Hatha Yoga Seva - un deceniu dedicat practicii yoga autentice tradiționale | Yogasat - Cursuri Yoga Bucuresti Skip to main content
Hatha Yoga Seva - un deceniu dedicat practicii yoga autentice tradiționale

Școala Hatha Yoga Seva a împlinit anul acesta (2023), 10 ani de existență. A luat ființă din dorința de a promova valorile reale ale acestei practici milenare, celor cu adevărat interesați. Peste 2,000 de cursanți au învățat și practicat  diverse forme de yoga autentică in cadrul acestei școli – iată câteva opinii ale acestora:

Practica yoga învățată alături de Val în cei șase ani de când merg la Școala Hatha Yoga Seva mi-a deschis un drum inaccesibil altfel. Este un drum către eliberare și un răspuns la toate întrebările, un fel de A FI care transcende ceea ce suntem obișnuiți să cuprindem cu mintea. Suntem mereu pe fugă și adesea plini de frustrări, clădim în grabă familii, bifând iubirea ca pe o listă de cumpărături de la supermarket; fugim după acel ceva care să ne facă fericiți pe vecie, ratând mereu momentul prezent pentru promisiunea unui viitor aducător de altceva.

Val transmite învățături și practici milenare pe care probabil puțini oameni au șansa să le primească. In serile petrecute la curs, trăiesc adesea sentimentul profund de recunoștință că am această șansă, să ies din spirala nesfârșitelor tentații ale vieții (niciuna nouă și niciuna aducătoare de liniște - să avem mai mult, să facem mai mult). Și asta îi datorez lui Val, modului în care a înțeles cât de alienată am venit la primul curs, cât de mult am avut nevoie să evoluez în ritmul meu de înțelegere, să îmi dau voie să mă îndoiesc de mine și de orice altceva, să îmi arate mereu calea, cu răbdare, înțelepciune și har.”  Marta Roșu

In decursul celor 10 ani, Scoala Hatha Yoga Seva a organizat in fiecare toamnă și primăvară, cursuri pentru începători și pentru cei aflați la nivel intermediar, din dorința de a oferi fiecărui cursant nivelul de practică necesar pentru a progresa în aceasta știință.

“Întrebări fără răspuns avem în fiecare secundă a existenței noastre. Pentru mine, mentoratul în spiritualitate a început odată cu Val și Yogasat. Aici am găsit o parte din răspunsurile de care aveam nevoie. Și nici acestea nu sunt categorice, ci mai degrabă unele care te încurajează să cauți, să accesezi căi care nici nu ai fi crezut că pot exista. Trăim într-o lume dezechilibrată, nu putem găsi echilibrul decât în noi. Yoga este o cale către echilibrul interior atât de necesar pentru o viață împlinită. Căutăm fericirea oriunde altundeva decât unde trebuie. Avem nevoie de îndrumători ca să putem observa lucrurile care sunt prea aproape de noi, să le putem vedea. Am găsit această îndrumare subtilă, ca o revelație, în sesiunile lui Val.” Alina Culcea

Image

Hatha Yoga Seva a organizat anual retreat-uri, pentru a imprima participanților disciplina unei practici zilnice constante, un ritm care să le asigure un progres continuu.  Retreaturile au conținut și workshop-uri unde au fost invitaţi maeştri autentici în diverse tipuri de yoga (jnana, Shivaism kashmirian, nidra..etc)   dar şi workshopuri care au abordat subiecte din ayurveda și acupunctură precum si medicină alternativă.

Image

 

 "Nu m-a atras niciodată yoga de studio. Am căutat mereu pe cineva care sa mă învețe mai mult decât practica fizică, pe cineva care să îmi răspundă la toate întrebările. Cu patru ani în urmă am început să vin la cursuri pentru că aveam senzația că Val are răspunsuri pentru mine. Apoi am continuat să vin pentru că am înțeles că, de fapt, vreau să scap de întrebări. Iar acum e mai mult; acum am ajuns la nivelul la care vreau să aflu cine este în spatele întrebărilor."  Andrada Popan-Dorca

Școala Hatha Yoga Seva a fost prezentă în mai multe orașe din țară, Constanța, Brașov, Tg. Mureș, Cluj Napoca, unde s-au organizat workshop-uri în care participanții au putut învăța mai mult despre meditație, conștientizare și discernământ în practica yoga, iar unii dintre ei au făcut efortul de a participa la cursurile săptămânale din București.

Image

 

Scoala Hatha Yoga Seva poate fi considerată, de asemenea, o școală de transformare personală, de revenire la valorile umane fundamentale. Pe site-ul yogasat.ro se publică periodic articole și informații utile practicanților de yoga, acoperind diferite arii de interes.

Image

 

Hatha Yoga Seva își dorește să repună în valoare esența yoga, nealterată de sexualitate, vulgaritate sau mercantilism. Nu cei care reușesc să facă posturi fizice complexe sunt adevărații yoghini, ci cei asupra cărora yoga și-a lăsat amprenta de echilibru psihic, moralitate bine înțeleasă și un comportament ireproșabil, nu numai in timpul orelor de yoga, ci în tot timpul zilei, indiferent de context. Cei care aleg doar să exceleze in efectuarea posturilor fizice, considerându-le ca fiind esența yoga, sunt doar niște potențiali sportivi.

Yoga acționează, în prima fază, prin posturile fizice, ale bunului simț, ale decenței și concentrării asupra propriei ființe, asupra propriului corp, făcându-ne să înțelegem că suntem mult mai mult decât acest corp fizic, la care societatea și educația ne-au învățat să ne raportăm în permanență.

 

Practica yoga m-a făcut să înțeleg multe, despre mine, despre viață, ce este adevărat și ceea ce credem noi că reprezintă realitatea, m-a ajutat să găsesc echilibrul fizic și psihic, mi-a deschis noi orizonturi de cunoaștere și m-a adus lângă oameni înțelepți. Am avut șansa ca cei 3 ani de practică să îi parcurg sub îndrumarea lui Val, de a cărui experiență, învățătură și generozitate beneficiază toți cursanții săi.

In acești ani, am aflat că yoga nu este un scop în sine, ci doar un mijloc prin care ființa umană se poate transforma, așa cum omida se transformă într-un fluture. Yoga tradițională este o știință, o cale de cunoaștere, în primul rând a propriului sine. Ea poate fi parcursă doar având alături un îndrumător; fără acesta reușim poate să executam corect asane, dar nu vom ajunge mai departe.” Simona Ion

Yoga practicată “corect” aduce pacea interioară, de la care societatea ne-a îndepărtat sistematic, și trezește sentimentul autentic de umanitate. 

Yoga dezvoltă și valențe precum: compasiunea, autocunoașterea, înțelegerea mediului, abilități mentale “deosebite”, condiție fizică, mentală și psihică excelente.  Acestea însă nu pot fi un scop în sine în yoga, ci doar niște posibile repere către Cale. Se dobândesc oricum pe măsură ce cursantul practică mai mult. Cei care vor parcurge aceste cursuri măcar in proporție de 90% vor sesiza schimbări radicale pozitive ale mentalului și fizicului.  

Informații despre instructorul Hatha Yoga Seva, Val Voicu, găsiți aici.

* La sfârșitul lunii septembrie 2023 se redeschide Școala de toamnă Hatha Yoga SEVA atât pentru începători, cât și pentru nivelul intermediar. Pentru înscrieri și informații suplimentare trimiteți mail la adresa hathayogaseva@gmail.com, menționând numele, prenumele și clasa la care vreți să participați (începători sau intermediar). Cei care nu au parcurs cursul pentru începători Hatha Yoga SEVA și doresc totuși să se înscrie la clasa de nivel intermediar vor susține un scurt test teoretic și practic. înscrieri şi detalii aici 

HARI OM TAT SAT

Image
Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook