Inima – semnificatie si importanta in hinduism Skip to main content
Inima – semnificatie si importanta in hinduism

Inima a fost considerata dintotdeauna ca fiind mai mult decat un simplu organ care pompeaza sangele si ne mentine in viata. Aceasta este privita ca fiind simbolul iubirii ori salasul sufletului.

Iubirea fizica este asociata cu dorinta, adica cu chakrele de jos. Atunci cand iubirea este pura, neconditionata si eliberatoare, ea porneste din chakra inimii – Anahata chakra.

Cele 5 dimensiuni ale inimii

In hinduism, inima e perceputa ca fiind locul in care este amplasat sufletul, deci si locul in care este invitat Brahman. Aceasta are 5 dimensiuni:

  • In corpul fizic, inima este locul care gazduieste sufletul. Are 5 deschideri, prin care sunt hranite organele cu prana (n.r. energia vitala) astfel incat organismul sa fie mentinut in viata.
  • Inima este totodata si lacasul din care sufletul pleaca odata cu ultima suflare, in momentul mortii. Arterele sunt caile prin care energia vitala curge. Prin una dintre aceste artere, sufletul ajunge in varful capului si porneste de acolo catre antariksham – spatiul dintre rai si pamant.

Citeste: Despre Anahata - chakra inimii

  • Din punct de vedere mental, inima este considerata ca fiind sursa visurilor din timpul somnului. In YogaSutra se spune ca prin concentrare si meditatie pe inima se poate dezvolta constiinta de sine.
  • Inima este considerata si cea care iti deshide ochii si iti permite sa discerni adevarul de minciuna si iluziile de realitate. Sinele locuieste in inima.
  • Inima este cea care poate permite retragerea simturilor si depasirea trasaturilor specifice naturii umane duale.

In hinduism, inima este legatura dintre rai si pamant, locul in care experimentezi iubirea fata de divinitate, este locul in care iti poti descoperi adevarata natura. Este important sa iti umpli inima cu energie pozitiva pentru a o proteja de emotiile negative. Daca nu ai inima plina de iubire, nu poti experimenta nici iubirea fata de aproapele tau, dar nici iubirea fata de Dumnezeu.

In Upanisade, inima este descrisa ca fiind un organ intern, dar si locul in care se afla sinele si locul in care ultimele respiratii sunt adunate inainte ca sufletul sa paraseasca trupul. Inima este locul in care viata incepe si se termina, locul in care zeitatile se unesc in momentul nasterii si se disperseaza in momentul mortii.

Pentru ca sinele este localizat in inima si mintea este calea catre aceasta, prin inima si minte ne putem cunoaste adevarata natura, dezvoltand cunoasterea de sine. Omul trebuie sa isi mentina inima pura pentru a reusi sa evolueze din punct de vedere spiritual.

Comenteaza cu Facebook