Efectele introducerii meditatiei in scoli, in locul sanctiunilor Skip to main content
Efectele introducerii meditatiei in scoli, in locul sanctiunilor

Meditatia este benefica inca de la varste fragede, precum dovedesc din ce in ce mai multe experimente. Beneficiile imediate ale meditatiei sunt linistirea mintii agitate, relaxarea nervoasa si, implicit, un mai bun autocontrol si un comportament imbunatatit, ca reactie la stimulii exteriori.

Copiii din anumite scoli din SUA sunt sanctionati in urma purtarii lor neadecvate. Daca nu sunt ascultatori sau manifesta agresivitate, daca tulbura buna desfasurare a claselor, sunt pedepsiti prin detentie. Sunt retinuti dupa ore, singuri sau alaturi de alti colegi recalcitranti. Prin aceasta pedeapsa, s-a urmarit separarea acestor copii, “marcarea” lor si insuflarea unui sentiment de jena fata de ceilalti. De-a lungul timpului in care a fost folosita aceasta metoda, rezultatele nu au fost niciodata pozitive.

CITESTE Yoga ar putea face diferenta dintre esec si succes in viata copiilor, potrivit studiilor stiintifice

In cautarea de solutii mai bune, in scoala Robert W. Coleman, din Baltimore, profesorii au propus introducerea meditatiei in locul pedepsei. Noua metoda de abordare a copiilor dificili s-a soldat cu un deosebit succes. Incepand cu anul 2016, in scoala s-a amenajat o camera de meditatie. In colaborare cu cei de la “Holistic Life Foundation”, au fost introduse tehnici de meditatie indiene.

Copiii problematici au inceput sa invete si sa practice meditatia. S-a observat rapid cum nivelul acestora de agitatie, stres si anxietate a inceput sa se reduca. Rata de exmatriculare din cadrul scolii respective a scazut uimitor. Elevii care au folosit tehnicile de meditatie au spus ca practica aceasta i-a ajutat sa se descurce mai bine la examene, le-a sporit concentrarea si chiar le-a imbunatatit viata, in general, sub toate aspectele. Copiii au inceput sa reactioneze mult mai bine in gestionarea conflictelor, sa-si pastreze calmul si sa relationeze mult mai armonios cu ceilalti, cu colegii, profesorii si parintii.

CITESTE Cresterea copilului intr-un mediu spiritual are o multime de beneficii

Aceleasi efecte si beneficii au fost constate si la un liceu din Washington, DC. Liceenii erau foarte stresati de multele sarcini care le reveneau  si de asteptarile celorlalti. Sa ajunga la timp, sa fie atenti la ore. Sa isi faca temele, unii aveau chiar si joburi part-time, dupa scoala, altii faceau scoala de soferi. Toate aceste activitati erau extenuante.

Introducerea practicii meditatiei i-a ajutat terapeutic, de-a dreptul, precum unii liceeni au declarat. Efectele s-au resimtit, atat in privinta sanatatii si a rezistentei, atat a tonusului fizic, cat si a celui psihic. Unii elevi au spus ca vor continua sa mediteze toata viata. Dovezile stiintifice arata ca meditatia, introdusa in institutiile de invatamant, imbunatateste abilitatile, comportamentul, contribuie la mentinerea sanatatii fizice, pihice si emotionale, asigura echilibrul interior, sporeste prezenta, cat si rezultatele elevilor.

 

Comenteaza cu Facebook