Interviu Avisek Majumdar: „ Doar practicând asanele și câteva minute de meditație, nu devii un yoghin” Skip to main content
bărbat-gradina

Avisek Majumdar este original din India, practică Yoga din copilărie și de peste 20 de ani predă în mai multe țări. Locuiește în România de 10 ani și este fondatorul școlii „Prakriti School of Yoga” și „Conscious Living Romania”. Avi ne mărturisește: „Yoga mi-a dat un sens și o direcție în viață, în timp ce multe evenimente s-au desfășurat fără eforturile mele conștiente....Aș putea spune că sunt într-o relație pe termen lung cu Yoga și este mai mult un verb decât un substantiv.”

Aflați mai multe despre Avi din interviul oferit în exclusivitate cititorilor Yogasat.

„Mi-am început educația spirituală în copilăria timpurie, parcurgând o cale lungă de învățare și exersare sub îndrumarea unor mari mentori spirituali din tradiția Bihar School of Yoga/ Satyananda Yoga și Sivananda Yoga. Sunt aproape 20 de ani de când predau yoga. Am predat în diverse culturi și în diverse medii sociale și profesionale în timpul șederii mele în Hong Kong, Macau, Philippines, China, Germany, Sri Lanka, Maldives, Mauritius, India, Portugalia și acum în România.

Acum locuiesc în România unde am înființat școala „Prakriti School of Yoga” și „Conscious Living Romania” și ofer cursuri de yoga regulate și ateliere corporative în București, Timișoara și Cluj Napoca precum și în alte țări.

Ce reprezintă yoga pentru tine? Ceva cultural? sau o chemare interioară?

Yoga este o experiență personală atât de vastă și totuși subtilă, motiv pentru care nu sunt sigur dacă sunt capabil să-mi exprim sentimentele prin limitarea ce o oferă cuvintele. Aș putea spune că sunt într-o relație pe termen lung cu Yoga. Relația mea cu yoga a evoluat de-a lungul anilor și este mai mult un verb decât un substantiv. Sunt încă în proces de a ști ce înseamnă Yoga.

Călătoria a început în copilărie. Unele din cele mai vechi amintiri pe care le am cu Yoga sunt când, ca și copil, încercam să o imit pe mama mea când practica asanele și de asemenea, încercam să o distrag în momentele în care practica meditația și mantrele.

Inițial am început practica yoga pentru a mă vindeca de astm. În timp, relația a crescut organic și am descoperit că Yoga mi-a oferit vocea cu care să pot comunica cu lumea mea interioară și natura din jurul meu. În cele din urmă Yoga mi-a dat un sens și o direcție în viață, în timp ce multe evenimente s-au desfășurat fără eforturile mele conștiente. Toate acestea mă fac să cred faptul că, Yoga a fost și rămâne o „chemare interioară”.

Image
clasa-yoga

Ca și profesor de cultură indiană este dificil să predai Yoga în România, sau faptul că provii din India, țara Yoga, face acest lucru mult mai simplu?

Am o filozofie simplă pe care o păstrez în inima mea:„voi preda ceea ce am fost învățat”. În toți acești 20 de ani de când practic yoga, am predat la clasele mele ceea ce am învățat în Asham de la Guru meu, indiferent de țara sau comunitatea în care m-am aflat. Uneori simt să diluez învățăturile, asta doar pentru a fi mai ușor de înțeles pentru începători.

Prima dată când m-am mutat din India mi-am dat seama că există mai multe stiluri de yoga, unele fiind mai aliniate cu cunoștințele/scripturile tradiționale decât celelalte.

Acum 10 ani, când am venit în România, Yoga nu era un cuvânt prea popular, fiind învăluit sub o publicitate negativă și concepții greșite. Din fericire, datorită acceptări globale a practici Yoga, românii au început să perceapă Yoga cu deschidere și cu o lumină diferită.

Fiecare are o înțelegere și o înclinație proprie spre diverse stiluri de Yoga, iar anumite persoane sunt dispuse să vadă Yoga dincolo de „antrenamentul fizic” și de aliniere structurală a corpului  și cu siguranță rezonez cu astfel de persoane.

Provii dintr-o familie în care se practică Yoga?

Da, dacă luăm în considerare marea umbrelă a Yoga, cred că în India majoritatea practică ceva ce își are rădăcinile în Yoga.

Bunica maternă avea în totalitate un stil de viața yoghin. A fost întruchiparea vieții  „sattvice” și avea o înțelegere profundă a „Puranas” (scrieri religioase hinduse care fac parte din Veda). Era o persoană pe care oamenii o căutau pentru îndrumare spirituală. Mama este o practicantă a meditației și a altor câteva ramuri din Yoga iar tatăl meu, fiind o persoană dinamică, practică asanele și pranayama.

Image
barbat-yoga

Cât de diferiți sunt yoghinii din România comparativ cu cei din India?

Un yoghin este un yoghin, indiferent de țară sau de rădăcinile etnice. Adesea le spun studenților: „doar practicând asanele și câteva minute de meditație, nu devii un yoghin”. De fapt, cred că marea majoritate dintre noi pur și simplu practicăm Yoga. Poate sunt oameni care sunt „căutători spirituali” și care au disponibilitatea de a se afunda mai profund în știința yoga. Pentru a deveni un yoghin este nevoie de un alt nivel de angajament și sinceritate, ceea ce e mai rar de găsit.

 Cât de des practici și ce include practica ta? Te rugăm să ne oferi o descriere.

Permiteți-mi să citez o frumoasă zicală a lui Swami Satyananda, care pe mine mă inspiră mult, „întreaga noastră viață este o sadhana”.

Aș putea spune că mă străduiesc să devin un observator mai bun, încercând să-mi îmbunătățesc starea de prezență în activitățile pe care le fac în mod regulat. În afară de asta, fac zilnic Sadhana oferită de Guru-ul meu. Unele dintre componentele rutinei mele zilnice includ mantre, dharana, kriya yoga, precum și unele practici din hatha yoga. Pur și simplu iubesc Yoga Nidra.

Cât de importantă este meditația în viața ta? Ce tip de meditație practici?

Prin meditație, dacă vă referiți la spectrul larg al practicilor contemplative, atunci ele sunt desigur ingrediente esențiale ale evoluției umane.

Personal aleg dintr-o varietate de tehnici de meditație predate de Guru-ul meu, ca parte din sadhana mea. În afară de practica obișnuită de Yoga Nidra, practic Antar Mouna, care este similar cu Vipassana.

De asemenea, de multe ori îmi place să fac și practici de meditație non-tradiționale, precum o plimbare atentă în natură sau chiar spălând vasele sau făcând curat în casa într-o stare de prezență.

Urmezi vreun Maestru Spiritual?

În timpul copilăriei am fost introdus în practicile spirituale de către călugării din tradiția Misiunii Ramakrishan, care m-au condus la Școala de Yoga Bihar, unde am fost inițiat de Guru Swami Niranjananda Saraswati.”

Mulțumim Avi!

Namaste!

 

Comenteaza cu Facebook