Mini ghid de bune practici ale instructorului de yoga Skip to main content
femeie-yoga-asana

Să fii instructor de yoga, indiferent că predai doar asane sau ai o practică mai profundă, vine la pachet cu o responsabilitate foarte mare. Este bine să înțelegi că oamenii din fața ta, chiar dacă privesc yoga doar ca pe o formă de mișcare, și-au pus încrederea în tine și în abilitatea ta de a îi face să se simtă mai bine după ședință. Plus că a fi instructor de yoga este o chemare, nu o meserie, deci fii sincer/ă cu tine când te decizi să predai.

Citește și: 12 obstacole pe care le întâmpini în timpul meditației

Înainte de începe să predai, este indicat să îți reglezi tu optica despre yoga și efectele sale, să înțelegi că este o practică completă care acționează la nivel psiho-somatic, astfel că dacă nu este executată corect, poate produce efecte nedorite. Abia în momentul în care ești pregătit/ă să îți asumi o astfel de responsabilitate, poți începe să predai.

Bune practici când ești în fața clasei:

  • Ține cont de nivelul de practică al cursanților. Chiar dacă ai învățat foarte bine la școala de instructori sau au asimilat în timp informații despre energie, chakre, curenți subtili, e posibil ca nu toți cei din fața ta să înțeleagă despre ce vorbești. Ora de yoga nu este despre validarea intelctului tău, ci despre a face oamenii să înțeleagă – în primă fază la nivel mental – cu ce „se mănâncă” yoga.
  • Promovează și adoptă un comportament decent și autentic. Lumea e sătulă de vânători de fluturi și povești cu unicorni, este bine să nu încerci să pari ceea ce nu ești. Fii tu, cu bune și mai puțin bune, în total autocontrol atunci când te confrunți cu o situație mai puțin confortabilă. Treatează-i pe ceilalți cu convingerea fermă că sunteți egali și parte a aceluiași întreg.
  • Practica ta personală este mai importantă decât cea pe care o predai. Este indicat să integrezi toate aspectele subtile ale practicii yoga, în așa fel încât să poți să explici și să vorbești despre ele cursanților tăi. Dacă aceștia vor simți că nici tu nu știi sau nici tu nu crezi în ceea ce spui, evident că nici tu, nici ei nu veți obține rezultatul pe care vi-l doriți. Nici măcar nu e nevoie să predai ceea ce practici, doar să înțelegi că cele două aspecte sunt entități separate foarte importante.
  • Fii un exemplu de urmat. Majoritatea celor care îți vor călca pragul va veni la yoga pentru răspunsuri, chiar dacă nu știu care le este întrebarea la început. Rolul tău acolo este să conduci prin puterea exemplului, pentru ca oamenii să vadă că există opțiuni reale de a fi mai buni și mai deschiși. Funcționăm din copilărie și până la final pe baza mimetismului, avem tendința de a prelua din comportamentele și energia celor mai puternici ca noi. Tu ai deja puterea, ai nevoie și de discernământ în folosirea ei.
  • Nu mai oferi ședințe de yoga free. Nu asta înseamnă karma yoga. Tarifează corect, nici prea mult, nici prea puțin, ci în conformitate cu calitatea schimbului de energie. E ca și când ai transmite că tu nu valorezi nimic. Yoga nu este un hobby, indiferent de cu câtă plăcere faci asta. Este o lucrare importantă, pe care îți dorești ca oamenii să o ia în serios. Dacă oferi prea multe ședințe gratuite, nu te aștepta ca lumea să înțeleagă valoarea practicii. Da, celor care înțeleg și sunt practicanți serioși, le poți oferi acest beneficiu.
  • Detașează-te de rezultatele ședințelor. Dacă tu îți faci treaba cum trebuie, alegerea de a înlătura vălul iluziei îi aparține cursantului, nu ție. Tu doar ai grijă să nu îți risipești energia în complexul salvatorului.
  • Nu te opri din cunoaștere. Citește, mergi și la alte cursuri, ședințe, găsește un om care să îți fie ghid în acest proces. Indiferent că este un maestru, mentor, coleg de breaslă mai experimentat sau duhovnic. În caz contrar, riști să te plafonezi și să te plictisești, iar asta se va simți și în rândul cursanților.
  • Nu mai vorbi în timp ce stai în asane. În timpul asanelor, omul are nevoie doar să respire conștient, nu să piardă energie. Corpul îți va ceda foarte repede, iar dezechilibrele nu vor întârzia să apară dacă nu ții atenția pe interior. Chiar dacă ești intructor. Arată doar intrarea în posturi, iar mai departe continuă conștientizarea după ce ieși din asane.
  • Ia o pauză de fiecare dată când simți nevoia. În acest domeniu riscul de a ajunge foarte repede în burnout este uriaș. Dacă mai ai și alte îndatoriri casnice pe lângă orele pe care le predai, șansele sunt cu atât mai mari. Așa că de fiecare dată când ți se pare că nu mai poți, învață că e sănătos să te retragi. Și pentru tine și pentru cursanți.
  • Fii ce nu au fost alții pentru tine. Devino acel om pe care tu însuți nu mai simți nevoia să îl judeci, ci să îl simți drag și aproape de suflet.  
  • Nu mai privi yoga ca pe un business. Chiar dacă este singurul tău job, înțelege că în acest domeniu nu există concurență, iar cursanții sunt o extensie a energiei profesorului. Nu vrei cursanții “concurenței” , nici nu ai avea ce să faci cu ei. Nu căuta iluzia volumului, ci îmbunătățește-te suficient de mult încât să atragi oameni de valoare lângă tine.   

Mihaela Dragomir: mihaeladragomir.ro/

- Yoga Instructor la MediYoga

- Founder la One Yoga Studio

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook