Legătura dintre personalitate și fericire Skip to main content
Legătura dintre personalitate și fericire

Personalitatea dictează șansele la fericire, potrivit specialiștilor. Trăsăturile de personalitate ne măresc sau, dimpotrivă, ne scad șansele la fericire.

Până acum, specialiștii erau de părere că există cinci trăsături de personalitate: extraversiune, nevroză, amabilitate, deschidere către a experimenta și conștiinciozitate. Nenumărate studii au sugerat că cele mai mari șanse la fericire le au persoanele foarte extravertite și cu tendințe nevrotice foarte slabe.

Ei bine, un nou studiu scoate acum la iveală o altă parte a lucrurilor, indicând faptul că există alte 5 căi către fericire, iar aceste 5 căi sunt complet diferite față de ceea ce se știa până acum.

Potrivit specialiștilor care au realizat acest studiu, acestea sunt, de fapt, trăsăturile care garantează fericirea:

Entuziasmul

Persoanele cu un grad înalt al entuziasmului sunt întotdeauna prietenoase, sociabile, se exprimă cu ușurință din punct de vedere emoțional și știu să se bucure de fiecare moment. Entuziasmul prezice o viață satisfăcătoare, emoții pozitive, dezvoltare personală, acceptare de sine, ușurință în luarea de angajamente și, deci, fericirea.

Determinarea

Persoanele delăsătoare se descurajează cu ușurință și se simt copleșite imediat ce întâmpină greutăți. Acestea au tendința de a “rumega” un eveniment pentru o perioadă îndelungată, ceea ce le predispune la depresie și anxietate. Un nivel scăzut de delăsare și o personalitate determinată garantează independență, dezvoltare personală, relații pozitive și o viață împlinită.

Hărnicia

Persoanele harnice sunt orientate către realizare, dar totodată disciplinate, competente și hotărâte.  Hărnicia este asociată de către psihologi și cu curajul și perseverența. Hărnicia asigură, la rândul ei, emoții pozitive, reușite, independență, acceptare de sine, așadar, fericire.

Compasiunea

Oamenii care simt compasiune pentru cei din jur și cărora le pasă de soarta altora au, de asemenea, șanse mari la fericire. Compasiunea se află în strânsă legătură cu dezvoltarea personală, cu reușitele în viață, cu acceptarea de sine și cu o viață împlinită.

Curiozitatea intelectuală

Persoanele care au curiozități de natură intelectuală sunt mereu interesate de informații și idei noi, se bucură de discuțiile inteligente și reflectă asupra propriilor experiențe prin prisma lucrurilor aflate. Curiozitatea intelectuală prezice autonomie, dezvoltare personală, accepare de sine și împliniri. În mod surprinzător, curiozitatea intelectuală nu garantează satisfacțiile în viață, asumarea responsabilităților și relațiile pozitive.

Pe lângă aceste 5 trăsături care garantează fericirea, mai există 2 care pot influența parcursul nostru în căutarea fericirii, însă nu în mod decisiv:

Asertivitatea

Asertivitatea este calitatea pe care o au oamenii care știu ce, când și cum să ceară pentru a obține, care nu se tem să spună lucrurilor pe nume. Persoanele cu nivel ridicat de asertivitate sunt, de regulă, motivate să obțină funcții de conducere, își doresc independență. Așadar, nu e de mirare că asertivitatea te ajută să fii fericit.

Creativitatea

Persoanele creative sunt conduse e imaginație, visează cu ochii deschiși dar găsesc rapid soluții la orice problemă. Dacă această trăsătură e combinată cu curiozitatea intelectuală, atunci deții cheia succesului.

3 trăsături care nu îți garantează fericirea

Aceste 3 trăsături nu prezic fericirea, uneori chiar o împiedică.

Politețea

Persoanele politicoase sunt dragute cu cei din jur, se gandesc la nevoile si dorintele acestora si coopereaza în orice situație. Politețea, din păcate, nu are nicio legătură cu fericire.

Firea ordonată

Persoanele foarte ordonate din fire au tendința de a fi perfecționiste, iar acest lucru nu garantează deloc fericire, ba chiar este un obstacol în calea ei.

Instabilitatea

Persoanele caracterizate de instabilitate în gândire au adesea toane schimbătoare, ceea ce le împiedică, în mod evident, să fie fericite.

Comenteaza cu Facebook