Studiu: indulcitorii artificiali sunt toxici pentru microbiota digestiva Skip to main content
Studiu: indulcitorii artificiali sunt toxici pentru microbiota digestiva

Stim cat de daunator este zaharul pentru organism si incercam sa il evitam. Insa de multe ori picam in capcana indulcitorilor articiali, care sunt cel putin la fel de toxici pentru organism.

Potrivit unui studiu publicat in revista Molecules, oamenii de stiinta din Israel, impreuna cu cei din Singapore, au reusit sa demonstreze ca 6 indulcitori artificiali comuni contin substante toxice pentru sistemul gastrointestinal. Studiul a fost facut pe soareci.

S-a testat in cadrul acestui studiu toxicitatea aspartamului, a sucrozei (zaharoza), zaharinei, eotam (E961), acesulfamului K (acesulfam de potasiu) si neotamului. S-a constatat ca expunerea la o doza minima de 1 mligram/ mililitru de indulcitor din aceasta lista, afecteaza microbiota gastrointestinala, avand efecte toxice asupra acesteia.

Citeste: REMEDII PENTRU AFECTIUNILE DIGESTIVE

Microbiota gastrointestinala este extrem de importanta, activitatea sistemului imunitar fiind reglata de aceasta. Avand in vedere ca indulcitorii artificiali au un impact negativ asupra acesteia, e indicat sa ii evitam.

Indulcitorii artificiali se regasesc intr-o serie de produse, unele dintre ele considerate sanatoase. Iata care sunt alimentele si bauturile ce pot contine asemenea indulcitori:

  • Sucurile
  • Iaurturile
  • Produsele alimentare dietetice
  • Dulciurile cu mai putine calorii (napolitana dietatica, ciocolata pentru diabetici)
  • Ceaiurile
  • Cafelele din comert

Pentru a reduce riscurile la care te expui, evita sa mananci alimente ambalate, din comert. Fa tot posibilul sa mananci produse cat mai naturale, preparate de tine, acasa, din ingrediente naturale si de provenienta organica.

Daca trebuie sa alegi un produs alimentar de pe raftul magazinului, citeste intotdeauna eticheta produsului pe care urmeaza sa il achizitionezi. Incearca sa eviti alimentele care contin zahar, indulcitori artificiali si alte substante nesanatoase, care se regasesc de obicei sub denumire de E-uri.

Comenteaza cu Facebook