Thich Nhat Hanh: cele patru mantre ale prezentei autentice Skip to main content
Thich Nhat Hanh: cele patru mantre ale prezentei autentice

Thich Nhat Hanh este oficial recunoscut ca invatator buddhist. Martin Luther King Jr l-a nominalizat pentru Premiul Nobel pentru Pace in 1967, insa premiul nu s-a mai acordat in acel an. Nhat Hanh a primit premiul “Courage of Conscience” (Curajul constiintei), in 1991. Este practicant buddhist si zen. A aparut in filme precum “The power of forgiveness” (Puterea iertarii). In 2015, a primit premiul “Pacem in Terris”, iar in 2017 i s-a conferit titlul de doctor onorific, de catre Universitatea din Hong Kong.

Cele patru mantre ale prezentei autentice au fost prezentate de Thich Nhat Hanh in direct, la emisiunea lui Oprah. Aceste simple mantre te pot ajuta sa depasesti suferinta.

CITESTE Mantra: Ce este și cum funcționează

Prima mantra: “Draga, sunt aici pentru tine.”

Cel mai mare dar pe care il putem oferi altora este prezenta noastra autentica. “Sunt aici pentru tine” este o mantra care trebuie rostita cu maxima concentrare. Cand esti concentrat, minte si corp laolalta, produci adevarata ta prezenta si tot ce spui reprezinta o mantra.

Nu trebuie sa fie in sanscrita sau tibetana. O mantra poate fi rostita in propria ta limba: “Draga, sunt aici pentru tine.” Si, daca esti cu adevarat prezent, aceasta mantra va produce miracole. Devii real, cealalta persoana devine reala, iar viata este reala in acel moment. Aduci fericire pentru tine si pentru cealalta persoana.

A doua mantra: “Stiu ca esti acolo si sunt sunt foarte fericit/a”

Cand privesc luna, inspir si expir adanc si spun: “Luna plina, stiu ca esti acolo si sunt foarte fericit”. La fel fac cu luceafarul. Primavara trecuta, in Coreea, ma plimbam cu toata atentia activa printre magnolii, m-am uitat la flori si am spus: Stiu ca sunteti acolo si sunt foarte fericit. Ca sa fii prezent, cu adevarat, si sa stii ca celalalt este acolo, de asemenea, este un miracol.

Cand contempli un apus frumos, daca esti cu adevarat prezent acolo, il vei recunoaste si il vei aprecia profund. De fiecare cand esti cu adevarat acolo, esti capabil sa recunosti si sa apreciezi prezenta celorlalti: luna plina, steaua nordului, florile de magnolii sau persoana pe care o iubesti cel mai mult.

Aceste mantre pot fi practicate in viata ta cotidiana

Mai intai, practici respiratia, inspiri si expiri profund, ca sa iti revii, apoi te asezi aproape de cel pe care il iubesti si, in acea stare de profunda concentrare, pronunti a doua mantra. Esti fericit, persoana pe care o iubesti este fericita, in acelasi timp.

Pentru a putea iubi cu adevarat, trebuie sa practici mindfulness-ul respiratiei, sa stai si sa mergi, ca sa iti produci prezenta autentica.

A treia mantra: “Draga, stiu ca suferi”

A treia mantra este: “Draga, stiu ca suferi. De aceea sunt aici pentru tine.” Cand esti complet atent, observi ca persoana pe care o iubesti sufera. Daca suferim si persoana pe care o iubim nu este constienta de suferinta noastra, vom suferi si mai mult.

Practica respiratia profunda, asaza-te aproape de persoana iubita si spune: “Draga, stiu ca suferi. De aceea sunt aici langa tine.” Prezenta ta, in sine, va elibera acea persoana de multa suferinta. Indiferent cat de tanar sau batran esti, poti sa o faci.

A patra mantra: “Draga, sufar. Te rog, ajuta-ma.”

A patra mantra este cea mai dificila. Se practica atunci cand suferi si crezi ca persoana pe care o iubesti este cea care ti-a provocat durerea. Mantra este: “Draga, sufar. Te rog, ajuta-ma.” Doar cinci cuvinte, dar multi oameni nu le pot spune din cauza mandriei din inima lor. Daca altcineva ti-ar spune sau ti-ar face asta, nu ai suferi asa mult, dar pentru ca a fost persoana pe care o iubesti, te simti adanc ranit. Vrei sa mergi in camera ta si sa plangi. Dar daca il iubesti sau o iubesti cu adevarat, cand suferi astfel trebuie sa ceri ajutor. Trebuie sa-ti depasesti mandria.

