Maya, concept important in hindusim Skip to main content
Maya, concept important in hindusim

In traducere libera, maya inseamna iluzie, farsa, amageala. In sensul filozofic insa, maya se refera la aspectul iluzoriu, ireal, care ascunde de ochii lumii realitatea lui Brahman, precum si natura umana. Sub influenta maya, acceptam ca suntem fiinte vii care imbatranesc si mor, nu suflete nemuritoare.

Aspectul pozitiv al maya consta in faptul ca ne protejeaza de ororile realitatii de zi cu zi.

Maya este cunoscuta si sub denumirea de Prakriti sau Natura, fiind responsabila pentru tainuirea adevarurilor despre existenta umana. Totodata, maya creeaza o realitate alternativa care mentine individul prins in ciclul de nasteri si morti.

Citeste: CELE 12 MANIFESTARI ALE LUI BRAHMAN

In mod surprinzator, maya si dharma servesc aceluiasi scop. Acestea asigura ordinea si disciplina in lume, garantand continuarea. Dharma o face in mod pozitiv, in timp ce maya intr-un mod negativ. Dharma te portejeaza de neadevaruri, in timp ce maya tine departe de tine adevaruri existentiale.

Conceptul de maya nu este folosit de catre toti hindusii. In special adeptii scolilor non-dualiste din hinduism cred in maya, acestia sustinand ca Brahman este realitatea vesnica si ca orice altceva este iluzoriu si amagitor.

Cu toate ca maya este coordonata de natura, sursa sa este Dumnezeu sau Isvara. Forta maya lucreaza la nivelul creatiei atat in macrocosmosul cat si in microcosmosul fiecarei fiinte vii. La oameni, maya este raspunzatoare pentru ignoranta, dualitate, egoism, atasament, dorinte, atractie, aversiune si indiscretie. Daca inteligenta umana este acoperita de impuritatea maya, omul nu poate sa perceapa lucrurile asa cum sunt.

Atata timp cat un individ se crede diferit fata de ceilalti si traieste in mod egoist, cautand sa isi indeplineasca scopul cu orice pret, ramane vulnerabil in fata propriilor ganduri si intentii rele si se leaga asfel de mortalitate. Potrivit karma, actiunile unei persoane sunt clasificate ca fiind bune sau rele nu numai in functie de standardele moralitatii, ci si in functie de scopul cu care au fost intreprinse.

Scopul vietii pe acest pamant este de a combate maya si de a intelege adevarata sa natura, astfel incat sa ne eliberam din ciclul de nasteri.

Citeste: CELE 4 TENDINTE ALE NATURII UMANE: KAMA, ARTHA, DHARMA SI MOKSHA

Din cauza maya ne identificam cu mintea si cu corpul pe care il avem, ignorandu-ne complet natura spirituala. Drept urmare, intampinam greutati in a il percepe pe Dumnezeu.

Niciodata nu poti rezolva problema maya cu mintea sau cu inteligenta ta, acestea fiind cele mai vulnerabile in fata influentei maya. Pentru a vedea adevarata natura a lucrurilor, trebuie sa iti cureti mintea si trupul si sa cultivi sattva.

Daca mintea iti este calma si echilibrata si daca practici detasamentul si discernamantul, ai sanse mai mari sa vezi lucrurile asa cum sunt.

maya

Comenteaza cu Facebook