Ritmul respirației Skip to main content
Ritmul respirației influențează memoria și teama

În cadrul unui studiu realizat la Universitatea americană Northwestern s-a dovedit că ritmul respirației ne influențează activitatea neuronală, afectându-ne astfel memoria și emoțiile.

Oamenii de știință au descoperit că ritmul respirației creează activitate electrică în creier, activitate care intensifică emoțiile și stimulează memoria.

În cadrul studiului, s-a constatat că indivizii au fost capabili să repereze mai rapid un chip speriat pe timpul inspirului, decât pe timpul expirului. Totodată, indivizii și-au amintit mai rapid obiectele pe care le-au văzut în timp ce inspirau.

Cercetătorii au obervat că există o diferență majoră a activității din amigdală și hipocamp (n.r. zona responsabilă cu memoria) pe timpul inspirului și al expirului. Atunci când inspirăm, sunt stimulați neuronii din zona cortexului olfactiv, a amigdalei și a hipocampului.

Amigdala (n.r. corpul amigdalian din creier) este asociată cu emoțiile, în special cu frica. Oamenii de știință au descoperit că ritmul respirației ne stimulează amigdala, ceea ce ne oferă un avantaj în situațiile periculoase pentru că reacționăm mai repede la sitmulii periculoși. Totodată, respirația rapidă ne poate sabota, inducând senzația de teamă când nu este necesară. Unul dintre simptomele atacurilor de panică este respirația accelerată, care nu face altceva decât să perpetueze starea de rău instalată deja.

Lucrurile funcționează însă, din fericire, și în sens invers: respirația lină, lentă, induce o stare de liniște. Atunci când inspirăm, se sincronizează toate oscilațiile  din rețeaua limbică a creierului.

Comenteaza cu Facebook