De ce este meditația diferită de transă Skip to main content
De ce este meditația diferită de transă

Meditația este cheia către fericirea înnăscută, care se află în noi și trebuie doar descoperită. Starea de transă în care intră persoanele care meditează este adesea confundată cu pacea pura, totală.

Cu toate că beneficiile meditației par similare cu cele ale transei, meditația are un efect pozitiv veșnic asupra mintii, corpului și sufletului celui care o practică, spre deosebire de transă, care este o stare caracterizată de uitarea de sine.

Meditația pune preț pe conștientizare, care ne stă în fire, făcând parte din natura umană. Atunci când iese din transă, practicantul este prins iar de șirul de gânduri care îl  acaparează, spre deosebire de practicantul care încheie meditația și are mintea liniștită complet.

Oricum, este inevitabil ca, în primele faze ale meditației, practicantul să nu adoarmă sau să nu intre într-un soi de transă, în care conștientizarea este dată uitării. Practicată în mod corect meditația vine cu liniște pentru minte, însă totodată și cum vibrații care încurajează conștientizarea.

Meditația este o experiență personală, subiectivă, pe care fiecare o experimentează în propria sa manieră. Totuși, meditația nu depinde de factori externi care declanșează experiența caracterizată de liniștea minții, pace și armonie. Pe de altă parte, transa poate fi declanșată de factori externi precum consumul de droguri sau alcool. Mulți adepți ai spiritualității cad în capcana substanțelor opiacee și nu numai, fiind convinși că starea de extaz produsă de acestea este o stare de conștiență înălțătoare. În concluzie, transa te face să fii prizonier, în timp ce meditația te eliberează.

Maeștrii spirituali susțin că transa este o capcană a minții în timpul meditației. Bhagava Ramana Aharashi, lider spiritual de seamă, susține că practicanții care intră în transă în timpul meditației ar trebui să facă o plimbare scurtă și abia apoi să își continue sesiunea de meditației.

În timpul meditației este esențial să fim conștienți de momentul prezent. O uitare de sine precum cea din timpul unei transe nu are nimic în comun cu pacea la care meditația ar trebui să ne conducă.

 

În cadrul YogaSat Festival, care se va desfășura în perioada 18-24 iunie la Fundata, județul Brașov, ai ocazia de a participa la sesiuni de meditație sub îndrumarea a 4 instructori de yoga cu experiență de zeci de ani. Mai multe informații găsești aici.

Comenteaza cu Facebook