Experimentul lui Sadhu Haridas - farsă sau adevăr? | Yogasat - Cursuri Yoga Bucuresti Skip to main content
Sadhu Haridas - farsă sau adevăr?

Asceții, cunoscuți sub numele de „sadhus”, sunt considerați oameni sfinți și sunt apreciați în întreaga cultura hindusă. Ei sunt obligați să renunțe la toate posesiunile materiale și să-și dedice viața obținerii eliberării spirituale, pe care caută să o realizeze prin meditația și contemplarea lui Brahman. Multe legende hinduse vorbesc despre sadhus care au atins stări spirituale înalte, în care au putut realiza lucruri imposibile omului obișnuit.

Sadhu Haridas a fost un yoghin practicant de hatha yoga, un fachir al Indiei secolului al XIX-lea, renumit pentru capacitatea sa de a-și controla complet corpul, prin intermediul minții și al energiei kundalini.

In 1937, pentru a demonstra puterea sa asupra forței vitale a corpului, a  fost de acord sa fie îngropat de viu în pământ, timp de 40 de zile, fără hrană sau apă, cu o cantitate limitată de oxigen. Totul se întâmpla la curtea maharajahului Ranjit Singh din Lahore, India (în prezent Pakistan), fondatorul regatului Sikh din Punjab, în prezența acestuia și a întregii sale curți. La experiment au asistat și câțiva doctori francezi și englezi.

Haridas, așezat într-o postură yoghină, a fost acoperit cu pânză, după modelul mumiilor egiptene și a fost introdus într-o cutie mare de lemn, nituită și sigilată cu sigiliul regal. Cutia a fost apoi coborâtă într-o boltă de cărămidă special construită, apoi acoperită cu pământ, ca într-un cavou obișnuit. Deasupra, în pământ s-au semănat grâne, iar locul a fost păzit zi și noapte de garda Maharajahului.  

 

Patruzeci de zile mai târziu, Haridas a fost dezgropat în prezența tuturor. Corpul său, aparent fără viață, a fost spălat cu apă fierbinte și masat; i s-au uns pleoapele cu ghee (unt clarificat), apoi i s-a aplicat intern, pe limba, iar în scurt timp și-a revenit.

In 1911 au fost publicate în Anglia memoriile lui Claude Wade, rezident la curtea Maharajahului, care a scris o relatare detaliată a ritualului. El a fost convins că Haridas a supraviețuit într-adevăr patruzeci de zile fără hrană sau apă, doar prin puterea meditației sale.

La apropierea orei stabilite și conform invitației, l-am însoțit pe Runjeet Singh la locul unde fusese îngropat Fachirul. Era într-o clădire pătrată, în mijlocul uneia dintre grădinile alăturate palatului din Lahore, cu o verandă deschisă, având o cameră închisă în centru.

La sosire, Runjeet Singh, însoțit de toată curtea sa, descălecând de pe elefantul său, mi-a cerut să mă alătur lui în examinarea clădirii, pentru a se asigura că era închisă așa cum a lăsat-o. De fiecare parte a celor patru laturi ale camerei fusese câte o ușă, trei erau perfect închise cu cărămidă și mortar, iar a patra latură avea o ușă puternică, care a fost închisă cu noroi până la lacăt și sigilată cu sigiliul privat al lui Runjeet Singh, atunci când Fachirul a fost îngropat. Într-adevăr, exteriorul clădirii nu prezenta nicio deschidere prin care să poată intra aer, nici vreo comunicare prin care să poată fi transportată mâncarea către Fachir. De asemenea, pereții care închideau ușa nu purtau niciun semn că ar fi fost îndepărtați recent. [...]

Când ușa a fost deschisă, nu se vedea decât o cameră întunecată. Runjeet Singh și cu mine am intrat și, fiind adusă o lumină, am coborât la vreo trei picioare sub podeaua camerei într-un fel de celulă, unde era o cutie de lemn în care era Fachirul. Cutia avea aproximativ patru picioare lungime pe trei picioare lățime, un acoperiș înclinat, era așezată vertical, având  lacăt și sigiliu similar cu cel din exterior.

