Sadhguru explica de ce apare depresia Skip to main content
Sadhguru explica de ce apare depresia

Depresia este o afectiune tot mai intalnita in zilele noastre, stresul cotidian contribuind la aparitia depresiilor atat in randul adultilor, cat si in randul tinerilor.

Din punct de vedere medical, depresia este o tulburare psihica care cauzeaza simptome severe ce afecteaza modul in care te simti, gandesti si te comporti. Diagnosticul de depresie se pune dupa ce simptomele acesteia persista cel putin 2 saptamani – iata despre ce siptome este vorba:

 • Tristete accentuata, anxietate sau apatie
 • Pesimism, lipsa sperantei
 • Irascibilitate
 • Sentimentul de vinovatie
 • Pierderea interesului pentru orice activitate, fie ea si placuta
 • Lipsa energie si turburari ale somnului
 • Probleme de concentrare sau incapacitatea de a lua decizii
 • Tulburari ale apetitului si schimbarea greutatii
 • Ganduri suicidale
 • Dureri de cap, crampe stomacale sau probleme digestive fara cauza fizica

Nu toate persoanele depresive experimenteaza toate aceste simptome, ci unele dintre ele au de-a face doar cu cateva dintre ele. Severitatea simptomelor depinde de gradul depresiei.

Sadhguru, lider spiritual al zilelor noastre, a vorbit in nenumaratele sale discursuri despre depresie si cauzele aparitiei acestei afectiuni. Acesta este de parere ca: “trebuie sa intelegem mai intai ce este despresia. Fundamental, este vorba despre o asteptare pe care ai avut-o. Fie ca ai asteptat ca o persoana sa procedeze intr-un anumit fel, fie ca ti-ai dorit ca lumea in general sa fie de acord cu tine ori ti-ai dorit ca destinul sa fie de partea ta – daca lucrurile nu s-au petrecut asa cum ti-ai dorit, depresia poate aparea. Cu alte cuvinte, atunci cand esti impotriva lucrurilor care ti se intampla, apare depresia. Poti fi impotriva unei persoane, unor intamplari sau chiar impotriva vietii – depresia isi face simtita prezenta imediat.

De ce esti impotriva lucrurilor? Doar pentru ca lucrurile nu functioneaza asa cum iti doresti tu, nu-i asa? Dar de ce ar trebui ca lucrurile sa functioneze dupa bunul tau plac? Trebuie sa intelegi ca nu asa functioneaza lucrurile.  Ori nu ai incredere in Dumnezeu ori nu reusesti sa accepti realitatea, un lucru este cert: ai un ego hipersensibil. Si din cauza asta apare depresia.”

Asadar, egoul ne poate face sa privim lucrurile altfel decat sunt, sa devenim dezamagiti si sa intram in depresie. Acum ca am aflat cauza depresiei, trebuie sa facem eforturi pentru a o elimina.

Sadhguru este de parere ca durerea provocata de depresie este, de fapt, durerea provocata de ego: “Daca iti lovesc corpul cu un bat, este normal ca acesta sa te doara. Daca insa nu te lovesc cu nimic, ce iti provoaca durerea? Este egoul, nu-i asa?”.

Cum estompezi egoul

 • Practica iertarea si uitarea – iertarea si uitarea sunt modalitatile cele mai eficiente de estompare ale egoului. Accepta lucrurile asa cum sunt si mergi mai departe.
 • Fii onest – adevarul te elibereaza.
 • Renunta obsesia de a detine controlul – nu suntem una cu egoul nostru, asa cum nu suntem una cu jobul nostru, cu ceea ce detinem sau cu copii nostri. Odata ce renuntam la ego, vom reusi sa ne relxam si sa fim fericiti. Nu te mai identifica cu lucrurile care nu sunt permanente.
 • Fa-ti timp pentru tine – in acest timp iti poti reaminti ca te iubesti asa cum esti.
 • Multumeste – nu oamenii fericiti sunt multumiti, ci oamenii multumiti sunt fericiti. Asadar, nu uita sa fii recunoscator pentru tot ce ti se intampla, pentru oamenii care iti ies in cale, pentru experientele si lectiile pe care le primesti si chiar si pentru greselile pe care le faci.

 

*In cadrul festivalului YogaSat se va discuta despre depresie si alte afectiuni asemanatoare. Mai multe informatii despre festival gasesti aici

Comenteaza cu Facebook