Asemănarea dintre yoga și medicamentele pentru anxietate Skip to main content
Asemănarea dintre yoga și medicamentele pentru anxietate

Anxietatea este cea mai comună tulburare psihică a zilelor noastre. Caracterizată de griji excesive, temeri iraționale, tulburări de somn, precum și simptome fizice precum palpitațiile, senzația de sufocare, grețuri, tensiune musculară ori furnicături la nivelul membrelor, anxietatea afectează în special tinerii adulți.

Anxietatea poate fi ușoară sau severă, însă oricum ar fi, afectează simțitor calitatea vieții. Anxietatea poate fi tratată prin psihoterapie ori prin tratamente medicamentoase bazate pe anxiolitice. Tot mai mulți terapeuți recomandă însă yoga persoanelor anxioase, întrucât beneficiile pe care aceasta le are asupra emoțiilor și gândurilor au fost dovedite în nenumărate rânduri de către studiile de specialitate.

Yoga pe post de terapie

Scopul practicii yoga constă în atingerea stării de Samadhi, însă practica yoga vine la pachet cu o serie de alte beneficii, printre care și ameliorarea anxietății.

Persoanele diagnosticate cu anxietate au o activitate mai puțin redusă în GABA, partea integrală a sistemului nervos central, în comparație cu persoanele care nu suferă de anxietate. Medicamentele anxiolitice stimulează activitatea GABA, însă același lucru face și practica yoga.

Un studiu a dovedit că persoanele care practică yoga preț de o oră, experimentează o creștere a nivelului GABA din creier cu 27%, în timp ce persoanele care citesc preț de o oră nu experimentează modificări din acest punct de vedere.

Așadar, yoga are același impact asupra creierului pe care și medicamentele anxiolitice îl au. Drept urmare, anxietatea poate fi tratată și prevenită prin practica indiană veche de mii de ani.

De asemenea, exercițiile de respirație făcute în timpul practicii yoga, precum și meditația, au efecte benefice atunci când vine vorba despre reducerea anxietății.

Comenteaza cu Facebook