Dalai Lama explica de ce liderii ar trebui sa fie altruisti Skip to main content
Dalai Lama explica de ce liderii ar trebui sa fie altruisti si plini de compasiune

In ultimii 60 de ani, am lucrat cu multi lideri de guverne, companii si alte organizatii, si am observat cum societatile noastre s-au dezvoltat si s-au schimbat. Ma bucur sa impartasesc cateva dintre observatiile mele , in caz ca altii pot beneficia de ceea ce am aflat.

Liderii, indiferent de domeniul in care activeaza, au un impact puternic asupra vietilor oamenilor si asupra dezvoltarii lumii. Ar trebui sa ne amintim ca suntem vizitatori pe aceasta planeta. Suntem aici timp de maxim 90-100 de ani. In acest timp, ar trebui sa muncim astfel incat sa lasam lumea un loc mai bun in urma noastra.

Cum ar arata o lume mai buna?

Cred ca raspunsul este urmatorul: o lume mai buna este aceea in care oamenii sunt mai fericiti. De ce? Pentru ca toate fiintele umane vor sa fie fericite si nimeni nu vrea sa sufere. Dorinta noastra de fericire este ceva ce avem cu totii in comun.

Insa astazi, lumea pare sa se confrunte cu o criza emotionala. Ratele stresului, anxietatii si despresiei sunt mai mari ca niciodata. Prapastia dintre bogat si sarac si dintre sefi si angajati este la cea mai mare cota istorica. Iar scopul de obtine profit adesea nesocoteste  un angajament fata de oameni, mediu sau societate.

Consider tendinta noastra de a ne vedea unul pe altul in termeni de "noi" si "ei" ca izvorand din ignoranta interdependentei noastre. Ca participanti la aceeasi economie globala, depindem unii de altii, in timp ce schimbarile climatice ale mediului global ne afecteaza pe toti. Mai mult, ca fiinte umane, noi suntem fizic, mental si emotional la fel.

CITESTE 30 DE LECȚII DE VIAȚĂ OFERITE DE MARII MAEȘTRI SPIRITUALI AI LUMII

Priviti albinele. Ele nu au constitutie, politie sau educatie morala, dar muncesc impreuna pentru a supravietui. Desi se mai pot incaiera ocazional, colonia supravietuieste pe baza cooperarii. Fiintele umane, pe de alta parte, au constitutii, sisteme legale complexe si forte politienesti; posedam o inteligenta remarcabila si o mare capacitate de iubire si afectiune. Cu toate acestea, in ciuda multor calitati extraordinare pe care le avem, parem mult mai putin capabili sa cooperam.

In organizatii, oamenii lucreaza in stransa relatie zi de zi. In ciuda faptului ca lucreaza impreuna, multi se simt singuri si stresati. Chiar daca suntem animale sociale, manifestam lipsa de responsabilitate unii fata de altii. Avem nevoie sa ne intrebam ce nu functioneaza.

Cred ca puternica noastra concentrare asupra dezvoltarii materiale si a acumularii de bogatie ne-a condus catre neglijarea nevoii noastre umane fundamentale de bunatate si grija. Reasumarea unui angajament fata de uniunea umanitatii si altruismul pentru fratii si surorile noastre sunt fundamentale pentru societati si organizatii si pentru ca indivizii lor sa prospere pe termen lung. Fiecare dintre noi are o responsabilitate de a face posibile aceste lucruri.

Ce pot face liderii?

Sa fie atenti

Sa cultive pacea mintii. Ca fiinte umane, detinem o inteligenta remarcabila, care ne permite sa analizam si sa planificam viitorul. Avem limbaje care ne permit sa le comunicam celorlalti ceea ce am inteles. Deoarece emotiile distructive, precum furia si atasamentul, ne intuneca abilitatea de a ne folosi inteligenta cu claritate, e nevoie sa le acordam atentie.

Frica si anxietatea croiesc cu usurinta calea catre furie si violenta. Opusul fricii este increderea, care, corelata cu caldura inimii, ne sporeste increderea in sine. Compasiunea reduce de asemenea frica, reflectand preocuparea pentru bunastarea celorlalti. Aceasta, nu banii si puterea, este ceea ce atrage cu adevarat prietenii. Cand suntem guvernati de furie sau atasament, suntem limitati in capacitatea de a avea o viziune completa si realista a situatiei. Cand mintea este plina de compasiune, este calma si atunci ne putem folosi simtul ratiunii in mod practic, realist si cu determinare.

CITESTE MAHATMA GANDHI, OMUL EVENIMENTELOR CONTRADICTORII

Sa fie altruisti

Suntem condusi, in mod natural, de interesul personal; este necesar pentru a supravietui. Insa, avem nevoie de un interes personal intelept, care este generos si cooperant, care ia in considerare si interesele celorlalti. Cooperarea vine din prietenie, prietenia vine din incredere, iar increderea vine din caldura inimii. Odata ce ai un simt autentic al grijii pentru ceilalti, nu mai e loc de tradare, bataie de joc sau exploatare; dimpotriva, in loc de acestea, poti fi cinstit, increzator si transparent in comportamentul tau.

Sa manifeste compasiune

Sursa primordiala a unei vieti fericite este caldura inimii. Chiar si animalele manifesta un anumit simt al compasiunii. In ce priveste fiintele umane, compasiunea poate fi combinata cu inteligenta. Folosind ratiunea, compasiunea poate fi extinsa la toate cele sapte miliarde de fiinte umane. Emotiile distructive sunt legate de ignoranta, in timp ce compasiunea este o emotie constructiva, legata de inteligenta. Asadar, poate fi predata si invatata.

Sursa unei vieti fericite se afla in interiorul nostru. Cei care creeaza probleme in multe parti ale lumii sunt adesea bine educati, astfel incat nu avem nevoie doar de educatie. Avem nevoie sa acordam atentie valorilor interioare.

Diferenta dintre violenta si non-violenta se afla mai putin in natura unei actiuni si mai mult in motivatia din spatele actiunii. Actiunile motivate de furie si aviditate tind sa fie violente, in timp ce acelea motivate de compasiune si de grija pentru ceilalti sunt, in general, pacifiste. Nu vom aduce pacea in lume doar prin rugaciuni, trebuie sa oprim violenta si coruptia care distrug pacea. Nu ne putem astepta la schimbare daca nu actionam.

Pacea mai inseamna sa fim netulburati si in siguranta. Are legatura cu atitudinea noasta mentala si depinde de faptul de a avea o minte linistita. Ceea ce este crucial de realizat e faptul ca, pana la urma, pacea mintii se afla in interiorul nostru; ea necesita cultivarea unei inimi calde si folosirea inteligentei cu care suntem inzestrati. Adesea, oamenii nu realizeaza ca o inima calda, compasiunea si iubirea sunt, de fapt, elemente de care depinde supravietuirea noastra.

Traditia budista descrie trei stiluri de a conduce cu compasiune: deschizatorul de drumuri, care conduce din fata, isi asuma riscuri si reprezinta un exemplu; indrumatorul, care-i insoteste pe cei aflati in grija sa si contureaza suisurile si coborasurile calatoriei si pastorul, care-i pune la adapost pe toti cei din turma sa inaintea lui. Aceste trei stiluri, aceste trei abordari, au toate in comun o grija atotcuprinzatoare pentru bunastarea celor pe care ii conduc.

 

 

Comenteaza cu Facebook