Mudre speciale pentru pregătirea meditației | Yogasat - Cursuri Yoga Bucuresti Skip to main content
Mudre speciale pentru pregătirea meditației

Mudra este un gest sacru, simbolic, întâlnit în yoga, budism, hinduism și în alte religii. Cele mai cunoscute mudre sunt folosite în timpul practicilor yoghine și în meditație, ca mijloc de canalizare a fluxului de energie vitală, prana. Termenul se traduce din sanscrită ca „gest”, „marcă” sau „sigiliu”.  Pe lângă utilizarea lor ca gesturi sacre și ritualice, ele sunt folosite în iconografia religiilor indiene și în dansul indian.

Fiecare mudra are un simbolism unic și un efect specific asupra corpului și al minții, datorat eliberării căilor energetice, nadis. Deși mudrele executate cu mâinile (hasta) sunt cele mai comune în yoga, există mudre ale corpului (kaya), ale capului (mana) și cele pelvine (adhara).

Citește și: rolul-mudrelor-aprofundarea-practicii-yoga

Prin practica asanelor și prin pranayama se purifică canalele energetice, nadis, astfel încât prana să poată curge liber, fără blocaje, în corpul energetic. Pentru a retine această forță vitală și a o utiliza în meditație, yoghinul poate folosi mudre, tehnici care închid orificiile prin care prana se pierde în exterior. Astfel, toată prana acumulată prin practica yoga este păstrată, crescând nivelul de energie al practicantului.

Bandhas sunt practici yoghine care au ca scop canalizarea acestui flux pranic. Bandha înseamnă a lega, deci putem spune că legăm prana de centrul meditației.

Mudra și bandhas sunt practici foarte subtile care ar trebui învățate numai de la un instructor cu experiență, a cărui menire este să se asigure că sunt realizate corect.

Image

Brahmari Mudra este o tehnică yoghină, o combinație de mudra și pranayama, folosită pentru a promova bunăstarea fizică, mentală și emoțională. Brahmari este zeița hindusa asociată cu creația, înțelepciunea și sunetul provocat de bâzâitul albinelor.  

În tradiția yoghină, se spune că practicarea Brahmari Mudra poate trezi înțelepciunea interioară și ne poate conecta cu Divinul.

Practic, are numeroase beneficii pentru corpul, mintea și emoțiile noastre:

  • Calmează mintea și reduce stresul
  • Scade tensiunea arteriala și ritmul cardiac
  • Îmbunătățește concentrarea și memoria
  • Îmbunătățește starea de spirit și promovează sentimentele de bucurie și fericire
  • Deosebit de utilă pentru a liniști o minte hiperactivă
  • Simplă și sigur de practicat pentru copii

Mudra presupune închiderea urechilor, ochilor, nasului și a gurii cu degetele ambelor mâini, ajutând practicantul să își retragă simțurile și să își îndrepte atenția spre interior. Ca atare, poate fi considerată o practică a pratyahara (retragerea simțurilor), etapa preliminară concentrării, dharana și meditației, dhyana,, conform Yoga Sutrelor lui Patanjali.

Pentru a practica Brahmari Mudra, trebuie urmați acești pași:

  • Ne așezăm confortabil, cu coloana vertebrală în poziție verticală și cu ochii închiși.
  • Așezăm degetele ambelor mâini astfel, arătătorul deasupra sprâncenelor, degetele mijlocii peste ochii închiși (ușor, fără apăsare), degetele inelare la baza nărilor și degetele mici la colțurile gurii.
  • Inspirăm adânc pe nas.
  • Expirăm încet, cu un zumzăit de albină (de unde și numele Brahmari), având buzele ușor deschise și maxilarul relaxat, permițând sunetului să vibreze prin tot capul și corpul.
  • Ne concentrăm atenția asupra vibrației sunetului, renunțând la orice gânduri sau distrageri.

Brahmari Mudra este un instrument minunat de adăugat la practica yoga sau în rutina zilnică. Ne poate ajuta să ne conectam cu respirația, să ne activăm sistemul nervos parasimpatic și să cultivăm pacea și bucuria interioară.

În practica Kundalini yoga, Brahmari mudra este folosită ca mijloc de trezire a energiei kundalini, care stă latentă la baza coloanei vertebrale.  

Image

 

Sambhavi mudra este cunoscută și sub denumirea de - privire către bindu, punctul dintre sprâncene în care yoghinul se concentrează, rotind ochii în sus și înăuntru. Este o mudra executata cu ochii deschiși, dar poate fi practicată și cu ochii închiși, prin focalizarea minții în ajna chakra.

Sambhavi mudra îl ajută pe yoghin să se calmeze și să atingă stări superioare de conștiință prin transcenderea mintii, inclusiv obținerea stării samadhi. Prin deschiderea chakrei ajna, mudra dezvoltă cunoașterea interioară, înțelepciunea, intuiția și imaginația. La nivel fizic, sambhavi mudra întărește mușchii ochilor și eliberează tensiunea.

Yoghinii care suferă de glaucom, retinopatie diabetică sau au suferit o operație de cataractă sau alte operații la ochi ar trebui să practice sambhavi mudra numai cu asistența unui instructor.

Citește și:mudrele-gesturi-tamaduitoare

Image

Shitali pranayama implica o mudra executata cu limba.

Cuvântul „sheetali” înseamnă în sanscrită răcire și provine din cuvântul original „Sheetal”, liniștitor sau rece. Practica respirației sheetali calmează mintea, reduce stresul, răspunsul luptă - fugă. Răcește corpul și mintea, scade tensiunea arterială, este eficienta în hiperaciditate sau chiar ulcere.

Scopul respirației Sheetali este de reducere a temperaturii corpului, având un efect pozitiv asupra glandelor endocrine și a sistemului nervos. În textul antic Hatha Yoga Pradipika, se spune că persoana care folosește acest gen de respirație devine tânără și atractivă. De asemenea, că această respirație elimină excesul de căldură acumulată în sistem, reduce excesul de bilă, corectează tulburările splinei, acționează asupra febrei. De asemenea controlează foamea și setea. Are un efect calmant asupra întregului sistem nervos, stimulează sistemul nervos parasimpatic, care induce relaxarea musculară, fiind foarte eficient în managementul stresului.  

În acest pranayama, limba este rostogolită într-un mod specific, însă nu toți oamenii își pot rostogoli limba în acest mod. Pentru ei exista Shitkari pranayama care are efecte foarte asemănătoare cu Shitali pranayama.

Începătorii pot exersa respirația profundă, șezând, cu picioarele încrucișate, având  corpul relaxat și coloana vertebrală dreaptă. Apoi încep să inspire prin gură răsucind limba, asigurându-se că aerul care trece este răcit prin limbă. Inițial inspirația pe gură se face timp de 4 secunde, iar expirația timp de 6 secunde, prin ambele nări, timp de aproximativ 5 minute. Cu antrenament se poate crește numărul la 4 cu 8 sau 5 cu 10 sau 6 cu 12 secunde .

Citește și: semnificatii-mudre-executate-cu-mainile

Atenție!   Pranayama si mudrele trebuie practicate numai sub îndrumarea unui instructor cu experiență, altfel pot avea consecințe negative.

 

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook