Ep. 6 despre meditaţie cu Val Voicu. Cum să reuşim în ce ne-am propus? puterea minţii tale. Skip to main content

Iţi doreşti să reuşesti în tot ce ţi-ai propus iar asta nu se poate. Ce trebuie făcut? Cum ne ajută meditaţia? Simplificarea minţii. O minte complicată este o minte neliniştită.

Mintea este structurată în patru diviziuni mai importante:

 1. Manas = mintea senzorială, este o mare bază de date a experiențelor acumulate prin simțurile corpului; Csiptta este starea predominantă, dar poate fluctua;

Mintea senzorială are multe straturi și se află atât în creier, cât și în fiecare celulă a corpului care are propria memorie și inteligență . În Vedanta este considerată a unsprezecea Indriya.

Citește și: Sadhguru: ne folosim doar intelectul si asta ne dauneaza 

2.  Ahankara = Ego-ul; Eului îi pasă de supraviețuire; este aspectul cognitiv care procesează și își însușește realitatea externă din perspectiva sinelui individualizat, făcând distincția dintre Eu și restul. Este o stare de conștientizare comună tuturor ființelor, toate sunt conștiente de propriul sine.

 3. Buddhi = intelectul, reprezintă dimensiunea logică a gândirii; adaugă valoare experiențelor; controlează luarea deciziilor. Ekagra este starea predominantă;

Este ca un computer, funcționează pe baza datelor existente și nu poate accesa nimic altceva. Intelectul se află doar în creier.

4. Chitta = mintea cosmică, este un depozit de amintiri ale vieților actuale și trecute; Mudha este starea predominantă; Citta are amprenta conștiinței universale este inteligență pură. Chitta este ultimul punct al minții. Chitta menține viața.