Dicționarul yoghinului (I)– 40 de cuvinte pe care orice yoghin ar trebui să le cunoască Skip to main content
yoghin

Se spune că a învăța o limbă străină este precum o călătorie spirituală în care poți învăța despre alte culturi. Iar a învăța câteva cuvinte în sanscrită, îți va adânci înțelegerea practicii yoga și îți va aprofunda cunoștințele în materie de filosofie yoga. Mai mult, pronunțarea și repetarea cuvintelor dintr-o limbă străină, te va ajuta în procesul de evoluție, atât în plan intelectual, cât și în plan spiritual.

În trendul actual de yoga pentru mase, există expresii și cuvinte în sanscrită care fie au fost interpretate greșit, fie și-au pierdut din putere prin folosirea lor abuzivă în practici mundane de marketing sau promovare. Astfel că îți prezentăm o listă a celor mai comune 40 de cuvinte folosite în practica yoga:

  1. Ahimsa - Nonviolența. Princcipiul non-violenței se referă atât la acțiuni, cât și la gânduri și cuvinte. Ahimsa paramo dharma este o expresie străveche, manifestată în Mahatma Gandhi, care se poate traduce prin  “marea noastră datorie este aceea de a reduce și de elimina răul”
  2. Ananda – Extaz, beatitudine. Marii guru și yoghini respectați au primit în dar sufixul de ananda, precum Vivekananda sau Paramahansa Yogananda
  3. Asana - postură. Asana este cea de-a treia etapă din ashtanga descrisă de Patanjali
  4. Ashtanga – cele 8 ramuri din practica yoga. Ashta înseamnă opt, iar Anga înseamnă organ sau regiune a corpului. Yoga poate fi considerată o practică multifațetată, cu opt categorii de practică: yama, niyama, asana, pranayama, pratyahara, dharana, dhyana și samadhi.
  5. Avidya - Ignoranță, absența cunoașterii. “A” înseamnă absența a ceva, iar “vidya” înseamnă cunoaștere, învățare. În yoga, termenul avidya este folosit atunci când cineva trăiește cu convingerea că ceva ce este nepermanent este real sau când vede oamenii ca ființe separate de un întreg.
  6. Ayurveda - știința vieții. În zilele noastre, ayurveda este văzută ca o formă de medicină holistică, ce folosește plante și practici cu minime efecte secundare. Principiile ayurvedice ajută omul, practicant sau nepracticant, să ducă o viață optimă, sănătoasă.
  7. Bhakti - devoțiune de neclintit. Bhakti yoga este una dintre cele trei forme străvechi de yoga (bhakti, karma și jnana), în care folosirea mantrelor și chantingul ajută la eliberarea minții de distragerile negative.
  8. Brahma Nadi – principalul canal energetic din fiecare ființă, care conectează experiența umană cu conștiința cosmică. Majoritatea yoghinilor consideră că Brahma Nadi și Sushumna Nadi sunt unul și același lucru, ambele aliniate de-a lungul coloanei vertebrale.
  9. Citta – componenta emoțională a minții. Citta este unul dintre cele patru aspecte ale conștiinței: mintea, intelectul, ego-ul și inima/sentimentele.
  10. Devanagari – scrisul divin, de la stânga la dreapta, folosit în sanscrită.
  11. Dhyana - Meditație. Este cea de-a șaptea ramură descrisă în Yoga Sutra și presupune concentrarea fără efort și eliberarea de dialogul mental.
  12. Drishti – Viziune în profuzime. Drishti este folosit și ca parte din practică în ashtaga yoga și se referă menținerea privirii pe un punct fix pentru perfecționarea concentrării. În filosofia yoga, se referă la viziune divină, atribut al înțelepților, cunoscut și sub denumirea de Divya – drishti.
  13. Guru - învățător spiritual. “Gu” înseamnă cel care îndepărtează, iar “Ru” înseamnă ignoranță/ întuneric. Guru se referă la cineva extrem de învățat și înțelept care poate învăța alți oameni să caute și să găsească scânteia divină din ei. În sanscrită se spune că ar fi opt categorii de învățători spirituali, guru fiind doar una dintre ele.
  14. Ida Nadi – Canalul energetic din stânga Brahma Nadi, care conectează prima chakră, Mooladhara cu nara stângă.
  15. Japa – chanting repetitiv. Japa este o formă de repetare a mantrelor, văzută ca o tehnică de a antrena mintea să rămână concentrată în interior, pentru a atinge viziunea divină. Se practică de obicei cu mala, instrumentul care ține cont de numărul de repetări ale mantrei.
  16. Jnana - înțelegere profundă. Jnana Udhaya se referă la cunoaștere evolutivă, când cineva are un moment de revelație dincolo de această formă fizică. Jnana yoga (yoga cunoașterii) este una dintre cele trei forme de yoga autentice.   
  17. Kosha - teacă, învelișul sufletului (Atma). Se spune că există cinci kosha, cinci învelișuri care ne înconjoară sufletul, din exterior spre interior: învelișul fizic/ mâncarea, învelișul energetic, învelișul mental, învelișul intelectual și cel al beatitudinii.
  18. Kundalini – o buclă energetică care atunci când este trezită se va ridica de la baza coloanei vertebrale, de-a lungul Brahma Nadi
  19. Mantra – un grup de cuvinte sanscrite cu putere spirituală. Tradițional, mantra este structurată pentru a invoca o anumită zeitate, într-un ritm prestabilit, cu un număr specific de repetări.
  20. Mandala – O arie care desemnează un spațiu sacru, de obicei în formă circulară. O mandală poate fi formată și din grupuri de oameni, din reprezentarea soarelui sau a ritualurilor de curățare. În adaptările sale moderne, mandala este adesea o reprezentare de forme geometrice colorate, aduse împreună în forma unui cerc, ca formă de japa, de repetarea a unui tipar pentru a elibera mintea de negativitate și distrageri. 

Va urma!

Mihaela Dragomir mihaeladragomir.ro/

- Yoga Instructor la MediYoga

- Founder la One Yoga Studio

Surse: Yogajournal, Wikipedia
Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook