Greseala in asane: si tu o faci si nu stii Skip to main content
Greseala in asane: si tu o faci si nu stii

In practica yoga, flexibilitatea este cheia. Atunci cand nu o avem insa, trebuie sa invatam sa o dobandim. Si putem face asta prin rabdare, perseverenta si, bineinteles, prin practica asanelor combinata cu respiratia abdominala.

Exista insa o greseala pe care multi practicanti de yoga o fac: incordarea excesiva a muschilor dintre fesieri si genunchi. Incordand muschii picioarelor, in mod insesizabil se modifica si curbura coloanei vertebrale. Astfel, este suprasolicitata zona lombara si pot aparea durerile de spate.

Rigiditatea musculara dintre fesieri si genunchi impiedica si realizarea corecta a unor asane, ceea ce inseamna ca pot aparea dureri si tensiuni musculare si in alte zone ale corpului. Incordarea excesiva a acestor muschi blocheaza automat si zona pelviana, partea de mijloc a corpului devenind rigida.

Citeste: 5 ASANE CARE REDUC DEPOZITELE DE GRASIME DE PE ABDOMEN

Pentru a putea remedia aceasta problema trebuie, in primul rand, sa o constientizezi. In timp ce practici o postura care implica aplecarea catre fata a coprului, cum ar fi Padahastasana, pune-ti mainile in spatele genunchilor, apoi urca-le usor si vei simti daca muschii sunt foarte tensionati. Incearca apoi sa ii relaxezi astfel incat sa nu se mai simta incordati la palpare. Facand acest lucru de fiecare data, iti vei invata treptat trupul sa se relaxeze.

Pentru a verifica daca ai muschii picioarelor prea incordati, poti face un test simplu. Asaza-te pe spate, cu picioarele drepte, lipite unul de celalalt, si cu mainile pe langa corp. Ridica-ti apoi un picior catre tavan, mentinandu-l usor flexat. Daca piciorul ajunge cu usurinta perpendicular cu corpul, degetul mare de la picior fiind indreptat catre tavan, atunci muschii dintre genunchi si fesieri sunt in forma maxima. Daca insa acesta nu reuseste sa formeze un unghi de 90 de grade, ci mai degraba de 45 sau chiar 30, atunci muschii aceia sunt foarte incordati si trebuie neaparat sa dobandesti flexibilitatea lor.

Citeste: ALIMENTE CARE SPORESC FLEXIBILITATEA

Un program de 10-15 minute de stretching zilnic, mai ales inainte de practica asanelor, va remedia aceasta problema un cateva saptamani.

 

*In luna februarie a anului 2018 se deschide Scoala de primavara Hatha Yoga Seva. Mai multe informatii gasesti aici, iar pentru inscrieri trimite mail la adresa hathayogaseva@gmail.com.

Comenteaza cu Facebook