Cele 5 elemente ale creației – a doua parte Skip to main content
5-elemente

În corpul uman cele cinci elemente se manifestă începând de la forma grosieră la cea mai subtilă. Astfel avem:

Citește prima parte: Cele 5 elemente ale creației – prima parte

    • Pământul care formează structurile solide ale corpului (oasele, carnea, pielea, părul, etc.)
    • Apa care formează structurile lichide ale corpului (salivă, urină, material seminal, sânge, transpirație)
    • Focul care susține funcționarea organismului, căldura (focul stomacului, focul inimii, etc)
    • Aerul care reglează respirația și susține prana, energia vieții
    • Spațiul/eterul care permite conexiunea cu dimensiunea mistică a existenței noastre

Citește și: Medicina ayurvedică 

Fiecare ființă umană are o proporție similară a acestor elemente în organism, ceea ce diferă este modul în care conștientizează existența acestor elemente și controlează purificarea lor.

Apa reprezintă 72% din corpul nostru și aproximativ 72% din planetă noastră. Practic, suntem sincronizați, natura planetei se manifestă în corpurile noastre în multe moduri.

De aceea mâncarea pe care o ingeram trebuie sa conțină 70% apa, ceea ce cultura și obiceiurile alimentare din Vest ignoră. Dacă mâncăm o leguma, va avea 70% apa, dacă mâncăm un fruct, va avea 90% apă. De aceea fructele sunt foarte bune dacă dorim sa ne curățăm corpul fizic.

Elementul pământ reprezintă aproximativ 12%, aerul reprezintă 6%, focul reprezintă 4%, iar spațiul reprezintă 6% din corpul fizic.

Majoritatea oamenilor trăiesc doar cu 4 elemente: pământ, apă, aer și foc. Elementul spațiu nu este relevant pentru că sunt foarte ancorați în dimensiunea materială a existenței.

Bhuta shuddhi înseamnă în practica yoghină purificarea celor cinci elemente, care are ca scop final bhuta siddhi, transcenderea acestora și putere asupra lor.

Aceasta purificare poate fi simplă sau sofisticată. Putem începe cu modul în care consumăm și ne raportăm la aceste elemente. În culturile antice, aceste patru elemente erau tratate corect, cu reverență, fiind baza creației ființei umane. Folosind cele 4 elemente, noi cream corpul fizic însă în mod inconștient. De exemplu, apa dintr-un pahar devine parte din noi dacă o bem, creând un mecanism foarte sofisticat (sânge, transpirație, urina, etc)

Curățarea celor 4 elemente se poate face prin mai multe tehnici și ritualuri.

Image
5-Shatkarma

Shatkarma sau cele 6 tehnici yoghine de purificare, curăță și activează toate organele vitale ale corpului, în special sistemul digestiv, respirator, circulator și nervos. Sunt de natură preventivă și curativă. Capacitatea de a digera, a gusta, a lucra, a gândi și a simți este îmbunătățită semnificativ.

  1. Neti - Curățarea sinusurilor și a nărilor.
  2. Dhauti - Curățarea tractului digestiv.
  3. Basti - Curățarea intestinului gros.
  4. Trataka - Curățarea ochilor.
  5. Kapalbhati - Curățarea lobilor frontali.
  6. Nauli - Curățarea organelor abdominale.

!Aceste practici se pot folosi numai sub îndrumarea unui profesor, altfel pot avea efecte contrare.

Sadhguru ne descrie și alte metode de curățare a celor cinci elemente, ce pot fi practicate individual.

Citește și: Scopul real al practicilor Yoga. De la Vedanta la industria yoga. 

Pământul pe care călcăm are un soi de inteligență și memorie. De aceea, indiferent unde ne aflăm, trebuie să menținem un contact cu pământul unde trăim. Dacă ne conectăm zilnic câteva minute, cu picioarele goale pe pământ și atingem plantele sau copacii cu mâinile, procesele noastre fiziologice vor fi armonizate, deoarece corpul nostru și al celorlalte viețuitoare își au originea în acest pământ.

