Eliberarea de toate sistemele mentale care te conditioneaza Skip to main content
Eliberarea de toate sistemele mentale care te conditioneaza

Eliberarea de toate sistemele mentale care te conditioneaza (mahaya-budism). Mahayana este o linie filosofica, cu provenienta din India si radacini in Vedanta. Include si interpreteaza aprofundat invataturile lui Buddha, coroborate cu hinduismul indian, taoismul chinezesc, sintoismul japonez. Scoala Zen provine din Mahayana.      

Calea Mahayana (Mare Vehicul) e ca si cum ai tot decoji, dand jos strat dupa strat, ca niste masti, ca in final sa descoperi ca nu e niciun miez, nu e nicio samanta inauntru. Trebuie sa obtii eliberarea de aceste straturi sau masti, dar asta e dificil, deoarece oamenii isi iubesc mastile. In copilarie, un castel de nisip e foarte important pentru noi. Cand suntem adolescenti, un skateboard e foarte important si, pana atunci, castelul de nisip va fi devenit o "masca" de care nu mai avem nevoie. La maturitate, banii, masinile si relatiile inlocuiesc skateboardul. Toate acestea sunt diferite "masti".

Mai mult, toate caile pe care praticam sunt tot diferite "masti", care ne ajuta sa dam jos alte masti. Stratul interior ne ajuta sa ne gandim la straturile exterioare si ne motiveaza sa le dam jos. In cele din urma, pe calea Mahayana, trebuie sa ajungi in punctul in care sa te eliberezi de toate sistemele si de toate aceste masti.

CITESTE SUFERINTA POATE FI DEPASITA CU AJUTORUL INVATATURILOR LUI BUDDHA

Ce se intampla cand dai jos toate mastile? Ce ramane? De exemplu, daca ai fereastra murdara si o cureti, eliminand murdaria, ce ramane este o fereastra curata si atat, nimic altceva. O fereastra curata este in starea ei naturala, nici nu trebuie etichetata ca fiind curata. Calitatea aceasta a ei nu este obtinuta prin indepartarea murdariei, este starea ei intrinseca, naturala, de a fi. Aceasta calitate nu este definita de absenta murdariei. Procesul de a curata fereastra poate fi etichetat ca revelare a ferestrei, asa cum este ea, de fapt.

In Mahayana nu exista niciun scop, asadar nu exista asteptarile unui rezultat. In Prajnaparamita Sutra se spune: “Forma este vid, vidul este forma. Fara ochi, fara urechi...” Nu exista nimic de obtinut. Nu exista nici macar nimicul.

Nu iti poti dori si nu te poti ruga pentru rezultat, pentru ca el exista deja, a fost si va fi mereu. In Uttaratantra Shastra se spune ca orice calitati nu sunt decat calitatile absentei murdariei. Nu sunt decat niste etichete ale unui proces de dezvaluire a ferestrei si nu reprezinta fereastra, in sine. Absenta murdariei nu este sinonima cu fereastra, ci doar permite revelarea ferestrei.

CITESTE SAMADHI SAU CUM AU ATINS EXTAZUL DIVIN BUDDHA SI PATANJALI

Prajnaparamita spune ca nu este nimic de eliminat si ca asta este, de fapt, marea eliminare. Rezultatul nu se obtine ulterior. El exista deja, dintotdeauna. Se numeste tantra sau continuum. Fereastra este la fel inainte de murdarire si dupa murdarire. Fereastra a fost mereu libera de concepte precum murdaria sau eliberarea de murdarie.

Mahayana Sutras spun ca rezultatul este dincolo de aspiratie. Nu e nevoie sa aspiri la procesul de curatare si la rezultatul eliminarii murdariei, pentru ca acesta exista deja, intact, si asa este si a fost mereu. Nu e nevoie, asadar, sa obtii ceva ce deja ai.

Comenteaza cu Facebook