Halaseh Desiree: „Meditația e pentru mine ceea ce e apa pentru ocean” Skip to main content
femeie-grau

Halaseh Desiree trăiește nomadic în jurul lumii și adună povești despre simplitate și arta de a trăi. A scris pentru National Geographic Traveler, Suplimentul de Cultură, redbull.ro, viitorulromaniei.ro, etc. În 2016 a publicat un volum despre India– Spațiul dintre nori. Cu rucsacul prin India (editura Polirom). Din 2017 organizează retreat-uri de wellness, aventură și spiritualitate în India și Bali iar din 2019 este instructor de hatha yoga EMBODIED FLOW™ 200 hrs. Embodied Flow™ e un mix integrativ de hatha yoga, somatics, meditație în mișcare, filosofie tantrică și psihologie transpersonală. E o invitație de a intra în flow prin mișcare meditativă. 

Află mai multe despre Halaseh Desiree din interviul în exclusivitate oferit pentru YogaSat.

„De când am devenit cei mai buni prieteni, yoga m-a scos din multe belele. Am avut un umăr pe care să-mi plâng soarta, o mână care să-mi mângâie fața atunci când nu mi-e bine, două brațe larg deschise atunci când nu aveam unde să fug. M-a ascultat fără să mă critice, mi-a deschis ușa la orice oră din zi și din noapte, m-a lăsat să mă revolt și să râd în hohote cu același calm.

Image

Unul din efectele Yoga este că ascult mai mult decât vorbesc. Respir adânc atunci când nisipurile sunt mișcătoare. Nu mai caut salvarea în afara mea. Și mi-e mult mai ușor să trec peste dificultăți repetând o simplă mantră: ȘI ASTA VA TRECE. Sunt un om mai bun, în primul rând cu mine de când am început să fac yoga.

Yoga mi-a schimbat modul de viață. Obișnuiam să sar direct din pat spre o tonă de lucruri pe care le aveam zilnic. Acum ritualul de dimineață, meditația și asanele, metodele ayurvedice de purificare și setarea intențiilor pentru o nouă zi sunt literă de lege și mă ancorează în prezent.

Practic zilnic de vreo 5 ani. Fiecare zi e diferită dar îmi place să mă ocup de practica mea dimineața și poate fi orice de la embodied flow, hatha yoga, ashtanga, vinyasa sau yin yoga. Depinde de stare. Uneori mă simt foarte energică, alte ori mă doare fiecare parte din corp, câteodată sunt mai moale și altă dată intru direct într-o sesiune de kundalini de 90 min. Meditația e de obicei vipassana și alteori e ghidată.

Image

Yoga cu adevărat poate aduce schimbări semnificative pentru umanitate. În India este deja inclusă în curricula şcolară iar meditația vipassana a fost deja testată în închisoarea de maximă securitate din New Delhi cu ajutorul lui Goenka Ji, cel care a readus practica în lumea modernă așa cum a fost ea creată cu doar 2500 de ani în urmă. Corporațiile din România au început deja să facă pași în direcția aceasta, deși timizi, foarte valoroși. Cu siguranță un elev sau un angajat poate avea mai multă claritate în gândire după 10 minute de respirație conștientă decât după 1 oră de ședință. Cred că prioritizarea sănătății fizice și mentale a populației ar trebui să fie de interes național având în vedere schimbările de trai din ultima perioadă.

Despre practica meditativă am mai spus și repet: Meditația e pentru mine ceea ce e apa pentru ocean. E terapie, pansament, medicament și uneori singura alternativă la războaiele interioare. Atunci când meditez, descopăr noi unghiuri și perspective, complexități, tipare distructive sau imature și în loc să le repet la nesfârșit, le privesc fix în ochi fără să clipesc și le ofer deplină atenție. Doar așa își pierd din intensitate și în cele din urmă se disipă. Dacă ar fi să aleg cea mai importantă schimbare pe care am adus-o în rutina mea de mai bine de 5 ani, aceasta e cu siguranță meditația. Aici am găsit adăpost. Aici am găsit soluții și răspunsuri. Aici am găsit un mod de a înțelege în sfârșit Legea Impermanenței.”

Mai multe despre Desiree poți citi aici: www.desireehalaseh.com , https://www.facebook.com/samasti.explore.retreat/

Mulțumim Halaseh Desiree.

Namaste!

Primește săptămânal informații inedite și interesante despre practica și știința Yoga.
Abonează-te aici la newsletter-ul săptămânal.

Comenteaza cu Facebook