Practica yoga, puncte bonus pentru imagine? Skip to main content
fameie-asana

În vremurile pe care le trăim, practicanții de yoga au început să fie cumva asociați cu mișcările anit-sistem, indiferent în ce zonă este format sistemul. Explicațiile în acest sens pot fi multiple, de la dorința de atenție și până la credința absolută că sistemul este greșit, iar practica poate deschide ochii mai multor oameni. Un lucru este cert, percepția oamenilor asupra celor care practică yoga se îmbunătățește, practicanții fiind văzuți ca un fel de luptători sau măcar doritori să creeze o lume mai bună.

Citește și: Yoga și consumerismul - într-o relație complicată - partea I (yogasat.ro)

Fiica dictatorului din Uzbekistan practică yoga

Un astfel de caz este și Gulnara Karimova, fiica cea mare a președintelui Uzbekistanului, Islam Karimov. Aceasta a stârnit mai multe controverse decât existau deja cu privire la adresa sa, prin publicarea unor poze în care face asane și promovează practica yoga.

Gulnara este designer de modă, creator de bijuterii, cântăreață pop, diplomat și reprezentant al Națiunilor Unite. De asemenea, este a doua cea mai detestată persoană din Uzbekistan, după tatăl ei. În dorința de a își curăța imaginea publică, aceasta a postat pe Twitter fotografii din timpul unei ședințe de yoga.

Cu toate că aceasta a vrut să câștige un capital de imagine postând acele poze, populația Uzbekistanului s-a arătat ofensată. Nu de practica în sine, ci de outfit-ul sumar pe care Gulnara îș purta, precum și de lascivitatea posturilor, oamenii spunând că s-au depășit granițele bunului simț. Unii dintre ei cred totuși că postarea vine ca urmare a unei dorințe de a părea mai aproape de public pregătindu-se să îi ia locul tatălui ei, președinte al Uzbekistanului de 22 de ani.

Yoga nu aduce capital de imagine. Yoga autentică șterge imaginea

La o scară mai mare, același lucru îl putem observa la nivel global în postările care promovează yoga. Majoritatea practicantelor nu se mai referă propriu-zis la practică, ci au mai degrabă grijă să iasă bine în posturi, să se vadă cât trebuie din piele, să sexualizeze mai mult sau mai puțin subtil practica.

Citește și: SEXUALIZAREA practicii YOGA . Despre trivializarea unei științe milenare (yogasat.ro)

Odată cu sexualizarea practicii, evident că și răspunsurile în social media vor fi pe măsură. Practicanții vor primii aprecieri fie de la cei care vor să arate la fel, fie de la cei care vor ceva mai mult decât yoga, fie de la persoane nepracticante care cumva au ajuns să identifice yoga cu posturi lascive, colanți mulați, multă piele expusă sau pur și simplu să o vadă ca pe un instrument sexual.

Depărtarea de bunul simț pe care îl presupune practica, de la vestimentația largă și lungă, până la combaterea consumerismului în industria yoga, a depășit deja limitele imaginației. De la yoghinii autentici, trăind în austeritate și asceză, s-a ajuns la accesorii extrem de scumpe, suprasaturație de asane pe rețelele de socializare, mai degrabă duse în zona exibiționismului decât în zona spirituală.

Instructori și practicanți deopotrivă, care cerșesc like-uri și laude cu privire la trup și formă, având grijă șă nu își expună fondul - spiritul sau cunoașterea. Fie pentru că nu există, fie pentru că acea cunoaștere este profund viciată.   

Pentru orice practicant aflat la început de drum, este nevoie de un ghid, de cineva care să îl îndrume corect, în așa fel încât identificarea cu corpul fizic și mentalul să devină mai puțin pregnante, până la dizolvare. Ori un astfel de instructor este nevoie să trăiască el însuși după aceste principii, ghidând prin puterea exemplului, nu prin postări pe social media.

Mihaela Dragomir: mihaeladragomir.ro/

- Yoga Instructor la MediYoga

- Founder la One Yoga Studio

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook