INTERVIU Adrian L. Moldovan: "Practicantul își alege și mentorul în funcție de capacitatea lui de înțelegere și simțire" Skip to main content
INTERVIU Adrian L. Moldovan: "Practicantul își alege mentorul în funcție de capacitatea lui de înțelegere și simțire"

Adrian L. Moldovan va sustine si anul acesta sesiuni zilnice meditatie, precum si workshop-uri de chakre in cadrul YogaSat Festival. Am vorbit cu el despre motivele pentru care practicantii yoga ar trebui sa vina la YogaSat Festival, precum si despre instructorii de yoga din Romania ori despre procesul prin care iti poti gasi un mentor/ guru. 

YogaSat: Cum ai descoperit cursantii de la prima editie de YogaSat Festival? Au fost asa cum ti-ai imaginat sau te-au surprins in vreun fel?

Adrian L. Moldovan: Este foarte interesant că am remarcat la cursanții de la YogaSat Festival un entuziasm special pentru practica yoga. Ieșirea din mediul curent al marilor orase, natura și practicile yoga exersate au produs un efect tonic și mult entuziasm asupra participanților. Pot sa spun că m-am bucurat că am văzut multă energie și entuziasm. 

YogaSat: Val Voicu, și el instructor care va preda la YogaSat Festival, ne-a vorbit despre modul în care percepe majoritatea instructorilor de yoga din România – care e părerea ta cu privire la acest subiect?

Adrian L. Moldovan: Yoga este un subiect, o practică, la modă în ultimii ani în toată lumea. Sunt foarte multe cursuri de yoga și multi cursanți, dar, din pacate, se practică foarte puțin yoga în lume pentru că, de fapt, nu se cunoaște yoga. Aici pot să spun că inițiatori indieni moderni de succes ai practicii Yoga în occident, Pattabhi Jois (Ashtanga yoga) și Iyengar (Iyengar yoga), au dezvăluit o mică parte (și aceea incompletă) din marea învățătură care este Yoga; iar Occidentul a preluat și mai puțin din puținul pe care l-au dat ei. România, de asemenea, se înscrie în aceeași linie și multi instructori predau ceva ce ei numesc yoga, deși nu este. Nu este rea-credință, însă, din păcate, ne lovim de limitele firești ale unei formări și cunoașteri incomplete.

La nivel mondial sunt mulți așa-ziși Guru, mulți chiar din India, promovați în forță chiar de statul Indian, care, însă, au o legătură firavă cu subiectul yoga; asistăm la mult marketing și politică. Instructorii români sau occidentali formați la aceste scoli nu pot disemina decât ce au fost învățați.

Dar, într-un fel, este bine (nu este nimic numai bine sau numai rău), pentru că se aude mai des cuvântul yoga în zilele noastre, se pune mai des întrebarea <Cine suntem cu adevărat>.  Putem spera ca astfel cresc șansele unui suflet să se trezească, chiar dacă, bineînțeles, cresc și tentațiile debusolante, pentru că așa este Legea Universală.

Citeste: YOGASAT FESTIVAL 2ND EDITION (17 – 22 IUNIE)

YogaSat: De ce crezi ca e important pentru un practicant de yoga sa participe la YogaSat Festival?

Adrian L. Moldovan: Este foarte simplu, sunt câteva ingrediente care fac participarea interesantă. În primul rând, vor beneficia de practică cu instructori care au multă experientă, au văzut și simțit multe (Mark Dyczkowski, Val Voicu și Adrian Lucian Modovan – cu modestie, subsemnatul). Apoi, vorbim despre învățături și practici interesante din ramuri de yoga diferite, natură frumoasă - Cheile Grădiștei - și despre a fi împreună mulți oameni care practică același lucru în același timp. Am remarcat din relatările celor care au participat la Yogasat Festival că rămâne o stare de entuziasm, focalizare și dorință de practică yoga mult timp după participarea la festival.

YogaSat: Ce sfat ai oferi cuiva care abia descoperă tainele yoga – pe ce ar trebui sa se concentreze în căutarea sa?

Adrian L. Moldovan: Să fie atent, să practice, să citească și să caute să înțeleagă ce practică. Un alt lucru important este să își transpună în viața curentă învățăturile yoga, pentru că doar așa informațiile aflate dobândesc intensitate și calitate.

YogaSat: În zilele noastre, în ciuda multitudinii de informații la care suntem expuși, este dificil pentru un practicant sa își găsească mentorul, sau asa zisul guru?

Adrian L. Moldovan: Cred că a fost greu întotdeauna să găsești un mentor adevărat, iar un Guru și mai greu.
Practicantul își alege mentorul în funcție de propriile năzuințe, înțelegere și simțire, am putea spune că în funcție de Karma. Este destul de dificilă alegerea și pentru că puține persoane au calități reale de mentor, la care ar trebui, obligatoriu, să adăugăm și ceva cunoaștere. Iar faima nu mai este în zilele noastre un criteriu corect de raportare. Este o căutare, dar cei care au o aspirație onestă și profundă vor găsi întotdeauna.

Mai multe despre Adrian L. Moldovan poti citi aici.

Adrian L. Moldovan

 

*In perioada 17-22 iunie, la Cheile Gradistei, se desfasoara a doua editie a Festivalului YogaSat. Elementele cheie ale festivalului sunt: hatha-yoga • meditatie la rasarit • pranayama • mantra chanting • didgeridoo • Vijnana Bhairava • concert la sitar • gong bath • meniu lacto-vegetarian. Mai multe info aici.

 

Comenteaza cu Facebook