CITESTE 5 mantre puternice si semnificatia acestora

Povestea venirii acasa

E o poveste bine stiuta in tara mea, despre un sot care a trebuie sa plece la razboi, lasandu-si sotia acasa, insarcinata. Dupa trei ani, cand a fost eliberat din armata, el s-a intors acasa. Sotia a venit la poarta satului sa-l intampine si l-a adus si pe baietelul lor. Cand sotul si sotia s-au vazut, unul pe celalalt, nu si-au putut retine lacrimi de bucurie. Erau foarte recunoscatori spiritelor pentru ca i-au protejat, iar tanarul i-a cerut sotiei sa mearga la piata ca sa cumpere cateva fructe, flori si alte ofrande, pentru a le depune la altarul spiritelor.

In timp ce ea era la cumparaturi, barbatul i-a cerut fiului sau sa-i spuna “tata”, dar baietelul a refuzat. “Domnule, dumneavoastra nu sunteti tatal meu! Tatal meu venea in fiecare noapte si mama mea vorbea cu el si plangea. Cand mama se aseza, tata se aseza si el. Cand mama se intindea, tata se intindea si el.” Auzind aceste cuvinte, inima tanarului tata s-a impietrit.

Cand sotia sa a venit acasa, nici macar nu a putut s-o priveasca. Tanarul a adus ofrande de fructe, flori si tamaie spiritelor, s-a inchinat, apoi si-a strans covorasul si nu i-a permis si sotiei sale sa faca la fel. El credea ca ea nu merita sa se prezinte in fata spiritelor. Sotia sa a fost foarte ranita. Ea nu putea intelege de ce el se purta astfel. Sotul nu ramanea pe acasa. Isi petrecea zilele la carciuma din sat si nu se intorcea acasa decat noaptea, foarte tarziu. In cele din urma, dupa trei zile, ea nu a mai putut sa indure, a sarit in rau si s-a inecat.

In seara de dupa inmormantare, cand tanarul tata a aprins lampa de petrol, micul sau fiu a strigat: “Uite-l pe tata!” A aratat umbra tatalui sau, proiectata pe perete, si a zis: “Asa venea in fiecare noapte tata si mama vorbea cu el si plangea mult. Cand mama se aseza, el se aseza. Cand mama se intindea, el se intindea.

“Dragule, esti plecat de atata vreme. Cum pot eu sa cresc copilul nostru singura?” Asa plangea ea catre umbra ei. Intr-o noapte, copilul a intrebat-o cine si unde era tatal sau. Ea i-a aratat umbra sa de pe perete si a spus: “Acesta este tatal tau.” El ii lipsea foarte mult.

Deodata, tanarul tata a inteles, dar era prea tarziu. Daca ar fi mers la sotia sa si i-ar fi spus: “Draga, sufar foarte tare. Baietelul nostru spune ca un barbat obisnuia sa vina in fiecare noapte si tu vorbeai si plangeai cu el, si de fiecare data cand tu te asezai, el se aseza. Cine este aceasta persoana”, ea ar fi avut ocazia sa-i explice si sa evite tragedia. Dar el nu a facut asta din cauza mandriei sale.

La fel s-a purtat doamna. Ea era adanc ranita din cauza purtarii sotului sau, dar nu i-a cerut ajutorul. Putea practica a patra mantra: “Draga, sufar foarte tare. Te rog, ajuta-ma. Nu inteleg de ce nu vrei sa te uiti la mine sau sa-mi vorbesti. De ce nu mi-ai permis sa ma inchin spiritelor? Am gresit cu ceva?” Daca ar fi facut asta, sotul ei i-ar fi spus ce ii zisese baietelul. Dar ea nu l-a intrebat, deoarece era, de asemenea, mandra.

In iubirea adevarata, nu e loc pentru mandrie

In iubirea adevarata, nu exista loc pentru mandrie. Va rog sa nu cadeti in aceeasi capcana. Cand sunteti raniti de persoana pe care o iubiti, cand suferiti si credeti ca suferinta v-a fost provocata de persoana pe care o iubiti cel mai mult, amintiti-va aceasta poveste. Nu va purtati precum mama sau tatal baietelului. Nu lasati mandria sa va stea in cale.

Practicati a patra mantra, “Draga, sufar. Te rog, ajuta-ma.” Daca iubiti cel mai mult si cu adevarat acea persoana, trebuie sa faceti asta. Cand cealalta persoana va auzi aceste cuvintele, isi va veni in fire si o sa va priveasca intens in ochi. Atunci, voi doi puteti fi capabili sa rezolvati situatia, sa va impacati si sa dizolvati perceptia gresita.

Comenteaza cu Facebook