Apa, așa cum a fost evidențiat prin diverse experimente, are memorie. De aceea tot ce se petrece în jurul unui corp fizic ce conține 72% apă, este cumva depozitat în moleculele acesteia. Este un element foarte important deoarece deține proporția cea mai mare într-un corp fizic. Trebuie să fim suficient de atenți la calitatea apei pe care o consumăm nu numai ca puritate, lipsa bacteriilor, etc. ci și la modul în care apa este păstrată, cum o atingem, deoarece este dovedit științific, că emoțiile și gândurile noastre pot schimba structura moleculei de apă, care va pătrunde ulterior în sistemul nostru. Așa că trebuie să înțelegem că nu avem de-a face cu o marfă, ci cu un material din care apare viața. Apa este viață. Ea se afla în afara noastră înainte să intre în sistemul nostru. Dacă păstrăm apa într-un recipient, de preferat din cupru, pe care îl curățăm zilnic cu o substanță organică, într-un loc unde nu este atinsă de alte mirosuri, are spațiu suficient în jurul ei, iar când ne apropiem, atingem recipientul cu recunoștință și respect, pentru că este materialul din care provine viața, și doar apoi o consumăm, vom vedea minunile care se vor petrece. Sănătatea și pacea interioară, vor fi consecințe naturale.

Înainte să curățăm elementul foc, trebuie sa analizăm ce tip de foc arde în noi. Este focul lăcomiei, furiei, poftelor sau cel al iubirii, compasiunii? Dacă avem grijă de acest aspect, avem bunăstare mentală, calm și exuberanță. Focul se poate curața cu lumina soarelui, în fiecare zi. Din fericire, aceasta este pură  și nu poate fi contaminată așa cum am contaminat celelalte elemente.

O altă metodă este aprinderea unui foc de lemne, ne așezăm cu fata la foc, cu mâinile deschise și ochii deschiși, pentru 3 minute, apoi ne întoarcem cu spatele la foc, expunându-ne șira spinării pentru 3 minute. Focul poate fi obținut și din arderea unor uleiuri vegetale sau ghee într-o lampă. Această metodă va curata aura și va conecta focul lăuntric cu focul exterior. Pe această metodă se bazează toate ritualurile cu foc din Est.

Deși aerul reprezintă doar 6% din compoziția elementelor ce alcătuiesc corpul nostru, este elementul cel mai dinamic în ceea ce privește tranzacțiile ce au loc. Ce fel de aer respirăm este foarte important, dar și cât de conștient respiram este deopotrivă de important. În special cei care trăim în orașele mari, nu putem controla tipul de aer pe care îl respiram, însă putem sa ne plimbam într-un parc, de-a lungul unui lac, etc. În special copiii, trebuie scoși din mediul poluat, cel puțin o dată pe lună, în natura, în afara orașelor, sa facă o activitate care să le dinamizeze respirația (sa urce un deal, sa înoate într-o apă, etc) și să respire mai profund decât o fac de obicei. Corpul nostru este suficient de inteligent să realizeze atunci când aerul este pur, modul în care respiram se schimbă și astfel va produce schimbul și curățarea în sistemul nostru.

În condițiile în care nu putem ieși din casă, putem exersa o practică simplă, yoghină, numita nadi shuddhi, practică ce se referă la curățarea canalelor subtile prin care energia vitală (prana) se deplasează în corp.

Aceasta practică constă în respirația alternativă prin cele două nări, aflându-ne într-o postură stabilă, padmasana sau sukhasana, în care coloana vertebrală este în poziție verticală, permițând astfel pranei să curgă prin canalele energetice, ida, pingala și sushumna. Începând cu o inspirație prin nara stângă, degetul mare al mâinii drepte este folosit pentru a închide ușor nara dreaptă. Degetul mare este apoi eliberat și degetul inelar folosit pentru a închide nara stângă, permițând expirației să se elibereze prin partea dreaptă. Apoi această mișcare semicirculară a respirației este repetată de la dreapta la stânga. Acest tip de pranayama trebuie practicat cel puțin de la trei până la cinci minute.

Image
femeie-respiratie-nadi shuddhi

Spațiul eteric reprezintă elementul cel mai expansiv dintre cele 5 elemente, ce are o inteligență specifică, iar modul în care se manifestă ne determină natura, calitatea și puterea vieții noastre. Nu există limite ca la celelalte elemente. Dimensiunea spațiului eteric este o posibilitate fără margini. Dacă găsim accesul, percepția și inteligența noastră pot crește nelimitat.

Pentru a accesa inteligenta spațiului eteric, la răsăritul soarelui, înainte ca acesta sa atingă un unghi de 30 grade cu linia orizontului, privim cerul și ne închinăm spațiului eteric cu recunoștință. Repetăm același ritual în timpul zilei și pana la 40 de minute după apus. Nu ne închinăm unui zeu imaginar, ci doar spațiului eteric care susține Creația. Dacă reușim sa stabilim această conexiune, viața noastră va fi magică, pentru că vom accesa o inteligență de neimaginat. 

 

Image
citat-kabir
Surse: ayurveda institute UK, sadhguru, yogapedia, vaastu-shastra.com, Svetasvara Upanishad, Mandukya Upanishad, hinduscriptures.com
Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook