparut cateva reguli cu privire la consumul carnii. Mai exact, se interzicea consumul de carne de om, de elefant, de cal, de caine, de sarpe, de leu, de tigru si leopard, precum si de pantera. Carnea de om, de cal si de elefant era interzisa intrucat era considerata prea nobila pentru a fi mancata. Celelalte tipuri de carne erau interzise fie pentru ca erau considerate scarboase, fie pentru ca era considerata periculoasa procurarea carnii (ex: carnea de pantera sau de leu).

Citeste: 5 SCHIMBĂRI MAJORE CARE S-AR PETRECE DACĂ LUMEA AR RENUNȚA SĂ MĂNÂNCE CARNE

Consumul de peste era permis, insa sub forma gatita, niciodata in forma cruda.  De asemenea, peste nu era pescuit, ci era gatit si consumat numai pestele gasit pe malul apei.

In mod ideal, budistul nu se hraneste cu carne intrucat contravine cu pricipiile sale, anuland compasiunea si nonviolenta.

 

*In luna februarie a anului 2018 se deschide Scoala de primavara Hatha Yoga Seva. Mai multe informatii gasesti aici, iar pentru inscrieri trimite mail la adresa hathayogaseva@gmail.com.

Comenteaza cu Facebook