Interviu Vasile Scarpet: Ayurveda sau Stiinta Vietii este cel mai complex sistem de vindecare Skip to main content
Interviu Vasile Scarpet: Ayurveda sau Stiinta Vietii este cel mai complex sistem de vindecare

Vasile Scarpet este lector, consultant si terapeut ayurvedic. A inceput studiul Ayurveda si Yoga in 2005, fiind preocupat de medicina naturista inca din anii '90. La consultatii, incearca sa le reaminteasca oamenilor faptul ca sunt unici si merita sa fie armoniosi si fericiti cu propria existenta. Aflati mai multe despre Vasile Scarpet din interviul oferit in exclusivitate cititorilor Yogasat.

vasile scarpet

Consider ca a impartasi cunoasterea din domeniile Ayurveda si Yoga, extrem de vaste si fascinante, este un Dar pe care il putem face oamenilor, pentru starea lor de bunastare si armonie.

Pentru mine, Ayurveda reprezinta cel mai complex sistem de intelepciune si vindecare, ce contine atat elemente teoretice, cat si practice de mare valoare, atemporale. O consider intr-adevar " Stiinta Vietii", asa cum este semnificatia ei in limba sanscrita.

CITESTE Ayurveda: cele 6 stadii ale bolilor si cum functioneaza preventia

Inca de la inceputurile practicarii Ayurveda, (acum aproximativ 15 ani, impreuna cu practicarea Yoga, cele doua discipline fiind intim corelate), principalele efecte au fost intelegerea mai profunda a anumitor aspecte ale vietii, o mai mare deschidere, dintr-o perspectiva spirituala. De asemenea, o anumita reasezare a energiilor, a gandurilor si emotiilor, si ceea ce consider foarte important, impartasirtea acestor lucruri si celorlalti, din pozitia celui care practica aceste sisteme atat de autentice, complexe si de valoroase.

scarpet

In mod cert, Ayurveda a venit ca o "reasezare" a vietii mele, indicandu-mi in mod clar ceea ce mi se potriveste, din perspectiva sa. In Ayurveda, un mare rol in armonizarea generala a fiintei il are cunoasterea tipologiilor constitutionale prezente in fiinta (asa-numitele doshas), precum si adecvarea ulterioara a modului de viata, din toate punctele de vedere, in functie de aceste aspecte.

Este uimitor cat de actuale si de eficiente sunt aceste principii, dupa peste 5000 de ani de cand au fost revelate oamenilor de care Divin. In mod traditional, se spune ca insusi Brahma, Creatorul Universului in viziunea hindusa, a revelat Ayurveda, printr-o anumita linie initiatica, pentru a le oferi oamenilor surse de sanate, intelepciune si chiar nemurire, daca respecta cu sfintenie aceste daruri inestimabile.

CITESTE In Ayurveda, procesul de vindecare este individual

Conform Ayurvedei, stilul de viata ayurvedic se bazeaza pe adecvarea la tipologiile prezente in fiinta (Vata, Pitta si Kapha), a alimentatiei, terapiilor care ne sunt indicate in caz de dezechilibru, adoptarea unei atitudini tonice, optimiste, asupra existentei, utilizarea unor plante cu rol armonizator. Principiile de vaita si vindecare ayurvedice au, in acelasi timp, un rol preventiv si unul curativ, daca afectiunea s-a manifestat deja. Un mare rol in aceasta ecuatie il are detoxifierea, la toate nivelurile fiintei (spiritual, emotional, mental si fizic), acestea fiind si etapele pe care o afectiune le parcurge pentru a se manifesta. In acest sens, un capitol extrem de important in Ayurveda il reprezinta terapiile de detoxifiere profunda, numite Panchakarma (cele 5 actiuni).

Tocmai de aceea, consider ca Ayurveda ar trebui inclusa in institutiile de invatamant si la locul de munca, la toate nivelurile, pentru ca oamenii sa foloseasca in beneficiul lor acest inestimabil tezaur de intelepciune milenara. Vom observa apoi, in mod inevitabil, faptul ca starea noastra de sanatate generala (Svasthya) se imbunatateste si se mentine, iar relatiile cu cei din jurul nostru se vor ameliora constant, noi fiind, astfel vorbind, surse de armonie si pentru mediul in care traim, respectand astfel principiul originar, acela de a raspandi "lumina" si in jurul nostru.

vasile scarpet ayurveda

Conform invataturilor ayurvedice, este extrem de important sa ne cunoastem si sa ne armonizam fiinta, prevenind astfel eventualele afectiuni pe care le-am putea manifesta. Preventia este foarte importanta, in acest sens un rol important avandu-l plantele, surse de puritate si sanatate, care prin vibratia lor specifica, ne pot ajuta sa ne purificam complet fiinta.

Tratamentul se bazeaza pe examinarea pacientului la toate nivelurile, un rol esential avandu-l impregnarile mentale, obiceiurile si gandurile pe care mintea sa le vehiculeaza in mod constant. Unicitatea sistemului Ayurveda consta in faptul ca se actioneaza subtil asupra cauzelor declansatoare ale bolilor, facand astfel imposibil manifestarea efectelor acestora. Vindecarea este posibila in acest context in care noi respectam principiile de gandire, alimentatie si comportament conforme cu specificul nostru individual, conform principiului ca "Nu exista boli, ci bolnavi".

Traditia Ayurveda se bazeaza pe invataturile unor maestri care au revelat aceasta stiinta oamenilor din vechime, cu iubire, compasiune si generozitate. Un exemplu pentru mine ar fi Charaka, autorul celebrului text "Charaka Samhita", extrem de complex, in care enumera aspecte fundamentale ale naturii umane, examinarea pacientilor, metodele de diagnosticare si tratament, de prelungire a vietii prin mijloace exclusiv naturale, etc.

Pot afirma cu toata fermitatea faptul ca Ayurveda este, inainte de toate, un sistem spiritual de intelepciune si vindecare, care are in centrul preocuparilor sale omul, caruia ii ofera nenumarate metode de autocunoastere, tratament si vindecare, pentru bunastarea lui pe toate planurile. Multumesc in permanenta Divinului pentru acest Dar!



*In februarie 2020 se deschide Scoala de primavara Hatha Yoga Seva. Mai multe informatii gasesti aici, iar pentru inscrieri trimite mail la adresa hathayogaseva@gmail.com.

Comenteaza cu Facebook