Renata Coznici: „Yoga pentru mine reprezintă un proces de dezvoltare și de autocunoaștere” Skip to main content
Renata-Coznici-instructor-yoga

Renata Coznici: practică yoga din 2011. A început practica datorită durerilor de spate cauzate de orele petrecute în birou. După 2 ani de practică a ajuns să își dea seama că nu mai vrea să se întoarcă la munca de birou, așa că în 2013 obține prima diplomă de instructor yoga, urmate apoi de alte diplome ca și instructor, precum și diploma de terapeut ayurvedic. În 2017 a deschis studioul „Omni Yoga” și a inițiat o o școală de instructor yoga acreditată de către Yoga Alliance International, India.

Renata a integrat yoga în tot ceea ce face, practica ei fiind zilnica și „tot timpul” practicând, de asemenea, meditația pe mantre, vipassana, metta. Prin yoga a aflat prima data cine nu este, ca apoi să poată trăi cine este cu adevărat: un Suflet conectat în permanență cu Divinitatea.

Mai multe despre Renata în interviul oferit în exclusivitate pentru Yogasat:

„Am început să practic yoga când aveam deja 5 ani experiență în domeniul IT. Motivul a fost: durerea de spate cauzată de orele în șir petrecute în birou. Am învățat și am practicat yoga aproximativ 2 ani de zile, timp care mi-a fost de ajuns să îmi dau seama că nu vreau să mă mai întorc în fața unui calculator, ci vreau să creez un stil de viață pe care doresc să îl împărtășesc și cu alții.

Image
Renata-Coznici-instructor-yoga

Prima diploma de instructor yoga (200 RYT) am obținut-o în anul 2013 la Atma Center, Budapest urmată apoi de alte diplome de instructor yoga și terapeut ayurvedic la Nita Yoga Academy, Budapest în anii 2016 și 2017. De-a lungul anilor am lucrat la diferite centre de fitness, am organizat workshop-uri, evenimente cu invitați de peste hotare, tabere de yoga, am participat în emisiuni TV, am scris articole, am creat relații și am călătorit ca să îmi continui studiile, fiind tot timpul foarte atentă la nevoile oamenilor. 

Odată cu deschiderea Studioului „Omni Yoga” (11 Martie 2017), pe lângă serviciile pe care le ofer, am inițiat, împreună cu mentorul meu o școală de instructor yoga acreditată de către Yoga Alliance International, India, care oferă oamenilor un prim pas în dezvoltarea lor personală și profesională.

Image
Renata-Coznici-yoga-grup

Prin yoga simțeam cum viața mea capătă tot mai mult sens și, pe măsură ce o aprofundam setea mea de cunoaștere se accentua. Yoga pentru mine reprezintă un proces de dezvoltare și de autocunoaștere, o cale, pe care atunci când am pășit pentru prima dată, aproximativ în anul 2011, încă nu știam unde mă va duce. Prin yoga am aflat prima data cine nu sunt, ca apoi să pot trăi cine sunt cu adevărat: un Suflet conectat în permanență cu Divinitatea.

Efectele cu adevărat semnificative pentru mine le-am observat în urma unei practici constante și de o durată mai lungă. Atitudinea față de mine și de mediul înconjurător s-a schimbat semnificativ. Acele lucruri care la început îmi provocau stresul zilnic își pierdeau tot mai mult efectele asupra mea deoarece știam că există ceva mult mai măreț dincolo de ele, motiv pentru care am devenit instructor de yoga cu scopul de a-mi dedica restul vieții pentru a descoperi și a răspândi tainele practicii yoga.

Yoga mi-a schimbat modul de viață în totalitate. Simt că am început să mă trezesc la adevărata realitate. A trăi conștient nu este un lucru tocmai ușor însă, în același timp, este o binecuvântare dacă avem abilitatea și posibilitatea să o facem.

Image
Renata-Coznici-instructor-yoga

Practic yoga zilnic și, cam tot timpul. Spun asta deoarece orice efort depus pentru conștientizare reprezintă yoga. Conștientizarea și înțelegerea emoțiilor, controlul mental, intenția manifestată prin vorbe și acțiuni, alimentația sattvică, tratarea dezechilibrelor prin metodele ayurvedice, ca să numesc câteva, îmi umple viața în permanență. Așadar pot să afirm că practic yoga tot timpul.

Deși asanele antrenează fiecare mușchi, nerv și glandă în corp, cea mai mare importanță pe care o au stă în modul în care antrenează și disciplinează mintea. Prin practica asanelor simt cum sunt treptat eliberată de dezechilibrele mele fizice și de distragerile minții. Asanele combinate cu pranayama și cu executarea bandhelor îmi pregătesc corpul și mintea pentru meditație.   

Practic, în special, meditația pe mantre, vipassana, metta. Însă utilizez foarte multe tehnici și instrumente care îmi cresc abilitatea de a-mi menţine fluxul atenţiei asupra obiectului meditației.
Yoga ar aduce schimbări semnificative în lume, dacă ar fi inclusă în instituțiile de învățământ și la locurile de muncă. Chiar și unele aspecte de bază, cum ar fi principiul ahimsa, karma yoga și câteva tehnici de pranayama pentru calmarea minții ar aduce schimbări pozitive în oameni și, prin urmare în lume. Educația generațiilor următoare în această direcție ar fi o adevărată eliberare. 

Image
Renata-Coznici-instructor-yoga

Câțiva dintre cei mai importanți maeștri pe care îi urmez sunt: Srila Prabhupada, Krishnamacharya, B. K. S. Iyengar, Satyananda Saraswati, K. Pattabhi Jois.”

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook