Cum apare succesul in practica yoga si in orice obiectiv propus Skip to main content
Cum apare succesul in practica yoga si in orice obiectiv propus

Cum apare succesul in practica yoga si in orice obiectiv propus, in viata, in realizarea unui scop care pare ca ne depaseste mijloacele? Aceasta intrebare se iveste in mintea oricarui om si a oricarui cautator spiritual si practicant. Primele cuvinte rostite de un maestru spiritual, desemnat sa continue linia caii sale spirituale, au fost: “Meditatia este raspunsul la orice intrebare. Si acum: intrebati!”

Cum sa realizezi fara efort ceva ce pare sa implice efort? Cheia succesului in practica o reprezinta consecventa si persistenta practicii. Intrebarea contine deja raspunsul, asa cum Creatia il contine pe Creator. In timp ce mintea poate nascoci intrebari legate de scop, de capatul drumului, de finalitate, insasi calea reprezinta destinatia. Asteptarile nu fac decat sa abata atentia de la cale, imaginand un capat. E ca si cum ai incerca sa intinzi infinitul pe o linie, careia sa-i dai de capat.

CITESTE Invata sa meditezi. Mic indrumar pentru practicanti.

Intr-o povestire spirituala cu talc, se spune ca un om, trecand pe strada, a vazut multi oameni adunati in jurul unui stalp. Curios, s-a dus sa vada ce se petrecea acolo, dar n-a vazut nimic deosebit. Oamenii priveau in sus, catre capatul stalpului inalt. Curiozitatea omului a crescut, asemenea celor din jurul sau. “Ce o fi la capatul stalpului?”

 Cate unul, mai curajos, se catara pe stalp. Cand cobora, toti cei adunati jos il inconjurau si il intrebau: “Ce este acolo? Ce este la capatul stalpului?” Pe rand, fiecare dintre cei care reusisera sa se suie pana la capat, dadea afirmativ din cap, razand, si spunea: “Asa este. Este adevarat!” Apoi, in nedumerirea generala, omul se strecura din multimea care il sufoca, si isi vedea de drumul sau.

Cei ramasi la poalele stalpului deveneau si mai curiosi. Trecatorul n-a mai rezistat curiozitatii si a inceput ascensiunea pe stalp. Nu mai simtea pericolul, nu-l interesa faptul ca stalpul era inalt si putea cadea. Nu se uita in jos, privea doar catre capatul stalpului. Nici nu simtea efortul suisului, manat de scopul aflarii secretului.

Astfel, a reusit sa se suie pana in varf. Acolo unde se termina stalpul era scris: “Aici se termina stalpul.” Trecatorul a coborat, printre oamenii stransi in jurul stalpului. “Ce este acolo? Ce este la capatul stalpului?”, l-au intrebat acestia, inghesuindu-l. Eliberandu-se din stransoarea lor, omul a raspuns razand: “Asa este. Este adevarat!” Si, in nedumerirea generala, trecatorul si-a continuat drumul.

Iata un exemplu care lamureste asa-zisa diferenta dintre cale si scopul sau capatul caii. Realizarea spirituala nu este separata de calea realizarii. Calea include realizarea. Iar efortul nu mai este perceput ca efort atunci cand perceptia se ridica la un nivel superior.

Pentru un sportiv debutant, antrenamentul implica efort. Pentru un sportiv de performanta, efortul incepatorului nu mai este perceput astfel. Devine un automatism, ceva de la sine. Un sofer incepator va avea senzatia ca depune efort atunci cand conduce masina. Nefiind obisnuit, va obosi mult mai repede. Un sofer experimentat, prin practica sustinuta, va considera sofatul o a doua natura, o prelungire a corpului sau, a membrelor sale, un automatism. Ba chiar sofatul poate deveni o placere, nemaifiind nicidecum perceput ca un efort.

Asadar, cheia succesului in practica o reprezinta insasi practica. Efortul sustinut, consecvent, persistent, se va transforma in automatism fara efort, de la sine.

Discipolul lui Krishnamacharya, B.K.S. Iyengar povestea:  “Am venit pe lume cu darul bolilor, una dupa alta, de la nastere. Astfel, acele daruri ale unei stari, din nefericire bolnava, m-au determinat sa practic yoga. Sufeream de gripa, malarie, tuberculoza, febra tifoida etc. Atunci m-am gandit: merita sa traiesti depinzand mereu de cineva? Asa ca, din fericire, cand aveam 16 ani – eu nu mergeam frecvent la scoala din cauza bolilor – cumnatul meu, sotul surorii mele (Krishnamacharya) s-a intors din Nord si m-a intrebat: “De ce nu faci niste yoga? Te-ai putea simti mai bine.” L-am crezut si m-am apucat de yoga. Mi-a luat sase ani sa ma insanatosesc.”

CITESTE Ghid complet pentru alegerea unui instructor de yoga si meditatie

Despre un stil de viata moral, care sa sustina practica, cel mai simplu si direct raspuns l-a dat Ramana Maharshi. Intrebat cum ar trebui sa ne purtam cu ceilalti, el a raspuns: “Nu exista ceilalti.”

Despre cheia succesului in practica, B.K.S. Iyengar marturisea: “Fara indoiala, am zis ca asanele mele sunt rugaciunile mele. Dar acum spun ca practica este mantra mea. Progresul va veni pe masura ce omul practica. In lipsa practicii, se instaleaza stagnarea si suntem distrasi de puterea noastra intelectuala. Si in clipa in care exista o forta intelectuala, ea nu este nimic altceva decat un cult al ego-ului. Deci practica, practica si numai practica determina intelectul sa fie smerit.”

Livia Bonarov

Comenteaza cu Facebook