Psiholingvistul Tatiana Chernigovskaya dezvaluie adevaruri uimitoare despre creier si natura umana Skip to main content
Psiholingvistul Tatiana Chernigovskaya dezvaluie adevaruri uimitoare despre creier si natura umana

Tatiana Chernigovskaya, renumit psiholongvist si neurolingvist de origine rusa, a uimit intrega lume cu afirmatiile sale uimitoare despre creier, subconstient si fiinta umana – iata cateva dintre acestea!

“Creierul este o entitate atat de puternica si misterioasa careia unii dintre noi ii spun, in mod eronat, “creierul meu”.  Nu este deloc corecta aceasta exprimare pentru ca nu se stie cine cui apartine in aceasta situatie.”

“Creierul ia o decizie cu 30 de secunde inainte ca tu sa constientizezi ca ai luat decizia respectiva. Asadar, cine ia decizia, tu sau creierul?”

“Trebuie sa tratam creierul cu toata seriozitatea de care suntem capabili. De multe ori, acesta ne tradeaza. Spre exemplu, atunci cand ai o halucinatie vezi niste lucruri si iti este imposibil sa accepti faptul ca este vorba despre o halucinatie. Creierul ofera toate informatiile senzoriale pentru a te pacali. Asadar, ce ne face sa credem ca ceea ce se petrece acum este real si nu este o halucinatie, un vis?”

“Pentru a nu te autodistruge, ai nevoie sa vorbesti. Pentru asta exista duhovnicul, prietenii si psihoterapeutii. Durerea, daca nu este indepartata, se va transforma in boala. Persoanele tacute si misterioase nu numai ca sunt predispuse la afectiuni psihice, insa prezinta risc crescut si de afectiuni psihosomatice. Orice medic stie ca totul incepe cu ulceratii la stomac.”

“Oamenii au nevoie de munca, munca le salveaza creierul.”

“Informatia vine la cei care sunt pregatiti sa o primeasca. Tabelul periodic al lui Mendeleev, spre exemplu, a aparut in urma unei munci continue. Creierul s-a gandit la el iar si iar, pana cand i l-a oferit in forma finala in vis.”

“Oamenii au valori gresite, ei cred, spre exemplu, ca un bucatar este mai putin valoros decat un dirijor. Sa compari astfel doi oameni este ca si cum ai compara gustul acru cu forma patrata. Fiecare este bun in ceea ce face sau este.”

“Faptul ca apare in craniul nostru creierul nu ne da dreptul sa il consideram pe acesta din urma “al nostru”. Creierul este incomparabil mai puternic decat tine. Semnalele transmise de aceta ne creeaza iluzia potrivit careia noi luam deciziile, insa nu este deloc asa.”

“Ne nastem cu cel mai puternic computer in cap. Insa este necesar sa instalam programele aferente. Unele sunt deja instalante, insa altele trebuie sa le tot instalam pe parcursul vietii.”

“Ai incredere in intuitia ta. Stii deja ce trebuie sa faci, asa ca nu ii lasa pe altii sa iti spuna cine esti si ce trebuie sa faci.”

Neuroplasticitatea este capacitatea “modelarii" creierului in functie de experientele avute si de lectiile invatate. Poti folosi yoga pentru a accesa procesul de neuroplasticitate. Citeste mai mult pe aceasta tema aici

Sursa

Comenteaza cu Facebook