Meditația și impactul acesteia asupra carierei | Yogasat - Cursuri Yoga Bucuresti Skip to main content
Meditația și impactul acesteia asupra carierei

Gândurile și emoțiile toxice îți distrag atenția de la ceea ce ai de făcut la locul de muncă, în timp de meditația te ajută să îți limpezești mintea. Meditând, vei reuși să reprogramezi mintea pentru a avea o viață mai sănătoasă, mai lipsită de griji și mai fericită.

Meditația mindfulness

Noțiunea de “mindfulness” provine din tradiția budistă, însă a fost ulterior răspândită în întreaga lume pentru beneficiile sale încredibile.

Respirația are un rol esențial în meditație. Pentru început, ideal ar fi ca practicantul să se concentreze asupra respirației și să ignore orice gând îi trece prin cap, revenind la prezent. Antrenându-ți mintea astfel încât să revină în momentul prezent de fiecare dată, vei reuși să fii mai bucuroasă de moment.

Mindfulness pentru reducerea stresului

În anul 1970, Jon Kabat-Zinn a creat un program de reducere a stresului prin meditație, cu scopul de a ajuta pacienții diagnosticați cu dureri cronice. Acest program era constituit astfel:

  • Durata: 8-10 săptămâni
  • Număr participanți: 10-40
  • Sesiuni săptămânale de 2 ore și jumătate
  • Conținut: sesiuni de meditație, asane, cursuri de management al stresului
  • Practică acasă de 45 de minute pe zi

Beneficiile meditației

Meditația îmbunătățește inteligența emoțională, dar și capacitatea de a prelua controlul în situațiile stresante. Mai mult decât atât, această practică are și următoarele beneficii:

  • Reduce stresul
  • Scade tensiunea arterială
  • Îmbunătățește memoria
  • Reduce stările depressive și anxietatea

Un studiu realizat pe pacienții bolnavi de cancer a dovedit că, pe măsură ce aceștia practicau mai des meditația, stresul și tulburările emoționale scădeau în intensitate.

De asemenea, un alt studiu a demonstrate că meditația activează partea stângă a creierului, parte asociată cu reducerea anxietății. Persoanele cu o activitate crescută în partea aceasta a creierului își revin rapid după un eveniment care produce o furtună emoțională, dar au și sistemul imunitar mai puternic.

Mai mult decât atât, meditația te face fericit. Matthieu Richard, călugăr budist de orgine franceză, a fost testat, alături de sute de voluntari, cu o scală a fericirii de către cercetătorii de la Universitatea din Wisconsin. Acesta a obținut cele mai bune rezultate, fiind declarat “cel mai fericit om din lume”.

Printre marile companii care au descoperit și explotează acum puterea meditației se află:

  • Apple
  • Google
  • Procter&Gamble
  • Adobe

1

Mindfulness în Silicon Valley

Silicon Valley, orașul Californian în care sunt mai mulți programatori pe metru pătrat decât sunt fire de iarbă pe o pajiște, a fost deja cucerit de efectele uimitoare ale meditației. În cadrul unui seminar denumit “Spiritualitate pentru liderii din organizații”, ținut la Universitatea Santa Clara, participanții au discutat despre modul în care meditația îi poate ajuta pe cei ce dețin posture de conducere într-o companie. Cei care au participat la seminar au folosit ulterior ce au învățat la curs:

  • și-au început ziua cu o practică de natură contemplativă (respirația profundă, zen)
  • înainte de a intra dimineața în birou, au rememorat scopul companiei în cadrul căreia lucrează
  • pe pacurscul zilei, au făcut tot posibilul pentru a trăi în prezent, fără să se gândescă la sarcinile pe care le au de îndeplinit în următoarele ore
  • înainte de a pleca de la birou, au rememorat întreaga zi și au tras concluzii
  • înainte de culcare, au citit cărți care tratează subiecte legate de spiritualitate

“Lucrul căruia mintea îi rezistă, persistă” – Carl Gustav Jung

Sursă

 

 

SEVA – Sistemul Educațional pentru o Viață Armonioasă

SEVA este un program creat pentru companiile care vor să creeze un mediu plăcut la locul de muncă, cu scopul de a spori astfel randamentul angajaților. SEVA folosește o nouă abordare a unor principii vechi de mii de ani, în scopul autocunoașterii. SEVA este un program al cărui obiectiv este acela de a schimba lucrurile care nu ne sunt de folos, de a stabili priorități și de a ne face să devenim mai buni.

Sistemul Educațional pentru o Viață Armonioasă lucrează cu valorile fundamentale ale ființei umane. Meotda folosită de SEVA este cunoscută ca “retragerea/ excluderea celor 5 simțuri”, simțuri după care am fost învățați să ne orientăm.

Peste 50% din programul SEVA constă în exerciții practice care sporesc concentrarea, îmbunătățesc aptitudinile, dar stimulează și intuiția ori inteligența emoțională.

Cele 4 componente asupra cărora se concentrează SEVA sunt:

  1. Corp: tehnici simple care permit buna funcționare a organismului
  2.  Minte: tehnici de auto-analiză, dar și care stimulează gândirea
  3. Emoții: tehnici de introspecție și conștientizarea emoțiilor, precum și a efectelor acestora
  4. Comportament: tehnici speciale pentru controlarea problemelor comportamental

Pentru mai multe informații despre programul SEVA pentru companii, trimiteți mail la adresa hathayogaseva@gmail.com.

Comenteaza cu Facebook