Succesul lui Napoleon se datora capacitatii sale incredibile de a se concentra Skip to main content
Succesul lui Napoleon se datora capacitatii sale incredibile de a se concentra

Napoleon Bonaparte a ramas in istorie ca om care a reusit de mai multe ori ceea ce parea imposibil. Strategiile si tacticile sale de organizare, de lupta, erau originale, indraznete, inedite. Modul in care Napoleon vedea lucrurile era clar diferit si la alt nivel decat cei din jurul sau.

Bonaparte a fost un om cu o mare putere de concentrare. Succesul sau i s-a datorat acestei capacitati. A suferit de multe boli, avea episoade epileptice si bradicardie (aritmie in care pulsul scade sub 60 de batai de inima pe minut). Napoleon a invatat sa ramana centrat cu si in ciuda acestor afectiuni, sa le depaseasca, sa fie mai puternic decat ele.

CITESTE Vairagya si detasarea matura de circumstantele vietii si de suferinta

Imparatul francez avea un deosebit autocontrol. Putea dormi la orice ora dorea. Putea incepe sa sforaie din secunda in care se aseza in pat. Se putea trezi exact atunci cand dorea sau era necesar. Controlul asupra somnului l-au avut si alte personalitati istorice, printre care se numara prim ministrii britanici William Ewart Gladstone si Arthur James Balfour.

Napoleon era apt de o disciplina rar intalnita. Aceasta disciplina i-a fost indusa si impusa de mama sa, deoarece in copilarie era foarte turbulent. Mic de inaltime, viitorul imparat si lider militar nu a invatat niciodata sa scie corect si era adesea tachinat de colegii sai. Avea o energie colosala, parea omul care nu obosea niciodata. Era talentat la matematica si a fost un autodidact, invatatura lui s-a bazat cel mai mult pe lecturile personale. Oponentii sai l-au considerat un tiran, dar soldatii care au luptat alaturi de el si in subordinea lui l-au iubit. Bonaparte a ramas in istorie si datorita Codului Napoleonian, care a fondat legislatia administrativa si judiciara din majoritatea tarilor vest europene.

CITESTE 3 tehnici simple de concentrare

Practica lui Bonaparte, desi nu era yogina, seamana foarte mult cu procesul evolutiv yogin. Napoleon a dezvoltat Ekagrata unui yogin. Mintea umana functioneaza si se eleveaza la nivelul a patru platforme, numite bhumikas. Ekagra este penultima, deci foarte inalta. La acest nivel, mintea poate ramane stabila, se poate retrage si aduna, fara sa fie distrasa, si poate ramane concentrata asupra unui singur lucru. E nevoie de multa practica pentru a reusi aceata performanta.

Napoleon putea alege un singur gand, il putea folosi atat timp cat voia, apoi il putea elibera cand nu mai avea nevoie de el. Putea dormi profund, chiar si in timpul marilor razboaie, fara sa fie deloc nelinistit sau ingrijorat. Aceasta atitudine se datora marii sale capacitati de concentrare. Concentrarea poate face orice, poate realiza adevarate miracole. Fara concentrarea mintii nu se poate realiza nimic.

 

Comenteaza cu Facebook