Baingan ka Salan - Vinete în sos de arahide și susan Skip to main content
vinete-sos

Baingan ka Salan este o rețetă celebră Hyderabadi. Aceasta Salan este constinetă si are o textura cremoasa. Obținem consistența și textura groasă prin măcinarea arahide și semințe de susan. Sosul de curry cu pasta obținută din arahide și semințe îi oferă o aromă specială perfectă pentru un prânz gustos și sațios.

INGREDIENTE

  • 8-9 vinete (cât mai micuțe)
  • 3 roșii medii
  • 1 ceapă medie
  • 2 lingurițe  curry
  • 1 + 1/2 lingurițe sare
  • câteva frunze de Curry
  • 5 – 6 linguri ulei de floarea soarelui
  • 2 căni cu apa

De râșnit:

  • 1/2 cana arahide crude, nesărate, fără coajă
  • 1 lingura semințe de coriandru
  • 1 lingură semințe de susan alb
  • 1 linguriță semințe de chimion
  • câțiva caței de usturoi – opțional
  • o bucățică mică de ghimbir proaspăt
  • 1 chilli roșu uscat – opțional

 

Mod de preparare:

Semințele de coriandru, chimon, susan și chilli roșu se coc într-o tigaie, la foc mediu pentru aproximativ 2 minute, până susanul începe să își schimbe culoarea. Se scot într-o farfurie și se lasă la răcit. Se coc apoi arahidele, la foc mic pentru aproximativ 5 minute. Se amestecă constant pentru a nu se arde. Când sunt gata se pun pe farfurie lângă celelalte semințe.

Se toacă ceapa mărunt iar roșiile se blenduiesc pană devin un piure. Vinete se spală, se șterg cu un prosop uscat, se taie codițele atent fără a tăia și din vânătă, după care se crestează ușor în formă de cruce.

Într-o tigaie cu 2-3 linguri de ulei fierbinte se pun vinetele la gătit cu capac deasupra. Se lasă pe foc mediu pentru aproximativ 5 minute după care se întorc pe partea cealaltă și se lasă la gătit pentru alte 5 minute.

Ingredientele de râșnit se mixează cu blenderul sau un tocător până devin o pastă.

Într-o oală de aproximativ 3 litri se toarnă estul de ulei rămas plus uleiul în care au fost făcute vinetele. Când acesta este fierbinte se pun frunzele de curry (se poate folosi și frunze de dafin) împreună cu ceapa tocată. După ce ceapa devine lucioasă se toarnă pasta de arahide și se lasă pe foc pentru aproximativ 2-3 minute.

Se adaugă roșiile peste pasta de arahide și se amestecă continuu pentru 3-4 minute. Se presară pulberea de curry și sarea. E adaugă vinetele cu atenție astfel încât acestea să nu se rupă. Se toarnă cele 2 căni de apă și se lasă să de în clocot. Se acoperă cu capac și se lasă la foc mic pentru 10 minute.

Se servește simplu sau cu orez.

Poftă bună!

 

Primește săptămânal informații inedite și interesante despre practica și știința Yoga.
Abonează-te aici la newsletter-ul săptămânal.

Comenteaza cu Facebook