Vindecarea prin practica yoga | Yogasat - Cursuri Yoga Bucuresti Skip to main content
Vindecarea prin practica yoga

Deși scopul practicii yoga nu este cel de vindecare, ci de liniștire (în primă fază) a minții, astfel încât conștiința să o poată transcende, practicantul obține și poate menține o stare de sănătate fizică, mentală și spirituală nealterate. Bhagavad-Gita definește yoga ca fiind o stare de echilibru la toate nivelurile, o stare în care homeostaza fizică și pacea mentală se află în echilibru, într-o armonie sănătoasă.  Pentru a realiza această integrare yoghină, la toate nivelurile ființei noastre, este esențial să luăm în considerare și alte aspecte precum, o viață sănătoasă, o dietă  echilibrată, un mediu curat și natural, un stil de viață holistic, practica asanelor, a mudrelor și a metodelor de purificare kriyas, revigorarea respirației prin Pranayama, un mod de gândire sănătos, dezvoltat prin practici superioare de Jnana Yoga și Raja Yoga.

Yoga Vashishta, (nirvana prakarana), text filosofic și spiritual hindus, scris de înțeleptul Valmiki dintr-o perspectivă non dualistă, descrie în detaliu originea și distrugerea bolilor asociate mentalului și corpului fizic.

Înțeleptul Vashishta Îl învață pe Rama că există două cauze majore ale bolii. Cele cauzate de minte sunt primare, adhija vyadhi, psihosomatice, tulburări de stres,etc. iar cele care afectează corpul fizic sunt secundare, anadhija vyadhi, boli infecțioase, accidente etc.

Boala primară are două subdiviziuni. Acestea sunt samanya (boli fizice obișnuite) și sara (bolile karmice care pot fi distruse doar de atma jnana-cunoașterea Sinelui Divin).

Bolile samanya sunt cele care ne afectează fizic și pot fi distruse prin corectarea dizarmoniei dintre minte si corp, iar yoga constituie o terapie foarte utilă. Din perspectiva yoga, se poate observa că psihosomatic, tulburările legate de stres progresează prin patru etape distincte.

Faza psihică: Această fază prezintă simptome ușoare dar persistente de stres cum ar fi iritabilitatea, somnul perturbat, neliniștea, etc. Această fază poate fi corelată cu vijnanamaya și manomaya koshas. Practica yoga este foarte eficientă în aceasta fază.

Faza psihosomatică: Dacă stresul continuă, apare și o afectare fiziologică, manifestată prin pusee ocazionale de hipertensiune arterială, tremor, etc. Această fază poate fi corelată cu manomaya și pranamaya koshas. Și în acestă etapă, practica yoga este eficientă pentru terapia minte-corp.

Faza somatică: Această fază este marcată de perturbarea funcționării organelor interne, în special a celor implicate. De exemplu, o stare de furie continuă va afecta ficatul, o stare de tristețe continuă va afecta plămânii, o stare de frică continuă va afecta în timp rinichii și glandele suprarenale, etc. În această etapă apare starea de boală. Această fază poate fi corelată cu pranamaya și annamaya koshas. Yoga ca terapie este mai puțin eficientă în această etapă și trebuie asociată cu alte metode de tratament.

Faza organică: Această fază este marcată de o stare patologică, în care boala s-a instalat în corpul fizic și se manifestă împreună cu complicațiile aferente. Această fază poate fi corelată cu annamaya kosha.

In această situație, practica yoga ca terapie are un efect paliativ, de îmbunătățire a calității vieții. Yoga are efecte psihologice pozitive chiar și în situația bolilor terminale.

Image

 

Cercetări ample făcute în toată lumea au arătat că practica yoga poate avea un impact pozitiv asupra diverselor dezechilibre și boli, în cazul tulburărilor psihosomatice și a celor provocate de stres precum, astmul bronșic, diabetul mellitus, hipertensiunea arterială, sindromul de colon iritabil, bolile gastro-intestinale ulceroase, arterioscleroza, tulburarea convulsivă și cefaleea. Sunt incluse și tulburările fizice precum bolile de inimă și bolile pulmonare.

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook