Puterea efectului Placebo Skip to main content
placebo

Unul dintre misterele medicinii moderne, efectul Placebo ne demonstrează cum mintea este, de fapt, instrumentul principal de vindecare. Sunt mii de cazuri documentate în studii clinice, dar și experiențe personale suficiente încât să înțelegem măcar baza efectului Placebo: dacă mintea crede că un tratament/pastilă/terapie va funcționa, aceasta va avea efecte aproape imediat.

Ce este Placebo?

Baza funcționării efectului Placebo se poate înțelege uitându-ne la studiile clinice. Când un nou medicament este în faza de testare pentru a determina dacă merge sau nu, o parte dintre participanții la studiul de testare va primi substanța activă din medicament, iar celălalt grup va primi o pastilă de zahăr sau echivalentul ei care arată exact ca pastila activă, dar fără să conțină propriu-zis substanța testată. Dacă medicamentul nu are rezultate semnificativ mai bune decât pastila de zahăr, acesta este considerat un eșec.

Cu toate acestea, însă, la studiile clinice axate în special pe medicamentele împotriva durerilor, 50% dintre participanții din grupul Placebo simt o îmbunătățire în managementul durerii. Conform unui studiu din 2020, aproximativ un sfert dintre pacienții care fac parte din grupele de control cu Placebo aleg să oprească tratamentul din cauza “efectelor secundare”. Mai mult, un studiu publicat în anul 2019, arată că majoritatea (dacă nu toate) răspunsurile pozitive în tratamentul cu antidepresive sunt ca urmare a efectului Placebo, nu al substanței active în sine.

Efectul Placebo nu are loc doar în testarea medicamentelor, ci și în ceea ce privește terapiile alternative, precum ultrasunetele sau acupunctura. În 2002, de exemplu, un studiu faimos despre chirurgia artroscopică a genunchiului, pacienții din grupul de control au suferit doar o incizie în zona genunchiului, iar doi ani mai târziu continuau să raporteze îmbunătățirea funcției genunchiului și diminuarea durerilor, la fel ca pacienții care au suferit intervenția chirurgicală completă.

Citește și: Actul creator sau se pot influenta reciproc mintea si materia (yogasat.ro)

Vindecarea începe în cap

Pentru mult timp, medicii au respins faptul că Placebo chiar îi poate face pe pacienți să se simtă mai bine. Cu toate acestea, răspunsul Placebo are efecte fiziologice asupra creierului. Acesta activează regiuni diferite ale creierului care produc endorfine, dopamină, canabinoizi naturali care comunică cu sistemul nervos și reglează senzațiile și percepția durerii sau altor simptome.

În ceea ce privește tratamentele, de orice fel, efectul Placebo începe de la simbolurile și ritualurile premergătoare tratamentului. De la timpul de așteptare la medic/terapeut, la mediul în care acesta lucrează, la cum relaționează pacientul cu terapeutul și echipa lui, toate pun bazele unui tratament de succes sau nu. Atâta timp cât se creează senzația de încredere atât în vindecător cât și în tratamentul sugerat de acesta, dacă pacientul se simte ascultat și îngrijit, cu atât șansele de vindecare sunt mai mari.

Citește și: Puterea meditatiei in procesul de vindecare (yogasat.ro)

Placebo Vs Nocebo

Corpul are capacitatea de a se vindeca singur, de a activa acele procese de auto-vindecare, atâta vreme cât este lăsat și încurajat să facă asta. În esență, corpul fizic este strâns legat de minte și de abilitatea ei de a activa aceste procese.

Evident, că și opusul este la fel de valabil. Efectul Nocebo apare atunci când mintea are un tipar negativ, ipohondru, când individul crede și îi este teamă mai degrabă de efectele adverse decât de tratament în sine. Ultimele studii în domeniul psihologiei pacientului arată chiar că efectul Nocebo este mult mai răspândit decât Placebo în medicina alopată. Interacțiunile cu impact negativ între medici, personal medical și pacienți fac ca cei din urmă să aibă un răspuns negativ la tratamentul administrat sau să nu aibă nici un răspuns.

Este vorba despre condiționarea mentalului, în ambele situații. Mintea este instrumentul principal de vindecare sau de îmbolnăvire, plecând de la tiparul mental, la condiționările sociale sau familiale și până la repetarea unor credințe cu privire la boală ca și când ar fi niște mantre.

Vindecarea propriu-zisă, la nivel general, începe abia atunci când începe și decondiționarea minții și dezvățarea. 

Mihaela Dragomir: mihaeladragomir.ro/

- Yoga Instructor la MediYoga

- Founder la One Yoga Studio

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook