Sfantul Sai Baba a salvat un sinucigas si l-a ajutat sa inteleaga viata Skip to main content
Sfantul Sai Baba a salvat un sinucigas si l-a ajutat sa inteleaga viata

Se implinesc 101 ani de la nasterea lui Sai Baba, maestru spiritual care ocupa un loc important in traditia sfintilor din India. Este venerat deopotriva de hindusi si musulmani, ca intrupare a realizarii de sine si a perfectiunii. Sai Baba credea in trezirea omenirii prin mesajul iubirii si al moralitatii.

Sfantul vorbea arareori despre sine, iar biografia sa este invaluita in mister. Se stie ca, la 16 ani, s-a dus in Shirdi, unde a practicat un stil de viata plin de disciplina si austeritate. Obisnuia sa mediteze ore in sir sub un copac neem. Unii sateni il credeau nebun, altii il considerau sfant. Dupa multa vreme petrecuta prin paduri, Sai Baba s-a mutat intr-o moschee parasita si s-a stabilit acolo. Primea cautatori spirituali din toate nationalitatile si religiile, ajutandu-i si impartasindu-le din practica sa.

CITESTE SHIRDI SAI BABA, LIDERUL SPIRITUAL CARE A IMPACAT HINDUSII SI MUSULMANII

Sai Baba cunostea foarte bine scripturile hinduse si textele musulmane. Canta cantecele lui Kabir si dansa cu fakirii. Stilul sau de viata a servit ca model de simplitate, intelepciune si moralitate. Sfantul le taia avantul celor care aveau tendinta sa-l venereze.

Se spune ca Sai Baba a realizat mahasamadhi sau plecarea constienta din corpul viu, pe 15 octombrie 1918. Inainte de moarte, ultimele sale cuvinte au fost: “Sa nu credeti ca am murit si am disparut. Ma veti auzi din (starea mea de) Samadhi si va voi indruma.”

Cartea “Rabda”, de Ruzbeh N. Bharucha, povesteste o intamplare nefericita cu final fericit, prin care se dezvaluie calea de a intelege credinta, speranta, detasarea, cu exemplul si invataturile sfantului Sai Baba.

Rabda pierduse mult in viata si incercase sa se sinucida, cu sanse minime de supravietuire. In timp ce zacea pe patul de spital, mai mult mort decat viu, l-a vizitat Sai Baba. Sfantul a trezit spiritul lui Rabda.

Maestrul si muzicianul au stat de vorba, iar Rabda a inceput sa-si inteleaga existenta. A realizat cum furia ii afectase viata, in trecut, si cum ii intuneca inclusiv prezentul. Cateva astfel de adevaruri au inceput sa i se reveleze, in urma discutiilor cu sfantul. Prin aceste conversatii, Rabda a asimilat invataturile lui Sai Baba.

CITESTE SAWAN SINGH, UN MARE SFANT SI MAESTRU SPIRITUAL

Iata cateva citate din carte si din invataturile sfantului Sai Baba:

“Pana si cei invatati sunt dezorientati. Ce sa mai spunem noi, ceilalti? Asculta si taci.”

“In fiecare moment, clipa de clipa, fie cream un vis frumos, fie un cosmar, deoarece in fiecare clipa alegem sa traim sau sa ucidem sansa de a trai.”

 “Fie crezi ca Dumnezeu nu exista, nu exista nicio Putere Suprema, care guverneaza acest mare spectacol, fie crezi intr-un Dumnezeu drept. Nu poti crede intr-un Dumnezeu care exista, dar e nedrept.”

“Cu cat iubesti mai altruist, cu atat sporeste fericirea imprejur.”

“Poti sa pronunti cuvintele perfect, dar daca vorbele nu vin din insasi respiratia esentei tale, din insusi oftatul sufletului tau, atunci acele rugaciuni pot fi la fel de bine verbalizate de un papagal inteligent.”

“Individul trebuie sa fie atent la dorinte, fiindca de indata ce ai propriile dorinte sub control, te muti in regiunea inimii.”

“Cand gandurile te conduc, esti ca un sclav in propria casa.”

“Asadar singura cale inteleapta si de bun simt de a trece prin viata este cu calm, oferind tot ce poti si lasand restul in seama Lui.”

Comenteaza cu Facebook