Rolul asanelor în practica yoga Skip to main content
Rolul asanelor în practica yoga

Rolul asanelor din practica yoga nu este atat de important pe cat ai crede, asanele constituind o mica parte din yoga, care este o practica mult mai complexa. Asanele sunt posturile fizice din yoga, care de cele mai multe ori atrag oamenii la cursurile de yoga. Odată ce pornești pe calea acestei practici hinduse, vei descoperi însă că asanele nu sunt sinonim pentru yoga.

Tratatul Yoga Sutra al lui Patanjali, care rezumă esența yoga, este alcătuit din 196 de aforisme ce descriu cele 8 ramuri ale practicii yoga, dintre care doar 3 aforisme sunt dedicate asanelor, care constituie una dintre ramurile yoga.

Patanjali descrie scopul practicii yoga ca fiind atingerea samadhi. Acesta prezintă apoi etapele care duc către îndeplinirea acestui scop: yama (principiile morale), niyama (autodisciplina), asanele (posturile fizice), pranayama (respirația), pratyahara (retragerea simțurilor), dharana (concentrarea), dhyana (meditația) și samadhi (descoperirea divinității).

Patanjali prezină asanele ca fiind de ajutor pentru pregătirea de meditație. Patanjali menționează că “Practica asanelor aduce stabilitate (sthira) și confort (sukkha)” – adică liniștește și stabilizează atât corpul, cât și mintea.

Totodată, Patanjali susține și că “prin practicarea asanelor, se estompează tendința naturală către agitație și se mărește capacitatea de a medita”.  Ca o concluzie a importanței asanelor, Patanjali spune despre asane că ne ajută să “nu mai fim distrași de dualitatea lucrurilor” – adică, prin practica asanelor, învățăm să ne menținem calmul indiferent de situațiile în care viața ne pune.

Rolul asanelor este deci, de natură mentală, nicidecum de natură fizică. Așadar, scopul practicii yoga nu este să eliminăm sau să ignorăm obstacolele pe care viața ni le scoate în cale, ci să învățăm să le înfruntăm fără să ne dezechilibrăm.

Comenteaza cu Facebook