Reteta painii lui Iisus si semnificatiile hranei christice Skip to main content
Rețeta pâinii lui Iisus și semnificațiile hranei Hristice

 “Eu sunt painea vietii. Stramosii vostri au mancat mana in pustie si totusi au murit. Painea care coboara din cer este de asa fel, ca cineva sa manance din ea si sa nu moara. Eu sunt painea vie care a coborat din cer. Daca mananca cineva din painea aceasta va trai in veac. Si painea pe care o voi da Eu pentru viata lumii este trupul Meu. (...) Duhul este Cel Ce da viata; carnea nu foloseste la nimic. Cuvintele pe care vi le-am spus sunt duh si viata.” (Ioan 6:48-63)

Astfel a predicat Iisus in sinagoga de la Capernaum. Revoltati si neintelegand sensul cuvintelor Sale, multi ucenici l-au parasit. Desigur, sensul este unul metaforic, iar Iisus nu se refera la hrana materiala, la paine sau la carne, ci la hrana spirituala impartasita de Maestrul viu celor care il urmeaza.

CITESTE Meniu ayurvedic de Paste, trei feluri pentru toate cele trei dosha

Interesant de observat ca , pe unele siteuri, traducerea in romana a Bibliei nu este conforma cu versiunea internationala universal acceptata, in engleza (NIV – New International Version). In NIV se spune astfel:

“The Last Supper

On the first day of the Festival of Unleavened Bread, the disciples came to Jesus and asked, “Where do you want us to make preparations for you to eat the Passover?” (Matthew 26:17-30) 

Traducerea in romana, regasita pe unele siteuri cu resurse crestine, suna astfel:

“Masa pascala

 In prima zi a Sarbatorii Azimelor, ucenicii au venit la Isus si L-au intrebat: “Unde vrei sa-Ti pregatim sa mananci mielul de Paste?”

Unleaven bread inseamna paine nedospita. Passover se traduce prin Paste, desi referinta corecta este cea a sarbatorii evreilor eliberati din robia egipteana. Passover, literalmente, inseamna trecere peste, adica modul in care au traversat evreii apele Marii Rosii, condusi de Moise.

In timpul acestei sarbatori, nu se consuma paine si nici produse dospite. De altfel, contrar credintei destul de raspandite ca painea sau produsele din aluat dospit ar fi sanatoase si benefice, Ayurveda nu le incadreaza deloc la alimentele sattvice, pure, si spune ca sunt preferabil de evitat in dieta cotidiana.

Despre hrana si nevoi, prin perspectiva christica

Vorbind strict de hrana fizica, painea este mentionata ca fiind oferita de Iisus si impartita de El cu apostolii la Cina cea de Taina. Ce fel de paine era aceea? In acele vremuri, se consuma pasca evreiasca, un soi de turta sau azima din aluat nedospit, numita matzah sau matzos in ebraica si azumos in greaca.

“Timp de sapte zile, veti manca azimi. Din cea dintai zi, veti scoate aluatul din casele voastre, caci oricine va manca paine dospita din ziua intai pana in ziua a saptea va fi nimicit din Israel. In ziua dintai, veti avea o adunare de sarbatoare sfanta; si in ziua a saptea, veti avea o adunare de sarbatoare sfanta. Sa nu faceti nicio munca in zilele acelea; veti putea numai sa pregatiti mancarea fiecarui ins. Sa tineti Sarbatoarea Azimilor, caci chiar in ziua aceea voi scoate ostile voastre din tara Egiptului; sa tineti ziua aceea ca o lege vesnica pentru urmasii vostri. In luna intai, din a paisprezecea zi a lunii, seara, sa mancati azimi, pana in seara zilei a douazeci si una a lunii. Timp de sapte zile, sa nu se gaseasca aluat in casele voastre; caci oricine va manca paine dospita va fi nimicit din adunarea lui Israel, fie strain, fie bastinas. Sa nu mancati paine dospita, ci, in toate locuintele voastre, sa mancati azimi.” (Exodul 15-20)

Iar in rugaciunea “Tatal Nostru” se spune: “Painea noastra, cea de toate zilele, da-ne-o noua astazi!” (Matei 6, 11)

matzah

Reteta de azima nedospita evreiasca matzah

Este facuta simplu, din doar trei ingrediente, fara dospire. Conform Halaka, legea evreiasca, pentru Pesach (Sarbatoarea Trecerii sau Passover in engleza), se foloseste faina Kosher din grau, preferabil care sa nu fi intrat in contact cu apa la niciun stadiu al productiei. De asemenea, strict potrivit traditiilor evreiesti, nu se foloseste ulei. Optional, se pot adauga 4 linguri de ulei la reteta.

CITESTE Meniu vegan de Paste: aperitiv, fel principal si desert

Portii: 7 azime

Ingrediente:

2 cani plus 2 linguri de faina
1 cana de apa rece
½ lingurita de sare

Preparare:

Se amesteca sarea si faina, intr-un bol mare. Se toarna apa, putin cate putin, pana cand aluatul devine omogen. Se framanta timp de 5 minute.

Se preincalzeste o tigaie la foc mediu sau mic. Se imparte aluatul in 7 bucati. Se omogenizeaza fiecare bucata ca o bila. Se intinde fiecare bila pe o suprafata usor pudrata cu faina. Apoi, se prajeste in tigaia incinsa, timp de cate 2 minute, pe fiecare parte. Se serveste imediat, calda, sau se depoziteaza dupa ce s-a racit, acoperita.

Informatii nutritionale per portie:

Calorii: 130 kcal
Carbohidrati: 27.3 g
Proteine: 3.7 g
Grasimi: 0.4 g
Grasimi saturate: 0.1 g
Sodiu: 168 mg
Fibre: 1 g
Zahar:0.1 g

Comenteaza cu Facebook