Exercitiu de respiratie mindful din Vipassana lui Buddha Skip to main content
Exercitiu de respiratie mindful din Vipassana lui Buddha

Ce este mindfulness?

Cu totii am auzit multe despre mindfulness. Se predica despre a acorda atentie, a deveni constient de prezent si a accepta totul fara judecata si tendinta de control. Se mai spune ca practica mindfulness are numeroase beneficii: aduce multa liniste, furnizeaza energie, incredere de sine, reduce stresul, diminueaza anxietatea si depresia, miscoreaza durerile fizice.

Mindfulness-ul este un derivat vestic, care suna spiritual, din Vipassana lui Buddha. Buddha nu s-a referit la gaselnitele predicatorilor moderni, care “vand” spiritualitate la kilogram. Vipassana se refera la intelegerea realitatii, asa cum este ea. Metodele buddhiste au fost transformate in tehnici mindfulness, dar ceea ce adesea scapa este exact esenta. Vipassana nu urmareste ceea ce se numeste mindful (mot-a-mot minte plina), ci tocmai inversul, adica golirea mintii, transcenderea ei, eliberarea sufletului de minte.

In forma sa originala, practica mindfulness pornea de la tehnici de respiratie. Insa a fi constient nu inseamna sa-ti urmaresti respiratia, aceasta este doar o perceptie ajutatoare pentru pregatirea concentrarii.

Multe persoane, cand incep sa practice, se “lupta” cu practica sau o gasesc plictisitoare si totul pare sa devina un alt cliseu, de genul “fii atent si constient cand te speli pe dinti”. Insa atunci cand reusesti sa iti aduni atentia, totul devine brusc viu si deloc plictisitor. Nu mai pare deloc o tehnica mecanica, se transforma intr-o experienta vie, pe care o percepi, o simti concret. Cu siguranta nu poate fi deloc plictisitor sa simti cum iti regasesti echilibrul si pacea interioare.

CITESTE MEDITAȚIA ȘI IMPACTUL ACESTEIA ASUPRA CARIEREI

Ce inseamna respiratie mindful?

Inseamna sa observi si sa acorzi atentiei respiratiei tale, inspiratiei si expiratiei, fara sa incerci sa le controlezi si nici sa le analizezi sau judeci. Doar lasa-le sa fie: e atat de simplu. Acest exercitiu va deveni un obicei natural, disponibil oricand. Iti poti combina respiratia cu orice faci si asta te va ajuta sa intri intr-o stare de a fi. Practica va deveni parte din tine si din rutina ta zilnica si te va ajuta sa faci mult mai bine tot ceea ce faci.

Cand inveti sa respiri constient, e preferabil sa incepi acasa, stand confortabil intr-un loc linistit, cu ochii inchisi. Astfel te vei putea concentra mai bine, fara a fi distras. In doar cateva minute de practica vei simti beneficiile, iar daca vei persista, chiar si cateva minute pe zi, aceasta practica iti va deveni la fel de naturala precum inotul sau mersul pe bicicleta.

Cand se intampla asta, poti incepe sa respiri constient cu intentie orientata pe ceea ce iti doresti. Este un proces interesant si deloc plictisitor. Cand traversezi o perioada mai grea, cand iti faci griji sau esti trist, probabil ti se pare natural sa te gandesti ore sau chiar zile la modalitatile prin care poti depasi acele momente. De indata ce intervin astfel de ganduri si emotii, aminteste-ti ca esti in prezent si ca doar prezentul conteaza. Respira pana devii una cu respiratia, pana cand simti pace si relaxare. Linistea si bucuria sunt la o respiratie distanta.

CITESTE INVĂȚĂTURILE OGLINZII PERFECTE

mindfulness

Exercitiul de respiratie practicat de Buddha

Modelul acestui exercitiu de respiratie a fost practicat si predat de insusi Buddha. Cert este ca functioneaza. Prin aceasta tehnica iti poti folosi respiratia pentru calmare si chiar vindecare. Nu iti negi starile, sentimentele si emotiile. Nu incerci sa le schimbi. Le accepti exact asa cum sunt, in timp ce te concentrezi sa devii constient de calitatea calmanta a respiratiei, ca si cum ai imbratisa pe cineva drag, atunci cand il vezi tulburat.

“Arunca gunoiul. Gunoiul este ceea ce te tine departe de singurul lucru care conteaza: momentul acesta, aici, acum. Iar cand vei fi cu adevarat aici si acum, vei fi uimit de ceea ce poti face si de cat de bine o poti face” (din filmul “Peaceful Warrior”, dupa cartea “Calea luptatorului pasnic”, de Dan Millman).

Inchide ochii, respira constient, simte aerul prin nari, cum intra si iese din corp. Inspira si spune: “Inspirand, imi calmez emotiile si experimentez momentul prezent.” Expira si spune: “Expirand, imi calmez emotiile si experimentez momentul prezent.”

Permite sa simti tot ceea ce simti, nu te opune. Fii atent cum inspiri si expiri, doar atat. Lasa respiratia sa isi urmeze cursul natural, nu o forta, nu incerca sa o controlezi, trebuie doar sa o observi. Lasa respiratia sa-ti umple mintea, golind-o de orice altceva.

Continua sa observi inspiratiile si expiratiile, pana incepi sa simti cum te calmeaza, cum te relaxeaza si cum te hranesc. Simte linistea pe care o aduce respiratia. Preda chestiunea care te framanta acestei linisti interioare, acestei atentii focusate, si lasa problema sa dispara. Continua sa respiri, observand inspiratiile si expiratiile. Cand framantarile sau grijile reapar, repeta procesul, cu blandete, pana cand incep sa paleasca si dispar. Ai incredere in acest proces si in forta sa.


Hatha Yoga Seva va invita la retreat in Gherdeal, in perioada 27-30 iunie 2019. Invitația este deschisa pentru toti cei care vor sa isi modifice mentalul intr-o maniera pozitiva, sa capete increderea si motivatia esentiale pentru o practica individuala constanta. Locuri limitate. Rezervari si inscrieri pe: hathayogaseva@gmail.com. Mai multe detalii aici.

 

Comenteaza cu Facebook