Diversitatea și versatilitatea uleiurilor esențiale în viața de zi cu zi | Yogasat - Cursuri Yoga Bucuresti Skip to main content
uleiuri-esentiale-yoga-sat

S-a scris mult despre uleiurile esențiale, dar mai jos regăsiți o abordare generală pentru lărgirea orizontului în ceea ce privește utilizarea și integrarea lor în rutina zilnică în mai multe arii.

De ce este importantă calitatea și puritatea uleiurilor esențiale

În primul rand trebuie să știi ca uleiurile esențiale (eu le-aș numi de fapt esențiale și asta pentru ca chimic natural sunt, pentru ca sunt esențe extrase din plante, sunt volatile și nu se comporta ca orice alt ulei), fie că e vorba de ulei de cocos, migdale, măsline etc.

O să regăsiți în text și referire la esențe, să știți că mă refer de fapt la uleiurile esențiale pure. Din tot ce se regăsește pe piața mondiala ca ulei esential,  doar un procent extrem de redus reprezintă ulei esențial pur, undeva sub 10%. Destul de puțin, ceea ce ar trebui să ne facă pe toți să ne gândim la următoarele: având în vedere procentul extrem de scăzut de uleiuri esențiale pure, cumpărăm uleiul esențial potrivit?

Primul indiciu ar fi ca fiecare companie producătoare de ulei esențial ce se respectată (și sunt foarte puține la număr) va vorbi despre sursa sa, certificarea sau clasificarea esențelor dar și despre gradul lor terapeutic.

Un alt indiciu ar fi prețul, oricât de ciudat ar părea, un ulei esențial pur obținut din surse cât mai naturale, cu un grad terapeutic ridicat nu poate costa 15-20 de lei, vă dau doar 2 exemple pentru a înțelege cantitatea brută a produsului față de cantitatea obținută:

1. dacă de exemplu, pentru uleiul esențial de lamaie se folosesc +/- 50 de lamai (la care se adaugă costul intretinerii plantei, costul recoltării dar si costul procesului de distilare) pentru a obtine 15 ml de ulei esențial, cum ar putea să coste 15 sau 20 lei? Ehh, să spunem că nu prea are cum.

2. dacă pentru uleiul esențial Melissa se recoltează si se folosesc cca. 28-30 kg de plantă cum s-ar putea vinde la un preț atât de mic (revenind evident la costurile generate într-un mod similar celor menționate mai sus la punctul a)?

Ei bine, nu prea contează, mai ales că uleiul esențial Melissa nu e ca recoltarea citricelor, unde produsul crud are coaja tare, rezistă, de exemplu, până a doua zi la procesul de distilare dacă este necesar, în timp ce Melissa este o plantă care se ofilește rapid, ceea ce înseamnă că: distileria trebuie să fie aproape (ceea ce înseamnă investiție și cost) imediat pentru ca planta să intre cât mai repede în procesul de distilare.

Sprijinirea organismului cu ajutorul uleiurilor esențiale

1. În afecțiunile respiratorii

Știm cu toții că atunci când suntem „frig”, înfundați în nas etc dacă folosim ceva mentol (picături, inhalații etc.) ne va ajuta să respirăm mai bine, ce-i drept :)

Acest lucru funcționează deoarece mentolul are proprietăți speciale, cum ar fi: calmant, răcoritor și de curățare (proaspăt).

Pentru a lua un exemplu, uleiul esențial de mentă:

Gândindu-ne că în uleiurile esențiale, concentrația de mentol este foarte mare datorită distilării și esenței rezultate, ceea ce înseamnă că în uleiurile esențiale găsim componente chimice naturale într-un procent foarte mare:

Mentona (este un compus chimic natural inrudit cu mentolul) si Mentolul, dar si Cineolul (componentă chimică participantă si regasită in esența Eucalipt).

2. Sprijin natural al naturii pentru imunitate

După cum știm, sprijinul imunității organismului vine cel mai natural si asimilabil din natură (ex. miere, extract de plante etc.) ceea ce înseamnă că aceste esențe de plante pot ajuta și susține organismul, inclusiv imunitatea.

Uleiurile esențiale pot:

  • Sprijini funcția imunitară și respiratorie sănătoasă;
  • Susținerea naturală a organismului;
  • Arome energizantă și înălțătoare, ce pot ajuta la starea generală de bine.

3. Diverse afecțiuni sau mici probleme ale pielii

Datorită proprietăților lor chimice naturale, pot susține organismul și pielea, ajutând la refacerea dermei și a epidermei.

Enumerez cateva esențe cu proprietăți in susținerea problemelor pielii, precum mușcata, paciuli, lavandă, tămaie, smirnă, trandafir.

Uleiurile esențiale și aromele lor în bucătărie

Te-ai gândit să încorporezi aroma și beneficiile uleiurilor esențiale în bucătărie? Daca inca nu, vă recomand să o faceți pentru ca papilele gustative se vor bucura la fel ca intregul corp.

Încorporarea uleiurilor în gătitul dvs. va oferi serie de lucruri minunate, dintre care unele sunt:

- Îmbunătățirea aromei

- Oferind organismului beneficiile lor pentru sănătate

- Convenabil și sigur

Uleiuri precum busuioc, cimbru, lămâie, ghimbir etc. sunt exemple excelente de uleiuri delicioase și benefice pentru a adăuga alimente și chiar băuturi. Desigur, vă încurajăm să verificați sticla fiecăruia pentru a găsi indicații privind utilizarea lor, deoarece unele nu sunt destinate a fi consumate intern.

Nota: Multe companii adaugă înlocuitori artificiali pentru a îmbunătăți mirosul și cantitatea de ulei, ceea ce le face nesigure pentru a fi ingerate, asa incat vă recomand sa alegeți cu mare atenție uleiurile esențiale pure din proveniență exclusiv naturală.

Florentina Raicu

Facebook: facebook.com/florentina.raicu.9

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook