Skip to main content
militar-yoga

Care este natura divină? Crezi că deschiderea ta spre o conștiință supremă poate altera convingerile generale social-politice? Dacă experimentezi o stare de supraconștiință, crezi că acest lucru îți va schimba părerile despre război, despre politică sau despre drepturile omului? Poate această stare elevată de conștiință să te transforme într-un activist? Poate fi conștiința folosită pentru a schimba lumea?

Probabil că te-ai întrebat și tu toate acestea, mai ales dacă ești practicant cu o anumită consecvență.

Este greu de acceptat și de digerat că Universul îi va trata pe toți la fel, indiferent de părerile lor politice, culturale sau sociale. Transformarea spirituală este neutră din punct de vedere moral și politic. Indiferent de cât de buni sau de răi suntem, beneficiile eliberării spirituale sunt aceleași pentru toată lumea. Convingerile noastre despre mindfulness, trezire sau eliberare spirituală depind aproape în întregime de mediul socio-cultural în care am crescut. Sunt foarte mulți oameni care cred că spiritualitatea este despre mișcări anti-război, despre condus mașini hibrid, despre băut kombucha și ars bețișoare de palo santo.

În realitate, yoga nu ajută în acest sens. Practica nu te va face să îți schimbi opiniile politice și nu te va ajuta nici să le schimbi pe ale celorlalți. Un activist pro-viață poate practica yoga și poate atinge stări incredibile de supraconștiință, iar după ce va ieși din meditație se poate duce să atace tabăra opusă, fără îndoieli sau mustrări de conștiință. De fapt, această “spiritualitate” este parte integrantă din orice instituție, ca un nou regim de control al minții, indiferent că este vorba despre marketingul capitalist, guvern sau sistem militar.

Citește și: Life coaching – marketing sau rezultate reale? (yogasat.ro)

Dacă Divinul ar fi cu adevărat subversiv politic, ar mai fi implementat în sectoare precum cel militar sau cel financiar? De ce această energie divină deja integrată în aceste sectoare nu le înmoaie inimile și nu le sucește mințile celor antrenați să dea totul într-un război? Cum au putut bancherii de la Goldman Sachs să fraudeze milioane de dolari de la oameni nevinovați și în același timp să fie practicanți consecvenți de yoga?

Divinul, Universul este complet apolitic. Nu îți va schimba părerile culturale, sociale și politice. Nu a făcut-o nicăieri în lume. Pentru că liberul arbitru abia acum vine în ecuație. Ba mai mult, yoga va ajuta un militar să se concentreze mai bine, un terorist să vină cu noi idei de a se face văzut, un bancher corupt să găsească noi modalități de fraudare, un geniu malefic să își pună în aplicare planul. Practica nu face altceva decât să amplifice credințele și personalitatea practicantului.

Importanța menținerii stării de conștiință Turya (yogasat.ro)

Cea mai înțeleaptă decizie ar fi să reușim să separăm cele două planuri. Practica spirituală să rămână legată doar de conectarea cu Divinul, iar activitatea socială să fie separată de aceasta. Chiar dacă eliberarea spirituală este în sine o experiență transformatoare, din punct de vedere politic și social este limitată. Conștiința divină este divină, iar conștiința politică este politică.

Astfel că, practicantul va fi nevoit să facă o alegere. Cea de a rămâne integru, într-o practică spirituală care devine prioritară, iar atunci convingerile socio-politice își vor slăbi din putere până la eliminare, sau cea de a rămâne implicat social, dar fără să se bazeze pe energia divină pentru a își îndeplini scopurile mundane. Iar dacă încă mai cauți o cale de mijloc între cele două, aceea presupune cultivarea și onorarea compasiunii, a iubirii și a generozității față de TOȚI oameni, fără discriminare. 

Mihaela Dragomir mihaeladragomir.ro/

- Yoga Instructor la MediYoga

- Founder la One Yoga Studio

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook