Lavinia Botoşineanu: „Yoga înseamnă să aleg iubirea” Skip to main content
Lavinia-Botoşineanu

 

Lavinia Botoşineanu, fostă corporatistă, a început practica yoga acum 5 ani, în urma unor întrebări existențiale, precum: asta este tot ce ar trebui să facem în viață? oare ce este fericirea de fapt? noi obiective de atins? următoarea vacanță? este cumva acel sentiment pe care ar trebui să il simt doar dacă realizez/obțin ceva?

În urmă cu 4 ani a devenit instructor de yoga. Practică zilnic, fiind recunoscătoare pentru tot ceea ce primește în fiecare zi.

Mai multe despre Lavinia în interviul oferit în exclusivitate pentru YogaSat:

Pentru mine, yoga reprezintă o cale către o stare de echilibru interior, creșterea capacității de concentrare și reducerea fluctuațiilor minții.

Cum obținem acest echilibru când trebuie să facem față provocărilor de zi cu zi? Cum reacționăm atunci când avem succes și cum suntem atunci când lucrurile nu decurg așa cum ne așteptam? Cum reușim să creăm acel spațiu interior? să ne detașăm de programele mentale și să trăim momentul prezent, ca fiind punctul “zero”, punctul în care nu există așteptări, judecați,..

Citește și: Eroii și înțelepții mitologiei hinduse din denumirilor asanelor.

Yoga asanas, posturile, reprezintă un instrument important ce pregătește mintea pentru practica pranayama (arta respirației) și dhyana (meditație), două practici care ajută la cultivarea acestei stări mentale și în afara saltelei. Putem observa că suntem mult mai mult decat gândurile, emoțiile și senzațiile noastre, că putem chiar să alegem cum vrem să reacționăm la ce ni se întamplă in viața de zi cu zi.

Image
Lavinia-Botoşineanu

Totul a pornit de la o întrebare: asta este tot ce ar trebui să facem în viață? Chiar asta este tot? Corporatistă fiind, îmi dedicam aproape în totalitate timpul și energia pentru diferite obiective, care în final nu îmi aduceau fericirea…

M-am întrebat oare ce este fericirea de fapt? noi obiective de atins? următoarea vacanță? este cumva acel sentiment pe care ar trebui să il simt doar dacă realizez/obțin ceva? parcă îmi răsună și acum în minte: mă voi bucura mâine, căci astăzi am prea multe de făcut…

Așa mi-am pornit această călătorie, acum 5 ani, în speranța că există ceva mai mult de atât. Am început prin a mă întoarce către mine, să citesc mai mult și să experimentez mai mult.

În urmă cu 4 ani, am urmat cursul de 200h Hatha Yoga TTC în București, Daanasana School of Yoga și continui să învăț, să experimentez și să împărtășesc cât mai mult din practica yoga.

Încet, încet am început să înțeleg că pot face pace cu mine și apoi cu persoanele din viața mea. Astfel, am descoperit ce înseamnă yoga, să aleg iubirea, compasiunea, să fiu conștientă de minte și de ceea ce creează ea, să observ mai mult și să mă atașez mai puțin.

Vezi aici colecția de lumânări parfumate YogasatShop.ro

Sunt recunoscatoare pentru tot ceea ce primesc în fiecare zi și pentru oportunitatea de a-mi dedica în totalitate timpul familiei și practicii yoga.

Practica mea este zilnică, ascultându-mi corpul, observând-mi mintea și practicând ceea ce are fiecare nevoie.

Sunt convinsă că practica yoga ar aduce multe schimbări în bine, în viața tuturor: să ne cunoaștem corpul, să ajungem să facem ce nu credeam că putem face cu corpul nostru, să ne restabilim relația între noi și corp, să ne întoarcem către ceea ce suntem cu adevarat, să fim mai buni cu noi și cu ceilalți, și, nu în ultimul rând, să conștientizăm că este o întreaga “lume” in mintea noastră, dar nu este întotdeauna cea reală.

Yoga este foarte personală, subiectivă, trebuie experimentată pentru a te bucura cu adevărat de beneficiile ei, ne schimbă emoțional, intelectual și psihologic, ne aduce stabilitate.

Image
Lavinia-Botoşineanu

Cred că cei mai mulți dintre noi am început yoga cu practica fizică, asanas, chiar dacă aveam cunoștințe și despre filozofia yoga. Acesta este doar începutul, dar treptat, cu fiecare practică, apar schimbări, respirația devine mai conștientă, observăm o conexiune între minte și respirație, între corp și respirație. Apoi realizăm cum principiile din yoga, yamas și niyamas, nu pot lipsi din practică, fie pe saltea, fie în afara saltelei. Yoga ne ajută să devenim mai “bogați” în interior.

La sfârșitul anului 2018, am vizitat Institutul Ramamani Iyengar Memorial Yoga, din Pune, India, o experiență minunată care m-a făcut să înțeleg că am nevoie de un profesor pentru a evolua în această direcție. Astfel, în urmă cu doi ani, am început practica yoga cu David Meloni, https://www.davidiyengaryoga.it/.

În primul an, urmam în fiecare lună cursurile sale, mergeam în diferite orașe din Europa unde organiza workshop-uri de 2-5 sau 10 zile, iar anul acesta, fiind un an foarte diferit, practic yoga online, în fiecare săptamână, cu David Meloni.”

Namaste!

 www.YogasatShop.ro - sursa ta de inspirație în practică 

Comenteaza cu Facebook