Guru Nanak, indianul care a răspândit numele lui Dumnezeu în lume Skip to main content
Guru Nanak, indianul care a răspândit numele lui Dumnezeu în lume

Guru Nanak Dev (15.11.1469 – 22.09.1539) este fondatorul religiei ce poartă numele de sikhism. Această religie este una dintre cele mai moderne religii monoteiste și are 10 principii de bază: existența unui singur Dumnezeu, egalitatea în fața lui Dumnezeu, respectarea tuturor ființelor și apărarea celor slabi, o existență cinstită, încrederea în Dumnezeu, pomenirea numelui Domnului, slujirea familiei și totodată și a comunității, împărțirea avutului cu cei aflați la nevoie, stăpânirea în fața ispitelor (desfrânare, lăcomie, furie și egoism), dar și prețurirea adevărului, compasiunii, iubirii, înfrânării și umilinței.

Sikhism-ul are peste 25 de milioane de adepți în întreaga lume, fiind a noua religie din lume din punct de vedere al numarului de adepți.

Guru Nanak este considerat ca fiind unul dintre cei mai inovatori lideri spirituali ai vremilor sale, promovând o societate bazată pe egalitate, fraternitate, iubire și virtute. Guru Nanak a călătorit prin lume ani la rând pentru a duce numele Domnului cât mai departe. Numele Domnului face referire la sunetul interior “nam”, adica la “cuvantul” din Biblie. Tehnica folosita de Guru Nanak pentru auzirea sunetului interior se numeste Jap Nam si consta in repetarea meditativă a numelui lui Dumnezeu pentru conectarea totală cu Divinitatea.

Nanak s-a născut în Pakistan, într-o familie hindusă. De la o vârstă fragedă Nanak a arătat o sclipire de geniu și a fost preocupat de spiritualitate, dar și de învățare.

În jurul vârstei de 30 de ani, Nanak a dispărut în timp ce se îmbăia, iar cei care i-au găsit hainele pe marginea unui râu au bănuit că a murit înecat. La câteva zile după, Nanak a apărut și a dezvăluit că a avut o viziune care l-a făcut să realizeze următoarele lucruri: “Nu există nici hinduism, nici islamism, ci există numai omul. Așadar, ce cale ar trebui să aleg? Ar trebui să urmez calea Domnului. Dumnezeu nu e nici hindus, nici musulman așa că eu aleg să urmez calea Lui.”

Nanak a povestit apoi că, în zilele în care a dispărut, a fost dus la Dumnezeu. Acolo, i s-a oferit o cană plină cu nectar și Dumnezei i-a spus ca nectarul reprezintă slujirea Domnului. De asemenea, a fost îndemnat să răspândească numele lui Dumnezeu pentru că aceasta este menirea sa pe această lume.

Din acel moment, Guru Nanak și-a dedicat viața slujirii Domnului și a creat religia ce poartă numele de Sikhism.

Potrivit credinței lui Guru Nanak, o viață trăită în moralitate este calea sigură către progresul spiritual. Învățăturile lui Nanak pot fi puse în practică în 3 feluri:

  • Vand Chakko: Împărțind cu ceilalți, ajutându-i pe cei care au nevoie
  • Kirat Karo: Traind o viață onestă, muncind cinstit și fără a exploata sau a frauda
  • Naam Japna: Rugându-ne la Dumnezeu să ne ajute să ne ținem departe de cele 5 slăbiciuni la care este supus omul: pofta trupească, furia, lăcomia, atașamentul și vanitatea

După ce și-a petrecut 25 de ani răspândind numele Domnului în toate colțurile lumii, Guru Nanak Dev s-a retras la o fermă, trăindu-și restul vieții fiind fermier.

Comenteaza cu Facebook