Deschizând-o, am văzut o siluetă închisă într-un sac, din pânză albă, legat cu o sfoară deasupra capului [...] Slujitorul Fachirului l-a scos din cutie și închizând ușa, l-a pus cu spatele lângă ea. Fachirul era ghemuit ca un idol hindus. Runjeet Singh și cu mine am coborât apoi în celulă, care era atât de mică încât am putut să stăm doar pe pământ în fața corpului și atât de aproape de el încât puteam să îi atingem mâinile și genunchii.

Servitorul a început apoi să toarne apă caldă peste corpul nemișcat, dar întrucât obiectivul meu era să detectez o eventuală practică frauduloasă, i-am propus lui Runjeet Singh să îndepărteze pânza cu care era învelit și să examineze corpul.

În consecință, așa am făcut. Picioarele și brațele corpului erau zbârcite și înțepenite, fața plină, capul înclinat pe umăr ca al unui cadavru. L-am chemat apoi pe doctor să inspecteze corpul, ceea ce a făcut, dar nu a putut descoperi nicio pulsație a inimii, a tâmplelor sau a brațelor. A existat, totuși, o căldură în jurul regiunii creierului, pe care nicio altă parte a corpului nu o prezenta.

Servitorul a recomandat îmbăierea în apă fierbinte și relaxarea graduala a brațelor și a picioarelor din starea rigidă în care se aflau. Runjeet Singh a luat piciorul drept și eu piciorul stâng pentru a ajuta prin masare să își revină, timp în care servitorul i-a pus o turtă fierbinte din grâu „pe vârful capului, proces pe care l-a repetat de două ori. Apoi a scos din nări și urechi ceara și bumbacul și cu efort i-a deschis gura, introducând vârful unui cuțit între dinți. In timp ce ținea fălcile deschise cu mâna stângă, îi  trăgea în afara limba cu mana dreaptă, aceasta retrăgându-se de mai multe ori în poziție curbată în sus, închizând esofagul. 

Apoi i-a frecat pleoapele câteva secunde, cu ghee, până când a reușit să le deschidă, dar ochii au apărut destul de nemișcați.

După ce turtele calde fuseseră aplicate pentru a treia oară în vârful capului, au început convulsii violente ale corpului, nările i s-au umflat, a început să respire, iar membrele au început să își revină; însă pulsul era încă puțin perceptibil.

Servitorul i-a pus apoi niște ghee pe limbă și l-a făcut să o înghită. Câteva minute după aceea, globii oculari s-au dilatat și și-au recăpătat culoarea naturală, apoi Fachirul, recunoscându-l pe Runjeet Singh stând lângă el, a articulat, pe un ton scăzut, abia perceptibil: „Mă crezi acum? '

Ranjeet Singh a răspuns afirmativ și ulterior i-a dăruit fachirului un colier de perle și o pereche superbă de brățări de aur, bucăți de mătase și muselină, așa cum Prinții Indiei obișnuiesc să ofere persoanelor importante.

Din momentul deschiderii cutiei și până la revenirea vocii, nu a trecut mai mult de o jumătate de oră, iar în cealaltă jumătate de oră, Fachirul a vorbit cu mine și cu ceilalți, deși era slăbit ca un bolnav. Apoi l-am lăsat, convinși că nu a existat nicio fraudă în experimentul la care asistăm.”

Citește și: istoria-yoga-degradarea-practicilor-originale-partea-2-yoghinul-ca-pustnic-razboinic-infractor-si

Memoriile lui Wade reprezintă singura sursă istorică cunoscută a ritualului lui Haridas și nu se va ști niciodată exact dacă acest experiment a fost o farsă sau dacă a reușit într-adevăr să supraviețuiască sub pământ o perioadă atât de îndelungată. Prin practica hatha yoga, yoghinii avansați își pot suspenda temporar procesele vitale, așa cum fac animalele în timpul hibernării, însă Haridas nu a avut acces la oxigen.

Acest tip de realizări yoghine, ca cel al lui Sadhu Haridas, deși interesante pentru public, nu conduc practicantul către scopurile înalte ale yoga, din contră, devin obstacole în calea realizării ultime. 

 

Surse: en-academic.com, archive.spectator.co.uk, opus.ac, thevintagenews.com

 

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook