A apărut încă o formă nouă de „yoga” Skip to main content
yoga-imbratisari-Qoya

Statele Unite au fost și vor rămâne probabil mult timp un fel de trend setter al practicii yoga adaptate și modificate pentru mintea occidentală. După ce marketingul american a creat modificări ale practicii de yoga pentru nevoile mundane ale populației, inventând yoga pentru slăbit, pentru dormit, yoga cu capre, yoga cu căței, yoga cu râs, yoga cu plâns, cu bere sau cu cannabis, acum a luat naștere un nou trend cu numele de Qoya.

Despre Qoya se spune că este o disciplină șamanică ce combină dansul liber cu yoga și cu exercițiile de respirație. Se presupune că această tehnică este una eliberatoare pentru emoții și pentru sistemul limfatic. Evident că încă nu există studii clinice în acest sens, fiind o găselniță relativ nouă, însă practica pare să câștige din ce în ce mai mulți adepți. În esență, la prima vedere, tehnica așa-zis șamanică, pare să fie un compromis al practicii, pentru că nu este nevoie nici să te iei foarte mult în serios și nici nu presupune o disciplină exagerată.

În yoga nu există compromisuri

Deși din punct de vedere fiziologic, practicarea yoga poate fi accesibilă oricui, filtrarea cursanților se face din punct de vedere mental. Cu alte cuvinte, deși fizic oricine poate face yoga, din punct de vedere subtil, este nevoie de disciplină, de voință de fier, de putere și de renunțarea la a nega propriile condiționări și limitări mentale. Yoga este pentru cei puternici.

Citește și: Virtuțile unui Yoghin adevărat. SatYog. (yogasat.ro)

Ori, cum cei puternici nu sunt neapărat foarte mulți, sistemul american a apelat la ceea ce știe cel mai bine să facă: marketing. Și, printr-un marketing foarte bine pus la punct a făcut cumva oamenii să creadă că sunt perfect capabili de a practica yoga, indiferent de tiparul mental și emoțional. Iar pentru a-i convinge să rămână, s-au adus modificări practicii, în așa fel încât atenția să rămână în continuare pe stimulii exteriori, și nu în interior, așa cum presupune o practică autentică. Nici vorbă de retragerea simțurilor, ba dimpotrivă, se plusează pe accentuarea lor.

Orice fel de alterare adusă practicii în acest fel poate cauza mai mult rău decât bine. Poate că nu în termen scurt, dar pe termen lung, efectele se văd în imaginea socială din ce în ce mai degradată și orientată spre satisfacerea plăcerilor de scurtă durată.

Citește și : 8 ramuri din Yoga (yogasat.ro)

În formele alterate de yoga, atenția rămâne pe corpul fizic

Ceea ce nu este neapărat rău la început, având în vedere că majoritatea oamenilor nu au învățat să își asculte corpul, nu îi cunosc nevoile, nu știu când cere apă, mâncare, de ce doare și ce are nevoie. Doar că yoga autentică presupune “ieșirea din corp”, eliberarea de identificarea cu corpul fizic.

Tehnicile de meditație, de purificare, chiar și asanele, presupun mai mult decât menținerea atenției pe corp. Acesta este energia grosieră, manifestată, însă scopul esențial al practicii este acela de a depăși planul grosier, de a accesa niveluri ridicate ale conștiinței, nelegată de corpul fizic. Evident că accesarea acestora se va simți și în fizic, însă acestea sunt doar efectele secundare ale practicii, nu scopul în sine. Tranformarea se face din interior spre exterior, niciodată invers. 

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook