Ce este mintea? Cum ne putem stăpâni mintea? Partea a treia Skip to main content
minte-desen-abstract

Stăpânirea minții nu se poate realiza rapid, prin impunere, pentru că mintea este foarte puternică și se va revolta, iar iureșul gândurilor va reveni in forță.

Citește primele parti ale articolulul: 

Ce este mintea? Cum o putem controla? Partea 1

Ce este mintea? Cum o putem controla? Partea a doua

Controlul minții se realizează gradual, cu discernământ (viveka) și efort constant (abhyasa), prin intermediul mijloacelor de liniștire a minții:

- Pratyahara, retragerea simțurilor, dar și prin controlul aplicat direct corpului fizic, locațiilor fizice ale simțurilor (nu mai vorbim sau vorbim mai puțin și astfel se reduce temporar agitația minții, ne astupăm urechile și nu mai auzim pe moment zgomot, etc).

Controlul gradual al simțurilor are rezultate pe termen lung și se obține atât prin respectarea regulilor din yoga, yama, niyama, cât și având o alimentație preponderent sattvică, pură și ușor de digerat, care aduce claritate în percepții. Toate reduc procesul de fabricare al gândurilor (vritti) și liniștesc mintea, o pregătesc pentru meditație.

Citește și: 8 ramuri din Yoga

- lecturile spirituale și studiul textelor vechi care iluminează ceea ce nu știm, alungă ignoranța, sursa tuturor suferințelor. Cunoașterea este facilitată numai de explicațiile unui profesor autentic, iar atunci când are loc, ne dăm seama că tot ceea ce poartă un nume și are o formă sunt doar apariții iluzorii ce nu sunt permanente, apar si dispar; ceea ce este real este conștiința nonduală. Aceasta este cunoașterea. Dar pentru a avea o înțelegere corectă, avem nevoie de o minte liniștită, care nu denaturează sensul corect al acestor invățături.

- compania invățătorilor spirituali sau compania unor oameni pozitivi, lângă care liniștirea minții se produce automat, asemenea principiului general al schimburilor de energie din fizica, conform căruia transformările spontane de energie se realizează de la potențialul mai înalt spre potențialul mai scăzut. Practic, acești oameni ne dăruiesc starea lor de serenitate pe care o putem simți doar când ne aflăm în vecinătatea lor.

- eliberarea de toate dorințele născute din Sankalpa, (perfecțiunea imaginată și asociată obiectelor, care naște dorința de a-l avea) se poate realiza prin discernământ (viveka). Dorințele sunt asociate plăcerilor corpului și simțurilor, dorință de afirmare a statutului, recunoașterii, popularității, dorințe de imbogățiire, putere, etc. toate aceste dorințe produc agitație minții, pentru că o atrag și o mențin dispersată în exterior, căutând satisfacție, plăcere, iar când nu le găsește apare suferința. 

Pranayama este un alt mijloc de liniștire al minții. Mișcările respirației influențează mișcările minții deoarece ambele sunt parte a corpului subtil, astfel încât mișcările respirației influențează direct mișcările minții.

O respirație agitată este specifică unei minți agitate. Denumim prana, aerul aflat în interiorul corpului fizic care poartă amprenta propriei conștiințe. Prana are o forță fizică ce se manifestă ca o vibrație, o mișcare a aerului. În momentul morții prana părăsește corpul fizic împreună cu conștiința.

Pranayama este influențată și de posturile din yoga (asane), de calitatea și cantitatea mâncării ingerate (nu putem respira ușor cu un stomac prea încărcat), de abandonarea atașamentelor lumești (trebuie să conștientizăm că totul vine în această lume cu o dată de expirare și astfel, dorințele se reduc până la dispariție).

Pranayama nu se practică oricum, fără un instructor autorizat, însă putem alege sa respirăm conștient.

Image
budist-meditatie

În concluzie, controlul gradual, prin discernământ, al minții conduce la liniștirea ei, iar conștiința se poate manifesta fără a mai fi obturată de complexul corp - minte.

Astfel, devenim mai conștienți, calmi, prezenți, putem lua decizii înțelepte și ne putem raporta rațional la evenimentele care apar în viața noastră.

Material susţinut de :

Image

Comenteaza cu Facebook