Meditatia prin zambet si ras te ajuta sa fii sanatos si chiar sa intineresti Skip to main content
Meditatia prin zambet si ras te ajuta sa fii sanatos si chiar sa intineresti

Meditatia prin zambet sau ras e o noua tehnica pe care o poti invata si tu. Poate parea cel putin ciudat sa abordezi un zambet sau sa razi fara motiv. Poate nu intelegi cum te-ar putea ajuta un zambet, care poate fi fals la inceput. Dar dupa cateva zile de exercitiu, poti descoperi ca zambetul devine autentic. Iar energia pozitiva sporeste in interiorul tau, facandu-te sa te simti aproape ca nou.

Multi oameni adopta meditatia, ca practica zilnica, pentru a-si pastra mintea stabila, calma, concentrata si echilibrata. Pornind de la baza tehnicilor stravechi de meditatie, s-au dezvoltat multe practici, precum meditatia prin zambet si ras. Exercitiul nu este deloc dificil. Oricine il poate practica, oriunde si oricand.

CITESTE 5 MODURI PRIN CARE MEDITAȚIA ÎȚI MODELEAZĂ CREIERUL

De obicei, oamenii mediteaza pentru a-si antrena mintea. Daca iti observi mintea cu atentie, vei vedea cum sare de la un gand la altul, fara incetare. Cu greu poti avea liniste astfel, pacea mintii si fericire interioara. Pare o adevarata cruciada imposibila sa “lupti” impotriva gandurilor invazive si a emotiilor negative, care te agita si iti rapesc linistea.

Cum sa practici meditatia prin zambet si ras

Pentru a practica meditatia prin zambet si ras, asaza-te intr-o pozitie confortabila. Pastreza-ti coloana dreapta, inchide ochii, dar nu strange pleoapele. Abordeaza un zambet usor, chiar daca e fortat, la inceput. La fel ca in alte tehnici de meditatie, nu trebuie sa te concentrezi asupra respiratiei, ci s-o lasi sa curga liber si natural.

Pe langa zambet si pentru a-l stimula, iti poti imagina ca simti starea de bucurie pe care ai trait-o intr-un moment de liniste si armonie din viata ta. Sau iti poti imagina ca vei fi fericit in viitor. Poti imprumuta starea pe care o ai atunci cand esti in locul tau preferat, inconjurat de oameni dragi, simtindu-te foarte bine. Nu stimulii pentru acea stare conteaza, ci starea, in sine. “Imbraca” acea stare, ca pe o haina. Meditatia se practica pentru a instala starea respectiva, ca noua obisnuinta, neconditionat si in lipsa stimulilor, ca stare stare naturala.

Nu trebuie sa te concentrezi pe respiratie si nu trebuie sa te autosugestionezi. Poti practica in pozitia in care te simti confortabil, cu conditia sa-ti mentii coloana dreapta. Exercitiul iti poate fi de folos pentru a diminua si a inlatura tensiunile acumulate, stresul, anxietatea si chiar depresia.

Nu e nevoie sa numeri, nici sa reciti mantre sau sa rostesti incantatii. Nu vei descoperi neaparat pauza dintre gandurile care rasar mereu in minte. Dar poti sa-ti descoperi zambetul, poate mult prea adesea uitat, si poti sa simti energia pozitiva pe care o poate aduce zambetul tau.

Cele trei parti ale meditatiei

Meditatia are trei parti: pregatire, zambet sau ras si liniste. E preferabil de facut dimineata, pe stomacul gol. Daca nu ai timp dimineata, incearca inainte de pranz sau cina. Pregatirea consta in 1-2 minute, in care sa-ti intinzi tot corpul, ridicandu-ti bratele deasupra capului, cu degetele mainilor impletite. Inclesteaza si relaxeaza, de cateva ori, muschii fetei si falcile.

Apoi, timp de 5 minute, incepi sa zambesti usor. Transforma zambetul in ras, daca poti. Daca nu reusesti de la inceput, macar zambeste si, prin continuarea practicii, vei reusi sa ajungi sa razi. Razi intens, astfel incat sa iti simti rasul in abdomen. Rasul trebuie sa fie fara vreun motiv anume. Fii atent si razi constient. Orice iti rasare in minte atunci sau orice experimentezi in acea clipa, continua sa razi, razi inclusiv de ceea ce intervine.

La final, timp de 5 minute, nu mai rade si inchide ochii, daca pana acum ai preferat sa ii tii deshisi. Mentine corpul stabil si linistit. Devii constient de liniste. Ignori gandurile care pot aparea si te concentrezi.

Beneficiile meditatiei prin zambet si ras

In Ayurveda, se spune ca daca poti face un bebelus bolnav sa rada, atunci este cu siguranta intr-un proces, deja natural demarat, de autovindecare. Poti observa, la copii, ca atunci cand se lovesc, ii doare si plang, plansul lor se poate transforma incredibil de repede in ras, daca sunt stimulati, desi durerea fizica nu a incetat si in pofida ei. Cand rade, omul se poate detasa chiar si de durerea fizica si rasul actioneaza ca un puternic analgezic natural, durerea isi pierde din intensitate si nu mai este resimtita la fel de acut.

CITESTE MEDITAȚIA MĂREȘTE VOLUMUL MATERIEI CENUȘII

Studiile au dovedit ca rasul intareste sistemul imunitar, diminueaza stresul, colesterolul si tensiunea arteriala si ajuta digestia. S-a demonstrat stiintific sanatatea fizica si mentala sunt legate si influentate de starile interioare, de tensiune, agitatie sau de liniste, calm si armonie. S-a demonstrat ca zambetul detensioneaza, ca rasul are efect terapeutic si ca ambele au chiar potentialul de a intineri si de a revigora psihic si fizic.

Rasul elibereaza nervos, la fel ca plansul, diferenta fiind ca in urma rasului ramane o stare pozitiva, iar in urma plansului poate ramane, adesea, o stare negativa. De asemenea, s-a demonstrat ca o emotie puternica poate avea un incredibil efect placebo asupra starii generale de sanatate, asupra psihicului si corpului uman.

Mark Twain spunea: “Impotriva asaltului rasului, nimic nu poate rezista”.

 

Comenteaza cu Facebook